Чи вчасно українські громади реагують на кліматичні зміни. Дослідження УКМ

Як впливає зміна клімату на об’єднані територіальні громади (ОТГ)? Чи усвідомлюють жителі та населення справжню причину погодних аномалій та зменшення врожаїв? Як реагують на це керівні органи громади та які дії мають/можуть вчиняти, аби вчасно зупинити процес впливу кліматичних змін на свою територію? 

Українська кліматична мережа з допомогою ГО Екоклуб виконала опитування об’єднаних територіальних громад щодо їх оцінки важливості змін клімату.

Усього було опитано 150 ОТГ із 660 створених в Україні. З них лише 16, або 9 %, затвердили Плани дій сталого енергетичного розвитку, у яких передбачені заходи реагування на зміни клімату. Але хоча б якісь документи щодо змін клімату затвердили чи розробляють вже 60 ОТГ, або 40% від опитаних.

Більше половини громад (81 із 160) зазначили проблеми, які вони пов’язують зі змінами клімату. Найбільш поширеними є проблеми що стосуються води: пересихання річок, зниження рівня грунтових вод та обміління криниць.

В той же час , 15 ОТГ повідомляють про підтоплення. Загалом, представники громад обізнані про можливості негативних наслідків від змін клімату, але не мають глибших знань щодо причин цих змін та шляхів їх попередження.

Деталі опитування в наочній графіці. Авторські права належать ГО “Екоклуб”

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6