Міста відіграють основну роль в утриманні температур в межах 1,5 градуси

Міжурядова група експертів з питань зміни клімату (IPCC) попередила: міста відіграють основну роль в утриманні критично важливої позначки потепління 1,5 градуси

Вісімнадцять провідних авторів Спеціального звіту ІРСС про 1,5 градуси з допомогою міських спеціалістів і неурядових організацій підготували огляд власного звіту пояснивши що означає для міст – утримати температуру Землі на 1,5 градуси.  Для того аби запобігти подальшому потеплінню – треба скоротити викиди СО2. Але що це означає для конкретного українського міста?

Наукові факти свідчать: необхідно вживати заходи вже зараз, аби відвернути катастрофічні зміни клімату. Нижче подано деякі з основних висновків з Резюме для міських управлінців за наслідками спеціального звіту ІРСС про глобальне потепління на 1,5. Документ був представлений на кліматичних переговорах COP24 у Польщі.
Зміст звіту однозначний: якщо дозволити планетарній температурі зрости більше ніж на 1.5°C, це порушить соціальний та економічний устрій по всьому світі, а найважчі наслідки цього відчує населення «Глобального півдня» (Global South), тобто бідніших країн.

Роль міст у стриманні температури
У час, коли лідери зі всього світу та кліматичні експерти в Польщі розробляють рішення та обов’язки, які допоможуть досягти цієї науково обґрунтованої мети, рекомендації для місцевих політичних діячів містять безкомпромісну стратегію для чиновників та керівників. Оскільки міста як концентратори населення та економіки найбільше відповідальні за збільшення планетарної температури. Від того, як саме вони будуть розвиватися у найближчі роки, буде залежати результативність зусиль, спрямованих на стримання світової температури та адаптацію до наслідків кліматичних змін, які вже відбуваються на планеті.

«В Україні вже 4 міста заявили про перехід на 100% ВДЕ до 2050, ми маємо 170 підписантів Угоди Мерів, які зобов’язалися скорочувати викиди парникових газів. В той час як національна політика щодо підтримки відновлюваної енергетики для відмови від викопного палива не відповідає настроям міст. Уряд має підтримати прагнення міст до низьковуглецевого розвитку та створити інструменти для його втілення.» – коментує голова Української кліматичної мережі Ілля Єременко.

У звіті показано, що для послідовного обмеження потепління потрібна участь міст та впровадження змін у містах, оскільки:

  1. на локальному місцевому рівні є найбільше можливостей системно боротися з більшістю причин і наслідків змін клімату;
  2. міські лідери “гнучкіші” до змін, ніж інші представники національної влади;
  3. Місцевим чиновникам простіше, ніж іншим представникам влади державного рівня , впровадити рішення, які можна кількісно оцінити.

Також у звіті зроблено висновок, що всебічна співпраця – це головний інструмент для стримання потепління, потрібно діяти зараз і спільно, на всіх рівнях – місцевому, обласному, національному та світовому.
УКМ запитала, що про це думають місцеві політики про це , у розрізі “насущних” проблем.

Сергій Кошарук, заступник голови Волинської обласної державної адміністрації:
“Є необхідність впоратися із викликами кліматичних змін поєднавши разом причини і наслідки: тих, хто займається енергетикою, яка створює екологічні проблеми і тих, хто бореться з екологічними проблемами, які є похідними дій в енергетиці. Наприклад, волинські гірники, як і їх колеги на сході країни, ризикуючи життям добувають вугілля, яке є слабо конкурентним, дорогим та й загалом його видобуток впливає на загрозливі зміни клімату. То чи здатні ми вирішити завдання: перепрофілювати шахтарів на не менш оплачувану, більш безпечну та неодмінно цікаву роботу у секторі ВДЕ, який стрімко розвивається. А по тому закрити і ліквідувати шахти, збиткової для країни і загрозливої для природи галузі. Тут роботи вистачить на усіх і важлива роль громадського сектору, який разом з урядовими інституціями, органами місцевого самоврядування та міжнародною спільнотою здатні справитися із згаданою проблемою.Разом зробимо більше ніж кожен окремо”.

 

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6