Кліматичні новини червня та анонс липня

Національні новини у сфері клімату та енергетики 

3 червня до Верховної ради подано Законопроект № 10357 від 03.06.2019 “про внесення змін до статті 9-1 Закону України “Про альтернативні джерела енергії” щодо врегулювання питання генерації електричної енергії приватними домогосподарствами”.

Прийняття законопроекту дозволить, зокрема:

  • зняти питання щодо заборони розміщення СЕСд до 30 кВт лише на дахах та фасадах будівель (повертається «статус кво»)
  • вирішити питання отримання «зеленого» тарифу СЕСд, розташованих на земельних ділянках, які було введено в експлуатацію до набрання чинності Законом України № 2712.

4 червня на Координаційна рада донорів з енергоефективності затвердили остаточну грантову політику Фонду енергоефективності.

З 1 липня вступають в дію зміни в ДБН, які зобов’язують влаштовувати на парковках мінімум 5% місць з електрозарядками.

Новини УКМ

УКМ написала звернення до Президента, Уряду та профільних міністерств щодо порушення процедури стратегічної екологічної оцінки під час підготовки внесення змін до Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок.

Основні вимоги:

1)Не погоджувати поточний проект розпорядження Міненерговугілля про зміни в НПСВ без проходження процедури стратегічної екологічної оцінки

2) Переглянути НПСВ з врахуванням наступних пунктів:

– відобразити в плані зміни в галузі енергетики, пов’язані з окупацією Донбасу.

– оновити базовий рівень викидів токсичних речовин. В основу плану закладені дані за 2012-2014 роки, в той час як викиди від ТЕС у 2015-2017 були нижчими, через скорочення обсягів генерації. Через встановлення завищених базових значень забруднювачі зможуть нічого не робити до середини 2020-років,

– джерела та механізми фінансування переоснащення ТЕС. Зокрема, внести в план зміни, пов’язані з впровадженням нової моделі ринку електроенергії, інших екологічних та економічних факторів.

3) Підготувати заяву про визначення обсягу дослідження внесення змін до НПСВ та розпочати процедуру СЕО із дотриманням усіх вимог закону України “Про стратегічну екологічну оцінку”.

6-7 червня ГО “Голос природи” за підтримки УКМ провели у Дніпрі та Кам’янському українсько-німецьку конференцію «Кліматична адаптація: виклики та перспективи на національному, регіональному та місцевому рівні».
Близько 20 німецьких та українських експертів ознайомили учасників конференції з найактуальнішою інформацією щодо змін клімату, їх наслідками для України та Німеччини, представили можливості, стратегії та конкретні проекти з адаптації до змін клімату на національному, регіональному та місцевому рівнях.

Учасники заходу отримали можливість обговорити роль влади та громадськості у реалізації проектів з кліматичної адаптації, можливості впливу на промислові підприємства для зменшення ними викидів, проблеми міст і громад у зв’язку з наслідками змін клімату та можливості їх рішення. Особливої актуальності конференція набуває у зв’язку з реформою місцевого самоврядування в Україні.

Організатори конференції: Генеральне консульство Німеччини у Донецьку (тимчасовий офіс Дніпро), громадська організація Голос Природи.

УКМ допомагає Чорткову перейти до 100% ВДЕ та адаптуватися до змін клімату. Голова УКМ Ілля Єременко разом з міським головою Володимиром Шматько взяли участь у круглому столі, організованому до Днів сталої енергії в місті.

В світі міста відповідають за 70% викидів парникових газів, які є причиною змін клімату. До 2050 року в містах житиме 70% всіх людей на планеті. Тому кліматична і енергетична політика міст визначатиме наше майбутнє, в умовах кліматичної кризи. Чортків є одним з 4 міст, які у 2018 році підписали з 350.org меморандум про перехід на 100% ВДЕ до 2050 року. Тепер потрібно зрозуміти, як має відбуватися перехід.

