Кліматичні новини травня та анонси квітня – дайджест УКМ

Національні новини у сфері клімату та енергетики

  • Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, постановою від 26.04.2019 № 642 затвердила Порядок опублікування інформації про частку кожного джерела енергії, використаного для виробництва електричної енергії, та вплив на навколишнє природне середовище, спричинений виробництвом електричної енергії. Цей Порядок визначає вимоги до формування інформації про частку кожного джерела енергії, яке було використане для виробництва електричної енергії, та вплив на навколишнє природне середовище, спричинений виробництвом електричної енергії, процедуру, періодичність та строки оприлюднення учасниками ринку електричної енергії такої інформації. Постанова набирає чинності з 1 липня 2019 року, але не раніше дня, наступного за днем її опублікування в офіційному друкованому виданні – газеті “Урядовий кур’єр”.
  • 14 травня відбулося засідання координаційного комітету «Адаптація на основі екосистем до зміни клімату та стійкий регіональний розвиток шляхом розширення можливостей українських біосферних резерватів». Під час зустрічі, на якій був присутній Міхаель Зукков (відомий у Європі еколог, нагороджений альтернативною Нобелівською премією від Фонду нагород за «Правильний стиль життя у 1999 рік») та представники Університету сталого розвитку Еберсвальде (Німеччина), було презентовано світові приклади адаптації резерватів. Детальніше за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/ua/news/vasil-polujko-ukrayinski-biosferni-rezervati-vchatsya-adaptuvatisya-do-zmin-klimatu
  • НКРЕКП постановою від 26.04.2019 № 641 затвердила нормативно-правові акти, що регулюють діяльність гарантованого покупця та купівлі електричної енергії за «зеленим» тарифом. А саме:
    • – Порядок купівлі електричної енергії за «зеленим» тарифом; – Методику формування кошторису гарантованого покупця;
    • – Типовий договір купівлі-продажу електричної енергії за «зеленим» тарифом між гарантованим покупцем та суб’єктом господарювання, що виробляє електричну енергію з використанням альтернативних джерел енергії;
    • – Типовий договір про надання послуг із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел.
  • 16 травня Міжвідомча комісія із забезпечення виконання Рамкової конвенції ООН про зміну клімату затвердила проект Національного кадастру антропогенних викидів із джерел та абсорбції поглиначами парникових газів в Україні за 1990-2017 рр. Аналіз Національного кадастру вперше демонструє зниження викидів парникових газів при зростанні показників внутрішнього валового продукту (ВВП).
  • 18 травня Президент підписав Закон України № 2712-VIII від 25.04.2019 “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії”. Документ набрав чинності 22 травня 2019 року

Новини УКМ

 

  • 22 травня УКМ провела вебінар “Відновлювана енергетика в Україні, можливості для громад”.

Вебінар організований у співпраці з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України. Директор департаменту ВДЕ Юрій Шафаренко дав  роз’яснення щодо нового закону про обмеження встановлення малих СЕС на землі і пояснив, що досягнення цілі 25 % ВДЕ до 2035 року може коштувати країні 30 млрд євро. Але запровадження аукціонів на ВДЕ дозволяє встановити справедливі тарифи на відновлювану енергію в країні.

Запис вебінару: https://www.fex.net/s/edfbocd

  • 27-28 травня УКМ провела тренінг “Майстерня енергетичного переходу міст”. Захід пройшов за фінансової підтримки представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні та Федерального міністерства з охорони навколишнього середовища, збереження природи та ядерної безпеки Німеччини в рамках проекту Міжнародної Кліматичної Ініціативи (ІКІ).

На тренінгу учасники знайомилися із світовими тенденціями переходу на ВДЕ та сценарієм переходу України, зокрема планом переходу Житомира на 100% ВДЕ до 2050 року та оцінкою потенціалу Хмельницької області. Оглянули існуючі та можливі практики енергетичного переходу і обговорили перешкоди для переходу на 100% ВДЕ на місцевому рівні та кроки до їх подолання.

