Страшна доповідь МГЕЗК: про зміну клімату не можна забувати навіть під час війни

Вийшла нова доповідь МГЕЗК про катастрофічні наслідки, спричинені спалюванням того ж, що живить війну – викопного палива.

«У серпні минулого року звіт Робочої групи МГЕЗК показав, що діяльність людини підігріла клімат зі швидкістю, якої не спостерігалося останні 2000 років. Ми на шляху до досягнення глобального потепління на 1,5 градуса за Цельсієм протягом наступних двох десятиліть, – заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, – Звіт Робочої групи II є страшним попередженням того, що означає це потепління для людей, екосистем і планети. За певних температур адаптація для деяких видів більше неможлива. Тож діяти необхідно невідкладно».

Представники громадянського суспільства попереджають уряди, що висновки, зроблені у звіті, буде важко ігнорувати, і термінове фінансування запропонованих заходів щодо адаптації до зміни клімату має вирішальне значення.

Останні наукові дані про наслідки зміни клімату повинні підштовхнути уряди до виконання зобов’язань щодо фінансування заходів боротьби з кліматичною кризою, перегляду та оновлення своїх національних цілей у галузі клімату та прискорення зусиль щодо радикального скорочення викидів парникових газів протягом цього десятиліття. Нам потрібна справедлива і швидка відмова від усіх копалин палива, щоб утримати глобальне потепління нижче 1,5°C.

«Викопне паливо не тільки викликає зміну клімату, а й дозволяє вести війну у розпал численних криз, у яких ми всі живемо. 24 лютого російська армія вторглася в Україну, щоб розпочати повномасштабну війну у центрі Європи»,  – коментує Ольга Бойко, радниця Української кліматичної  мережі, координаторка CAN ВЕКЦА. – Вплив Росії на Євросоюз відбувається, зокрема, через залежність від викопного палива. За даними Євростату, у 2019 році 41% імпорту природного газу до ЄС припадало на Росію. Росія зіграла важливу роль історії зміни клімату і створила безліч прикладів того, як переплітаються залежність від викопного палива і конфлікти. Ми не можемо зупинити одне без одного. Наука про клімат була одностайна протягом десятиліть заявляла, що нам потрібно припинити спалювати викопне паливо. Світ просто продовжує додавати все жахливіші приклади на підтримку цього твердження».

Багаті країни є головними винуватцями кліматичної кризи і вони мають максимально посилити фінансову допомогу на адаптацію найуразливіших країн та спільнот. Вони повинні погодитися на новий механізм фінансування для вирішення проблем із втратами та збитками, що було ключовою вимогою на кліматичних переговорах ООН у Глазго (COP26).

У той час як новий звіт МГЕЗК зосереджує увагу всього світу на наслідках зміни клімату, ми не можемо ігнорувати роль великих забруднювачів у збільшенні кліматичної кризи. Звіт МГЕЗК дає можливість активізувати рух за кліматичну справедливість, щоб змусити забруднювачів відшкодовувати збитки, завдані клімату та людям, та змусити уряди протистояти повномасштабній кризі.

Remarks by the IPCC Chair during the press conference to present the Working Group II contribution to the Sixth Assessment Report

Коментарі членів мережі СAN ВЕКЦА та вчених:

Кьяра Мартінеллі, директорка CAN Europe:

«Втрати та збитки – це не абстрактне питання майбутнього. Він торкається 1,7 мільярда людей у ​​всьому світі, і ця цифра значно збільшиться найближчими роками. Витрати, чи то економічні чи людські, вже значні і тільки зростатимуть не шкодуючи жодної країни. Розвинені країни повинні надавати практичну підтримку, що базується на існуючих фінансових та технічних інструментах, одночасно вивчаючи інноваційні варіанти фінансування, що відповідають потребам людей, які перебувають на передньому краї впливу зміни клімату. Звіт МГЕЗК ще раз покаже, наскільки потрібні термінові дії. Екстремальні погодні явища та ризик порушення кліматичних критичних точок зростають. Кліматична криза — це глобальна людська криза, але ще час діяти. Необхідні значні заходи щодо адаптації та інвестиції, щоб спільноти в усьому світі могли підвищити свою стійкість та дивитися у майбутнє».

Едді Перес, менеджер з міжнародної кліматичної дипломатії у Climate Action Network – Réseau action climat (CAN-Rac), Канада:

«Ті, хто найменш відповідальний за кризу і має менші ресурси для підготовки до стихійних лих та відновлення після них, несуть основний тягар наслідків від повеней, посух, підвищення рівня океану та екстремальних температур. Цей звіт повинен допомогти нам впоратися з несправедливістю впливу клімату та спонукати багаті країни, такі як Канада, нарешті надати адекватну підтримку для виправлення кліматичної несправедливості: адаптації, підвищення стійкості, а також відшкодування втрат і збитків, компенсацій людям за руйнування їхніх будинків, здоров’я та позбавлення коштів для існування».

 

Джерело: CAN ВЕКЦА

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6