2 липня в УКМ  вебінар -нарада з організаціями-членами мережі. Учасники заходу діляться результатами своєї роботи та планами на майбутнє

17 липня УКМ проводить семінар “СЕС на даху”.

Запрошуємо представників міських, селищних та обласних рад, енергоменеджерів, фахівців відділів інвестицій і економічного розвитку, керівників ОТГ, директорів комунальних установ, шкіл, дит.садочків на наш третій онлайн вебінар “СЕС на даху комунального закладу: як, скільки, для чого?”
Запрошений експерт, Stanislav Ignatiev, засновник Харківського енергетичного кластеру, виконавчий директор Інституту сталого розвитку відповість на такі питання:
Для чого комунальним закладам сонячна електростанція, які потреби вона може задовольнити ? Приклади встановлених СЕС на дахах
Як розрахувати вартість та потужність СЕС, що необхідна для закладу
З чого почати? Чи треба робити енергомоніторинг ?
Надійний підрядник. Який він? Критерії до виконавців робіт і обладнання
Які дозволи і від яких установ треба, щоб забезпечити встановлення СЕС. Приклад школи
Тривалість робіт.
Чи можна підключити зелений тариф на енергію з дахової СЕС на комунальному закладі? Що для цього треба. Чи СЕС може генерувати електроенергію лише для потреб закладу?
Чи задовольнить СЕС всі потреби в електриці одного закладу?
Тривалість 1 год.20 хв.
ДЛЯ УЧАСТІ обов’язкова реєстрація за посиланням: https://forms.gle/FzDriWzU7pihpySE9 до 14 липня включно! Всім учасникам за два дні до події на електронну адресу надійде посилання на онлайн кімнату вебінару.
Участь безкоштовна.
Вебінар організовано Українською кліматичною мережею за підтримки Heinrich-Böll-Stiftung

Контактний телефон 099 92 99 794 або пишіть ucn@climategroup.org.ua

Новини членів УКМ

ГО “Екодія”- Київ
12 червня провели презентацію дослідження “Досвід трансформації шахтарських регіонів: рекомендації для Донбасу”, проведеного незалежними експертами з 4-х європейських країн за ініціативи громадських організацій України та Німеччини. Вони проаналізували позитивний і негативний досвід згортання вугільної промисловості у Німеччині, Румунії, Чехії та деяких містах України. На основі цього аналізу вони розробили практичні рекомендації для влади на національному та місцевому рівнях.

“Екоклуб” – м. Рівне

24-26 червня спільно із GIZ провели тренінг “Енергоменеджмент в лікарнях” у м. Дніпро.
Для енергоменеджерів та енергоменеджерок, що працюють в медичних закладах та управліннях/відділах охорони здоров’я міських рад та ОТГ на триденний тренінг «Енергоменеджмент у лікарнях» з. Разом з експертами обговорили таке:
Теорія енергоменеджменту лікарень. Енергетичний бюджет та баланс установи, організація енергомоніторингу та оцінка потенціалу енергозбереження.
Технічні знання про будівлі і обладнання. Практичні кейси.
Пошук фінансування на енергоефективні заходи. Як подолати обмеження, накладені на бюджетні установи законодавством.

“Екоклуб” та Хмельницький енергетичний кластер

11 червня провели Хмельницький енергетичний форум, де обговорили нові енергетичні можливості області.
На заході були представників органів місцевого самоврядування, бізнесу, інвесторів та експертів у сфері відновлюваної енергетики та енергоефективності. Під час форуму вперше було представлено аналіз потенціалу відновлюваних джерел енергії Хмельниччини в розрізі кожного району. Учасникам була надана актуальна інформація про реалізацію відновлюваної енергетики, особливості розвитку біоенергетики та сонячної енергетики. Захід став гарною можливістю зав’язати контакти із виробниками устаткування, потенційними інвесторами, експертами та практиками в галузі відновлюваної енергетики.

