Екологи у співпраці з міжнародними організаціями відновили на Львівщині болото

roztochia_mainГО “Громадський інститут охорони природи” за підтримки Національного екологічного центру України (НЕЦУ) та ряду європейських донорських організацій провів роботи по відновленню болота Заливки в заповіднику “Розточчя” (смт. Івано-Франкове, Львівська обл.). Загальна площа відновлювального болота складає 140 га.

Через проведені ще у минулому столітті меліоративні роботи по осушенню заболочені угіддя в Заливках зазнали катастрофічних змін, через що сьогодні на цій території різко зросла небезпека пожеж на торфовищах, знизилась продуктивність ґрунтів, зріс рівень їх мінералізації.

“Розточчя є унікальною територією, тут проходить головний європейський вододіл – всі річки на південь впадають в Чорне море, на північ – в Балтійське. В той же час, більшість водойм тут зарегульовані системою меліоративних каналів, які були споруджені ще за радянської доби”, – зазначив координатор проекту від “Громадського інституту охорони природи” Ігор Горбань.

“Наслідком зарегульованості водойм, в умовах зміни клімату для даної території особливо влітку став брак питної води в криницях та свердловинах, збільшення кількості пожеж в лісах та на торфовищах”, – зазначила координатор проекту з адаптації до зміни клімату НЕЦУ Надія Артем’єва.

Для відновлення болота Заливки було проведено цілий набір проектувальних та інженерних робіт, при цьому використовувались різного роду сучасні матеріали.

Так, у верхній частині Заливок були закладені водопропускні труби діаметром 40 см, якими на територію болота тепер надходить вода з річки Ставчанки. Ця вода розподіляється по території системою прокладених нових або розчищених старих канав, які колись виконували зворотню функцію – осушення і водовідведення.

На одному з центральних меліоративних каналів було також споруджено чотири загати-переливки, які перекривають русло і піднімають рівень води у ньому в середньому на 20 – 40 см, тим самим сповільнюючи швидкість течії, а також швидкість стікання ґрунтових вод.

На переконання екологів, проведені роботи допоможуть стабілізувати екологічну ситуацію та підвищити біопродуктивність осушених земель, суттєво знизити їх пожежонебезпеку.

Водно-болотні угіддя також акумулюють вуглець і зберігають його в торфі протягом тисяч років. Традиційне осушення боліт вивільняє СО2 в атмосферу й сприяє парниковому ефекту.

Нагадаємо, даний проект реалізується українськими екологами в рамках програми Climate Forum East II за підтримки Європейського Союзу, Австрійської агенції з розвитку та Австрійського Червоного Хреста.

Контакти для додаткової інформації:

Прес-центр НЕЦУ
+38 (096) 916-07-19
press AT necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6