Українські новини енергетики та клімату-Дайджест УКМ

До вашої уваги дайджест новин у галузі міжнародної та національної кліматичної політики. Дайджест також вміщує актуальні новини всіх членів УКМ, анонси подій, вакансії, плани та деталі кампаній, що реалізуються організаціями-членами Мережі.

Національні новини у сфері клімату та енергетики

❏ Законопроекти щодо «зелених» аукціонів та ЕСКО-механізму схвалено Комітетом ВРУ ПЕК
Після прийняття законопроекту щодо удосконалення ЕСКО-механізму очікується більша кількість нових енергосервісних угод із комплексними енергоефективними заходами.
З матеріалом  УКМ по темі можна ознайомитися тут


❏ 28 лютого Верховна Рада України прийняла за основу в першому читанні законопроект№ 9253 «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів»
Законопроект передбачає створення система моніторингу з даними про обсяги викидів парникових газів, які можуть застосуватися для різних цілей – від удосконалення державної екологічної політики – до запровадження економічних інструментів регулювання цих викидів.
❏ 20 лютого КМУ схвалив Національний план управління відходами до 2030 року
Запропонована Урядом реформа сфери управління відходами передбачає запровадження принципів циклічної економіки та розширеної відповідальності виробника, які мають заохотити бізнес до мінімізації утворення відходів та зацікавленості в їх переробці, а також передбачає впровадження п’ятиступеневої ієрархії поводження з відходами, яка працює в ЄС.

❏ У 2018-му введено майже у 3 рази більше нових потужностей відновлюваної електроенергетики, ніж у 2017
Про це повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України. Загалом, на сьогодні в країні працює 2240 МВт потужностей, які генерують «чисту» електроенергію, що у 1,5 рази більше, ніж на кінець 2017 року (близько 1500 МВт). Детальніше у презентації звіту ДАЕЕ
Новини УКМ
❖ Коаліція громадських організацій за 100% ВДЕ в Україні презентувала свій сайт energytransition.in.ua На ньому можна дізнатися про те, що Україна і світ роблять для переходу на 100%ВДЕ, а також що може зробити кожне місто, громада чи особисті Ціль – прискорити справедливий перехід України на 100% відновлюваних джерел енергії
❖ Новостворена Коаліція громадських організацій за 100% ВДЕ в Україні звернулася з петицією до політиків
26 лютого, коаліція громадських організацій за 100% ВДЕ в Україні – Українська кліматична мережа, Екодія, 350.org, Еколтава, Екоклуб, Всеукраїнська Агенція Інвестицій та Сталого Розвитку, Хмельницький енергетичний кластер– ініціювали звернення до лідерів та членів політичних партій із вимогою відстоювати перехід України на відновлювану енергетику (ВДЕ). Знайомтесь та підписуйте петицію тут: https://bit.ly/2U9F3DI
До політиків звертають такі вимоги:
✔ Включити до програми своєї політичної партії зобов’язання підняти енергоефективність та забезпечити перехід України на 100% ВДЕ до 2050 року.
✔ Створити законодавчу базу, що дозволить простим українцям скористатися перевагами чистої енергії.
✔ Виділяти у державному бюджеті більше коштів на програми підтримки енергоефективності, розвитку ВДЕ, екологічного громадського транспорту.
✔ Відмовитися від планів добудови Хмельницької АЕС та будівництва будь-яких нових потужностей вугільної та атомної енергетики.

❖ УКМ пропонує стажування в одній із 29 екологічних організацій, які входять у Мережу.
Для цього:
✔Оберіть партнерську організацію з членів УКМ, в якій хочете отримати досвід (перелік тут: https://bit.ly/2T2KQOd )
✔Обговоріть план стажування. Обов’язково надішліть заповнену форму за зразком: https://bit.ly/2Sh1Iwe
Заявки на стажування приймаються до 5 березня на електронку oksana.maryuk@gmail.com УКМ бере на себе витрати за проживання й проїзд

Новини членів УКМ

❖ Центр екологічних ініціатив “Екодія” – м. Київ

● «Екодія» спільно з науковцями провели дослідження «Вода близько». За їхніми оцінками, до 2100 року можуть бути затоплені частково 34 українські міста, а повністю – 62 села, 660 екологічно небезпечних об’єктів, 200 тисяч га сільськогосподарських земель та 98 об’єктів природно-заповідного фонду. Крім цього, 75 тисяч людей ризикують стати кліматичними переселенцями. Результати дослідження та інтерактивна мапа демонструють, які населені пункти, будівлі, дороги, екологічно небезпечні об’єкти та частини природно-заповідного фонду можуть бути затоплені Чорним та Азовським морем до кінця століття.
Більше тут https://bit.ly/2DgYJzv

❖ ГО “Екоклуб” – м. Рівне

● Спільно із Фондом ім Гайнріха Бьолля в Україні проаналізували енергетичні плани 8 міст, аби визначити, скільки викидів парникових газів вони продукують та наскільки місцева влада готова їх скорочувати.
У дослідженні ви знайдете розрахунки по викидах для 80 міст та рекомендації, що потрібно робити, аби скорочення таки відбувалися і внесок України до Паризької угоди був реальним. Дослідження за посиланням: http://ecoclubrivne.org/paris_agreement/

