Україна має прийняти амбітний національно визначений внесок до Паризької Угоди

УКМ закликає затвердити найбільш амбітний внесок України, який відповідає взятим міжнародним зобов’язанням. Тобто, комбінований сценарій другого НВВ

Сьогодні відбудеться засідання Експертної ради Мінекоенерго (перейменовано на Міненерго) щодо розгляду прогнозних сценаріїв до Другого національно визначеного  внеску до Паризької угоди. Громадськість підготувала позицію щодо затвердження внеску, оскільки, на нашу думку, українська влада ігнорує кліматичну кризу, не беручи її до уваги при формуванні політики країни та не протидіючи їй. Розвиток енергоефективності та відновлюваних джерел енергії відбувається недостатньо швидко.

У рамках підготовки оновленого Національно визначеного внеску, Міністерство розробило три сценарії, один з яких зовсім не передбачає скорочення викидів та не відповідає затвердженому законодавству Україні та взятим на себе міжнародним зобов’язанням. Другий та третій сценарії охоплюють реалізацію прийнятого законодавства та міжнародних зобов’язань, але попри це, не є досконалими у цілях розвитку зеленої енергетики, енергоефективності та інших.

У зв’язку з цим громадськість закликає:

  • прийняти план, що передбачатиме найбільше скорочення  парникових газів до 2030 року;
  • у майбутньому переглянути його на ще більш амбітний сценарій;
  • затвердити цілі зі скорочення викидів у 2030 році на рівні, який відповідає Комбінованому сценарію чутливості, та який є найбільш амбітним та відповідає взятим Україною міжнародним зобов’язанням.

Розвиток за цим сценарієм дасть можливість скоротити викиди на 72% у порівнянні з 1990 роком у 2030 році та мати 86% скорочення викидів у 2050 році, що недостатньо, але із наявних пропозицій є найкращим варіантом.

Із повним текстом звернення можна ознайомитися нижче:

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6