Також учасники разом з тренерами працювали над інструментом оцінки потенціалу енергетичного переходу міст та думали над шляхами залученням громадськості до цього процесу.

Організатори: “Екоклуб” та “Екодія”

Презентації з заходу та нотатки обговорень зібрані тут: https://bit.ly/2WdQHxv

Детальніше про тренінг можна почитати на саті УКМ: https://bit.ly/2K0ptsI

  • 28 травня УКМ та 350.org провели прес-тур до Вінниці “Як місту стати енергонезалежним, еко-дружнім та економічно ефективним”.

За день встигли багато. Подивилися, як працює унікальна програма розвитку громадського транспорту (в тому числі велосипедів). Провели прес-сніданок з Владиславом Скальським – заступником міського голови Вінниці, Юлією Мельник – експерткою 350.org та Андрієм Мартинюком – експертом УКМ і керівником “Екоклубу”.

Побували на заводі Kness – єдиному в Україні заводі, який виробляє фотопанелі.

І побачили, як на Стадницькому полігоні добувають біогаз із гір сміття і трансформують в електроенергію для містян.

Партнери прес-туру: Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine та “Екоклуб”.

  • УКМ долучилася до кліматичних страйків молоді, які охопили 24 травня Україну і ще понад сотню держав. Молодь вимагає від політиків активної протидії глобальній зміні клімату. Київ, Львів, Миколаїв, Рівне, Кривий Ріг, Одеса, Бахмут, Харків, Запоріжжя – загалом на вулиці міст вийшло півтисячі молодих людей. У столиці влаштували акцію під Кабміном. Активісти передали відкритий лист-звернення до Міністра екології та природних ресурсів.

Молодь висунула до влади такі вимоги:

  • Визнання кліматичних змін однією з першочергових державних проблем.
  • Впровадження пріоритетної та якісної кліматичної освіти.
  • Скорочення викидів парникових газів.
  • Пріоритетний розвиток відновлювальних джерел енергії в країні.
  • Системність та відкритість екологічних експертиз у державі.

Новини членів УКМ

  • Центр екологічних ініціатив “Екодія”  – м. Київ

Відкрили кіноклуб. Кіно-зустрічі відбуватимуться кілька разів на місяць. Усі кінопокази будуть поєднані наскрізною темою активізму, зміни клімату та взаємодії людей з планетою.

Кіноклуб Екодії для тих, хто цікавиться тим, що відбувається в світі, задумуєтесь про те, який вплив має на планету, хоче дізнатись більше про екологічний рух, знайти однодумців, або просто любить хороше кіно. Першою показали відому стрічку, створену в колаборацію Ісландії з Україною – “Гірська жінка на війні”. Кіноперегляд безкоштовний. Місце проведення: KWINS hall, вул. Антоновича, 40, Київ

Запустили фотоконкурс “Моє ВДЕ”. Збирають фотографії малих сонячних та вітрових електростанцій та позитивні історії про відновлювану енергетику https://ecoaction.org.ua/my-vde.html

  • ГО “Голос Природи” – м. Кам’янське

У Кам’янському за ініціативою екологічної організації «Голос Природи», розпочався процес підготовки рішення сесії міської ради щодо прийняття Плану заходів з адаптації міста до зміни клімату. Ухвалення цього стратегічного документа відкриває перед містом нові перспективи і можливості по залученню фінансової та технічної допомоги для мінімізації негативних наслідків глобального потепління. Організація «Голос Природи» готова сприяти тому, щоб План заходів щодо адаптації міста до зміни клімату був прийнятий на сесії міської ради до кінця літа 2019 року. Подробиці: www.voice.dp.ua

  • Всесвітній Фонд дикої природи в Україні ( WWF)        

З 28 по 30 травня WWF Україна разом з Інститутом конфліктології Німеччини “Elmauer managing consensus” провели в Яремче інтенсивний тренінг “Комунікація та подолання конфліктів на прикладі великих хижаків в Українських Карпатах”. 

