Без громадських слухань та врахування потреб громади – не приймуть жодної місцевої програми

ВРУ підтримала законопроект “Про стратегічну екологічну оцінку”(СЕО), який передбачає, що всі важливі документи, зокрема, державні програми, повинні у першу чергу проходити екологічну оцінку для врахування його впливу на довкілля.
Процедура СЕО буде обов’язковою з 12 жовтня 2018 року і поширюватиметься на містобудівні плани, стратегії розвитку областей, програми розвитку промисловості, аграрного сектору тощо. Мінприроди на виконання Закону України, затвердило Методичні рекомендації із здійснення стратегічної екологічної оцінки (СЕО) документів державного планування.

Методичні рекомендації розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства за посиланням. 

“Після затвердження закону про СЕО, ухвалення усіх місцевих програм у сфері енергоефективності, відновлюваної енергетики, відходів та й більшості інших програм потребуватиме проведення процедури СЕО, яка зобов’язує залучати громадськість до обговорення. Якщо місцева влада прийматиме такі документи без проведення СЕО, їх можна буде оскаржити через суд” – наголосив голова УКМ – Ілля Єременко

Отже, до процедури СЕО має залучатись якнайширше коло громадськості та заінтересованих сторін. Під час проведення СЕО велика увага приділяється збору інформації від місцевих мешканців про їх потреби, а також передбачено проведення громадських обговорень і консультацій.
Непроведення громадських слухань чи обговорень може бути підставою для оскарження таких рішень!

За матеріалами Урядового порталу

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6