Створення можливостей для громад з метою адаптації до зміни клімату. Кейс-стаді

Паводки, посухи, урагани, спекотне літо та тропічні ночі – це та реальність, до якої радять адаптуватися кліматологи в Україні. Разом зі зміною клімату, зміниться побут українців.

Підвищення температури обумовлює зміну водних ресурсів країни, будинки мешканців прибережних територій тепер під загрозою підтоплення. Змінюється врожайність, час збору урожаю та посіву у сільському господарстві. Від температури повітря та кількості опадів залежить повноводність наших річок, збільшується кількість паводків.

Ці зміни відбуваються через діяльність людей. Використання викопного палива та неефективне споживання енергії утворюють парникові гази. Надмір цих газів, які утворюються під час роботи ТЕЦ, транспорту, сільського господарства, промисловості, а також лісових та торфових пожеж, утримують сонячне тепло у нижніх шарах атмосфери, не даючи йому повертатись до космосу. Земля нагрівається і її клімат змінюється.

Аби зменшити негативний вплив зміни клімату, слід водночас зі скороченням викидів парникових газів вчасно адаптуватися до її вже наявних негативних наслідків. Протягом 2015-2017 років локальними громадським організаціями в рамках програми Climate Forum East II у співпраці з Національним екологічним центром України були реалізовані пілотні проекти з адаптації до зміни клімату. У цьому виданні ми пропонуємо ознайомитися з п’ятьма історіями українських громад, які першими в країні розробили плани дій з адаптації до зміни клімату і розпочали процеси адаптації.

«Для нас це виклик і шанс, – розповідає Ольга Сметанюк, координаторка ГО «Тиса» із Рахівщини (Закарпаття), де за останні 30 років суттєво змінився температурний режим. – Ми страждаємо від руйнівних паводків, але з іншого боку вперше на Закарпатті достигнув урожай винограду, раніше тут було замало сонячних днів! Ми розуміємо, що перед нами також відкриваються нові можливості, якими треба скористатися».

У цій брошурі зібрані кейси Дніпропетровської, Одеської, Львівської та Закарпатської областей. Ми віримо у те, що отриманий досвід стане прикладом та мотивацією для інших громад в Україні та за її межами, які хочуть розпочати процес пристосування до нових кліматичних умов.

Завантажити публікацію:
Створення можливостей для громад з метою адаптації до зміни клімату. Кейс-стаді

Завантажити англомовну версію публікації:
Empowering Communities to Adapt to Climate Change. Case studies

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6