Ведмеді, рисі та вовки – великі хижаки, поширені в Україні. І хоча, вони мешкають в дикій природі, часом зустрічаються з людиною. І такі зустрічі можуть призводити до конфліктів, в результаті яких страждають люди, їхнє майно чи худоба, або ж самі тварини. Також, мешканці територій, де поруч трапляються ведмеді, рисі чи вовки не знають як реагувати на присутність хижаків і/ або мають до них вкрай негативне ставлення. Учасники тренінгу дізналися закордонні практики мирного співжиття з великими хижаками; навчилися основ конфліктології і застосування конкретних методик в щоденній взаємодії незалежно від ситуації.

  • ГО “Екосенс” – м. Запоріжжя

12 травня провели Кульбабовий пікнік на Хортиці. Розпочали з прогулянки по весняному острову, по дорозі збирали сміття, вовчали місцеву флору та корисні властивості рослин. А далі просто насолоджувались красою і спілкуванням.  

 Найближчі плани організацій УКМ

  • ГО “Голос Природи”

6-7 червня проводять у Дніпрі та Кам’янському українсько-німецьку конференцію «Кліматична адаптація: виклики та перспективи на національному, регіональному та місцевому рівні». УКМ виступає партнером заходу.

Близько 20 німецьких та українських експертів ознайомлять учасників конференції з найактуальнішою інформацією щодо змін клімату, їх наслідками для України та Німеччини, представлять можливості, стратегії та конкретні проекти з адаптації до змін клімату на національному, регіональному та місцевому рівнях.  

Учасники заходу отримають можливість обговорити роль влади та громадськості у реалізації проектів з кліматичної адаптації, можливості впливу на промислові підприємства для зменшення ними викидів, проблеми міст і громад у зв’язку з наслідками змін клімату та можливості  їх рішення. Особливої актуальності конференція набуває у зв’язку з реформою місцевого самоврядування в Україні.

Організатори конференції: Генеральне консульство Німеччини у Донецьку (тимчасовий офіс Дніпро), громадська організація Голос Природи.

  • ГО “Голос Природи” – м.Кам’янське

У Кам’янському, за ініціативою екологічної організації «Голос Природи», розпочався процес підготовки рішення сесії міської ради щодо прийняття Плану заходів з адаптації міста до зміни клімату. Ухвалення цього стратегічного документа відкриває перед містом нові перспективи і можливості по залученню фінансової та технічної допомоги для мінімізації негативних наслідків глобального потепління. Очікується, що План заходів щодо адаптації міста до зміни клімату буде прийнятий на сесії міської ради до кінця цього літа.

Подробиці: www.voice.dp.ua

  • ГО “Еколтава” – м. Полтава

У партнерстві з УКМ готується провести Green Camp – 2019. Захід пройде  21 до 27 липня, на гірському масиві Свидовець (с. Ясіня, Рахівський р-н).

Учасники будуть разом пізнавати унікальність гірських місцин, будувати дієві кампанії громадського тиску, вчитися культури стійкості в роботі та синхронізуватися із усім найкращим в екологічному русі. Організатори: Ekoltava, 350.org – Україна.

Табір відбудеться за фінансової підтримки представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні (Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine) та 350.org – Україна.

Придбати квитки можна тут  https://2event.com/uk/events/1729391

Заповнити реєстраційну форму  http://bit.ly/2EFZiDt

  • Екоклуб – м. Рівне

24-26 червня спільно із GIZ проведуть тренінг “Енергоменеджмент в лікарнях” у м. Дніпро.

Запрошують енергоменеджерів та енергоменеджерок, що працюють в медичних закладах та управліннях/відділах охорони здоров’я міських рад та ОТГ на триденний тренінг «Енергоменеджмент у лікарнях» з. Разом з експертами поговорять про таке:

  • Теорія енергоменеджменту лікарень. Енергетичний бюджет та баланс установи, організація енергомоніторингу та  оцінка потенціалу енергозбереження.
  • Технічні знання про будівлі і обладнання. Практичні кейси.
  • Пошук фінансування на енергоефективні заходи. Як подолати обмеження, накладені на бюджетні установи законодавством.

