Політичні партії мають пояснити розвиток ВДЕ та реагувати на зміни клімату вже на виборах 2019-го

6 квітня у стінах Верховної Ради України відбувся круглий стіл «Зелений порядок денний для Українських політичних сил на виборах 2019 року» ініційований МФО “Зелена енергія змін”.

Народні депутати України, німецькі урядовці, представники іноземних фондів та міжнародних інституцій, фахівці українських науково-експертних установ, члени громадських організацій та журналісти обговорили необхідність врахування “зелених” питань у передвиборних програмах провідних політичних партій країни.

До дискусії від імені громадських екологічних організацій долучився і Голова Української Кліматичної Мережі (УКМ) — Ілля Єременко.

На думку учасників заходу питання відновної енергетики вже досить актуальне в суспільстві, щоб політики зважали на нього при формуванні своїх програм. Разом з тим, традиційна енергетика, на сьогодні, має сильнішу політичну підтримку, ніж відновлювана енергія. Хоча вугільна енергетика є дорожчою за відновну і згубною для довкілля.

Наталія Кайцер-Бучківська з “Народного фронту” під час круглого столу пообіцяла включити окремий розділ щодо екології в програму партії на найближчі вибори.

Ольга Бєлькова з “Блоку Петра Порошенка” (БПП) бачить роль своєї політичної сили у пошуку балансу між інтересами інвесторів та споживачів. Усі рішення щодо енергетики мають прийматися прозоро і стимулювати економічний ріст.  Пані Ольга зазначила, що підтримає того кандидата, який доведе як збільшити частку ВДЕ в Україні. І що не менш важливо, обґрунтує як здолати бар’єри, які перешкоджають розвитку чистої енергії.

Також, депутатка торкнулася питання децентралізація «зеленої енергетики». На перешкоді такій реформації в електроенергетиці є невиправдано висока вартість підключення об’єктів невеликої потужності.

На думку Остапа Єднака (позафракційний), громадськість і експерті організації мають провокувати політиків до дискусії, ставити запитання щодо планів у сфері екології та зеленої енергетики. Без суспільного запиту на ці теми, не варто розраховувати що політичні сили поставляться серйозно до «зеленої теми» своїх передвиборчих програмах. Політик підкреслив, що зараз парламент має закласти основний фундамент в екологічному законодавстві, а вже в наступному – почне втілювати.

Під час круглого столу було також презентовано та обговоренню дослідження «Зелений політичний дискурс у Німеччині та Україні».  В публікації проаналізовано те, як в програмах німецьких політичних партій розкриті «зелені» питання. Автори зізнаються, що планували зробити аналогічний огляд і для українських партій, але партійні програми не містять достатньо інформації.

З результатів дослідження можна побачити, що в Німеччині всі партії (окрім однієї) мають консенсус щодо необхідності розвитку ВДЕ, відмови від атомної енергетики та потреби реагувати на зміну клімату.

Директор Німецького Федерального міністерства охорони навколишнього середовища Юрген Кейнхорст (Juergen Keinhorst) розповів про ключові аспекти політичної підтримки чистої енергії в країні. Зі слів політика можна зробити висновки про те, що кращим варіантом є підвищення ціни для енергопостачальників, а не для споживачів. Також, важливою умовою є включення транспортного сектору в кліматичну політику. Податок на викиди СО2 є один зі способів врахування впливу від транспорту” – поділився досвідом іноземний політик.

Наведені у публікації витяги з програм німецьких партій є гарним прикладом того, як розділи «екологія» та «зелена енергетика» мають виглядати в програмах українських політичних сил на найближчих виборах у 2019-му — підсумував Ілля Єременко.

МФО “Зелена енергія змін” – ініціатори круглого столу, є об’єднанням 22 народних депутатів з різних фракцій та політичних сил. Метою МФО є підвищення обізнаності та актуалізації політичного дискурсу щодо “зеленого” порядку денного, підтримки “зелених” законодавчих ініціатив та законопроектів, створення платформи для діалогу між владою, бізнесом та громадськістю для пошуку консенсусу щодо розвитку “зеленого” сектору енергетики, економіки та вирішення екологічних проблем.

Інфографіка: https://drive.google.com/open?id=1RI_Cz4qDOHpkncOieqm5uWAJQGsqpPt1

Круглий стіл https://drive.google.com/open?id=1I4W5xbpRlnQKiOzBBRcnjhF9kh9WeRMT

Публікація https://drive.google.com/open?id=12CAmsWtvwXoDXVknsDg_bk4ujXjm3ErW

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6