ГО “Екосенс” – м. Запоріжжя

22 червня на Урбан-форумі, що пройшов у Запоріжжі, провели лекцію- дискусію “Зелені системи у міському просторі”. У рамках проекту “Запоріжжя за чисту енергію” говорили про те, як вписуються сонячні та вітрові електростанції у міський простір, як застосовувати енергію сонця для smart-проектів та громадських просторів і що заважає місту запроваджувати 100 % ВДЕ.

Найближчі плани організацій УКМ

ГО “Екоклуб” – Рівне

4 липня проводить Hospital Energylab Hackathon

Будівлі українських лікарень та бюджетних закладів мають низьку енергоефективність. Поліпшивши її, можна економити мільйони гривень і спрямовувати їх на покращення медичних послуг та ремонти будівель.

Запрошуємо представників міських рад, лікарень, державних органів влади, енергоменеджерів, ІТ-фахівців та виробників енергоефективного обладнання 4-5 липня у Києві у рамках хакатону #HOSPITAL_ENERGYLAB спільно винайти “ліки” від марнотратства енергії.

Учасники разом створять інноваційні рішення для підвищення енергоефективності лікарень та інших бюджетних установ.

Два дні кілька команд працюватимуть з менторами над перетворенням своїх ідей змін у реальні дієві рішення, які можуть бути підтримані проектами “Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях” та “Енергоефективність у громадах II”, що впроваджуються за дорученням уряду Німеччини компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Рішення шукатимуть в таких сферах:

Моніторинг енергоспоживання
Візуалізація даних про енергоспоживання і енергоефективність
Поведінкові зміни співробітників, відвідувачів та пацієнтів установ
Системи підтримки прийняття рішень для підвищення енергоефективності
Інші області в сфері енергоефективності та діджиталізації

Взявши участь в Хакатоні, ви отримаєте досвід командної творчості в темі енергоефективності та допоможете енергетичній незалежності України.

ГО “Еколтава” – м. Полтава
У партнерстві з УКМ готується провести Green Camp – 2019. Захід пройде 21 до 27 липня, на гірському масиві Свидовець (с. Ясіня, Рахівський р-н).

Учасники будуть разом пізнавати унікальність гірських місцин, будувати дієві кампанії громадського тиску, вчитися культури стійкості в роботі та синхронізуватися із усім найкращим в екологічному русі. Організатори: Ekoltava, 350.org – Україна.
Табір відбудеться за фінансової підтримки представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні (Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine) та 350.org – Україна.
Придбати квитки можна тут: https://2event.com/uk/events/1729391

Заповнити реєстраційну форму http://bit.ly/2EFZiDt

Члени УКМ можуть скористатися МОЖЛИВОСТЯМИ:

  • Отримати фінансування на поїздки для участі у зустрічах, засіданнях, тренінгах.
  • Отримати фінансування дрібних видатків, пов’язаних із проведенням заходів.
  • Пошук потрібних експертів для відповідей на ваші питання.
  • Оплата друку різноманітних публікацій, що стосуються клімату.
  • Допомога у пошуку фінансування.
  • Отримання інфо-матеріалів від інших членів УКМ.
  • Публікація та підтримка звернень і заяв.

 

Детальніше з процедурою отримання підтримки можна ознайомитися за посиланням: https://goo.gl/oVTxNi

Контакти Української кліматичної мережі

climategroup.org.ua

ucn@climategroup.org.ua

Facebook: www.facebook.com/climategroup

 

Підписатися на розсилку дайджесту УКМ

Отримувати анонси та новини членів мережі

 

Голова Ради УКМ                                                             Медіа – координаторки УКМ

Ілля Єременко                                           Маргарита Мостова                     Інна Плюта

illia@ecoclubrivne.org                                     ucn@climategroup.org.ua            innaplyuta83@gmail.com

+380 63 4835122                                         +380 99 92 99 794                         +38 068 1456760

 

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6