Деталі та анкета для реєстрації тут: https://ecoclubrivne.org/dnipro/

  • ГО «Екоклуб» та Хмельницький енергетичний кластер

11 червня проводять Хмельницький енергетичний форум, де обговорюватимуться нові енергетичні можливості області.

Запрошують до участі представників органів місцевого самоврядування, бізнесу, інвесторів та експертів у сфері відновлюваної енергетики та енергоефективності. Під час форуму вперше буде представлено аналіз потенціалу відновлюваних джерел енергії Хмельниччини в розрізі кожного району. Учасникам буде надана актуальна інформація про реалізацію відновлюваної енергетики, особливості розвитку біоенергетики та сонячної енергетики. Захід стане гарною можливістю зав’язати контакти із виробниками устаткування, потенційними інвесторами, експертами та практиками в галузі відновлюваної енергетики.

Деталі та анкета для реєстрації тут: https://ecoclubrivne.org/energy_forum/

  • ГО “Екодія”

12 червня проведуть презентацію дослідження “Досвід трансформації шахтарських регіонів: рекомендації для Донбасу”, проведеного незалежними експертами з 4-х європейських країн за ініціативи громадських організацій України та Німеччини. Вони проаналізували позитивний і негативний досвід згортання вугільної промисловості у Німеччині, Румунії, Чехії та деяких містах України. На основі цього аналізу вони розробили практичні рекомендації для влади на національному та місцевому рівнях.

о 13:00 в приміщенні “Укрінформу”. Вхід вільний. Реєстрація для відвідувачів ▶  bit.ly/2EDzMyA

Для ЗМІ ▶ bit.ly/2HHIi1f

Додаткова інформація: press@ecoaction.org.ua

ГО “Екосенс”

21 червня на Урбан-форумі, що пройде у Запоріжжі, проводять лекцію- дискусію “Зелені системи у міському просторі”. У рамках проекту “Запоріжжя за чисту енергію” поговорять про те, як вписуються сонячні та вітрові електростанції у міський простір, як застосовувати енергію сонця для smart-проектів та громадських просторів і що заважає місту запроваджувати 100 % ВДЕ.

  • Асоціація Велосипедистів Києва 

Пропонують велосипедом відправитися у 7-ий “Космос-табір”. Виїзд 27 червня 2019 року (четвер), 11:30. У зворотній бік велоколона повертається в неділю, 30 червня.

Місце збору: Оболонський проспект, 52А, біля АТБ (мапа: https://goo.gl/QmRBvP) – берег Київського моря (50 км від Києва). Тел. для довідок: 063 640 50 72

Члени УКМ можуть скористатися МОЖЛИВОСТЯМИ:

  • Отримати фінансування на поїздки для участі у зустрічах, засіданнях, тренінгах.
  • Отримати фінансування дрібних видатків, пов’язаних із проведенням заходів.
  • Пошук потрібних експертів для відповідей на ваші питання.
  • Оплата друку різноманітних публікацій, що стосуються клімату.
  • Допомога у пошуку фінансування.
  • Отримання інфо-матеріалів від інших членів УКМ.
  • Публікація та підтримка звернень і заяв.

Детальніше з процедурою отримання підтримки можна ознайомитися за посиланням: https://goo.gl/oVTxNi

Контакти Української кліматичної мережі

climategroup.org.ua  

ucn@climategroup.org.ua

Facebook: www.facebook.com/climategroup

Підписатися на розсилку дайджесту УКМ

Отримувати анонси та новини членів мережі

   Голова Ради УКМ                             Медіа – координаторки УКМ

               Ілля Єременко                                  Маргарита Мостова,  Інна Плюта

                             illia@ecoclubrivne.org                                          ucn@climategroup.org.ua,  innaplyuta83@gmail.com

      +380 63 4835122                                         +380 99 92 99 794                       +38 068 1456760

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6