Як Чортків перейде на 100 % ВДЕ: експерт УКМ розповів про адаптацію міста до змін клімату

Голова УКМ Ілля Єременко в Чорткові розповідав про зміни клімату для співробітників міської ради. Навчання чиновників відбулося в рамках розробки плану переходу енергосиcтеми Чорткова на 100% відновлюваної енергії (ВДЕ) до 2050 року.

Про таку ціль міський голова  – Володимир Шматько публічно заявив на міжнародній кліматичній конференції COP 24 в Катовіце (Польща) та раніше, у червні 2018-го, підписав меморандум з міжнародною організацією – 350.org. Такий перехід має зробити місто енергонезалежним, скоротити до мінімуму викиди парникових газів від спалювання викопних палив та сприяти адаптації Чорткова до змін клімату.

На фото: Володимир Шматько – міський голова Чорткова

Окреме місто, навряд, здатне автономне забезпечувати себе чистою енергією для опалення приватних помешкань, комунальних та державних закладів, постачання електричної енергії. Тому секрет енергетичного переходу до ВДЕ – розвинута інфраструктура зв’язків між містами та з навколишніми територіям. Зараз в Чорткові система центрального опалення живить лише комунальні заклади, а житловий сектор має автономне опалення.

На фото: Ілля Єременко і представниці відділу інвестицій Чортківської міської ради – Юлія Демкович, Марія Безушко, Ірина Шаровська

Згідно плану дій сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) Чорткова, основним джерелом викидів парникових газів є житлові будинки –  79% всіх викидів. Але цим планом не охоплено сектор приватного транспорту, комерційна сфера та міська промисловість. Для переходу міста на 100% ВДЕ потрібно налагодити збір даних щодо викидів у перелічених секторах.

“Реалізація енергетичного переходу потребує залучення усіх сторін: бізнесу, науковців, місцевих жителів та співробітників міського управління. 

Усвідомлення місцевими чиновниками нагальної потреби скорочення викидів для протидії кліматичним змінам  – обов’язкова умова успішної залученості різних сторін то енеретичної трансформації міста. Тому подібні навчання щодо впливу і проявів змін клімату у громадах, обговорення проблем енергетичного переходу мають відбуватися у всіх українських  містах. Українська Кліматична Мережа відкрита до співпраці з місцевою владою в цьому напрямку”- пояснює Ілля Єременко 

Чортків  є одним з 247 міст світу, які декларували намір перейти на 100 % ВДЕ до 2050 року.  Аналогічні задекларовані цілі мають ще Житомир, Кам’янець-Подільський та Львів.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6