● Взяли участь у громадських слуханнях щодо Звіту з оцінки впливу на довкілля будівництва енергоблоків № 3, 4 Хмельницької атомної станції ДП «НАЕК «Енергоатом». “Екоклуб” виступають категорично проти будівництва енергоблоків № 3, 4 ХАЕС. Це будівництво несе ризики енергетичній та екологічній безпеці українців. Крім того, проект передбачає використання реакторної установки виробництва чеської компанії «SKODA JS a.s.»., що з 2005 року належить російському холдингу «ОМЗ», який внесений в «санкційний список» РНБО України. Активісти переконані, замість ризикованих так дороговартісних проектів економічно доцільніше розвивати потенціал відновлюваних джерел енергії та енергозбереження у громадах. Детальніше у прес-релізі: http://ecoclubrivne.org/khaes_34/

❖ ГО “Еколтава” – м. Полтава

● Проводять Оцінку вразливості до змін клімату міст Житомира, Чорткова та Кам’янця-Подільського. Реалізують проект за підтримки Фонду імені Гайнріха Бьолля та 350.org-Україна
● Експерти «Еколтави» роблять аналіз Плану дій сталого енергетичного розвитку м. Миколаєва. Робота відбувається в рамках спільного проекту з «Екоклубом» та грузинською Організацією «Гамарджоба».

● Всесвітній Фонд дикої природи в Україні ( WWF)

● WWF доопрацював та вдосконалив онлайн-ресурс Water Risk Filter. Вітчизняні експерти WWF разом з міжнародною командою поновили інформацію про стан водних ресурсів України. В рамках цього ресурсу запускається нова секція — “Реагування”, яка допоможе компаніям і фінансовим установам знизити водні ризики для своїх активів і діяльності по всьому світу. Water Risk Filter й раніше міг похвалитися найкращими доступними оцінковими даними, та відтепер він надає інноваційний інструмент, що може забезпечити належне реагування на водні ризики: від гострої нестачі води та руйнівних повеней, до загострення соціальної напруги і слабкої нормативно-правової бази країн. Більше тут https://bit.ly/2Xueds7

❖ Асоціація Велосипедистів Києва – м. Київ

8 лютого АВК долучилася до міжнародного зимового дня «Велосипедом на роботу». Активісти організувала зустріч учасників флешмобу вранці на Майдані Незалежності. Мета акції — показати, що клімат не є перешкодою для їзди на велосипеді в Києві протягом усього року та закликати місто створювати велосипедну інфраструктуру й утримувати дороги взимку в чистому стані. Більше тут https://bit.ly/2T4xkKB

Найближчі плани організацій УКМ

❖ ГО “Еколтава” – м. Полтава

● Реалізують унікальний проект «Кліматично-мистецькі лабораторії». Це проект націлений на пошук нових ідей та способів взаємодії митців, активістів і науковців України задля привернення уваги суспільства до зміни клімату. У форматі кліматично-мистецьких лабораторій, проект заохочуватиме, надаватиме простір та (інтелектуальні) інструменти для мистецько-активістських та мистецько-наукових співпраць та експериментів. У результаті буде відібрано 8 митців/мисткинь, 4 активістів/ок та 4 науковців/иць. Проект є колаборацією ГО «Еколтава» (Полтава), ГО «ІТТА» (Чернівці) та мисткині і культурної географині Ірини Замуруєвої.

❖ Екоклуб – м. Рівне

● Проводять триденний тренінг «Енергоменеджмент у лікарнях» для енергоменеджерів та енергоменеджерок, які працюють у медичних закладах та управліннях/відділах охорони здоров’я міських рад та ОТГ.
Найближчий тренінг відбудеться у Львові 20-22 березня.
У програмі:
✔Теорія енергоменеджменту лікарень. Енергетичний бюджет та баланс установи, організація енергомоніторингу та оцінка потенціалу енергозбереження.
✔Технічні знання про будівлі і обладнання. Розгляд практичних кейсів.
✔Пошук фінансування на енергоефективні заходи. Розрахунок фінансових витрат, пов’язаних з енергоефективністю. Як подолати обмеження, накладені на бюджетні установи законодавством.
✔Реєстрація тут: https://goo.gl/hfBXCu Тренінги з енергоменеджменту в лікарнях уже відбулися м.Чернігів та м.Суми. А також заплановані у м. Миколаїв (8-10 квітня), м. Вінниця (29-30 травня), Дніпро (24-26 травня).

Члени УКМ можуть скористатися МОЖЛИВОСТЯМИ:

● Отримати фінансування на поїздки для участі у зустрічах, засіданнях, тренінгах.
● Отримати фінансування дрібних видатків, пов’язаних із проведенням заходів.
● Пошук потрібних експертів для відповідей на ваші питання.
● Оплата друку різноманітних публікацій, що стосуються клімату.
● Допомога у пошуку фінансування.
● Отримання інфо-матеріалів від інших членів УКМ.
● Публікація та підтримка звернень і заяв.

Детальніше з процедурою отримання підтримки можна ознайомитися за посиланням: https://goo.gl/oVTxNi
Контакти Української кліматичної мережі
climategroup.org.ua
ucn@climategroup.org.ua
Facebook: www.facebook.com/climategroup

Підписатися на розсилку дайджесту УКМ
Отримувати анонси та новини членів мережі

Голова Ради Української кліматичної мережі Медіа – координаторка УКМ
Ілля Єременко Маргарита Мостова
illia@ecoclubrivne.org ucn@climategroup.org.ua
+380 63 4835122 +380 99 92 99 794

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6