УКМ закликає Президента не підписувати законопроєкт № 7282! СЕО має бути збережена

Депутати без офіційного рішення Екокомітету Верховної Ради України, офіційної позиції Міндовкілля, з порушенням Регламенту ВР приймають законопроєкт, який передбачає  скасування стратегічної екологічної оцінки (СЕО) програм відновлення, зокрема програм відновлення областей та територій територіальних громад. Це призведе до можливого погіршення екологічної ситуації у довгостроковій перспективі у зруйнованих росією населених пунктах та позбавить Україну частини інвестиційних коштів на відбудову.

А ще значно послабить позиції України в той період, коли Європарламент розглядає можливість скорочення термінів опрацювання заявки України на членство в ЄС, адже процедура стратегічної екологічної оцінки є вимогою Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

Що відбулось?

Всього за місяць низка депутатів частково нівелювали здобутки 15-річної довготривалої роботи експертного середовища та міжнародних партнерів у сфері стратегічної екологічної оцінки.

Вони ухвалили законопроєкт № 7282 про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів реформування сфери містобудівної діяльності, які вказують, що програми комплексного відновлення області та територій територіальних громад не підлягають стратегічній екологічній оцінці (ст.15-2 ч.8). 13 травня 2022 року законопроєкт направлено на підпис Президенту України.

Цей законопроєкт не був на розгляді екологічного комітету ВРУ.  Немає і офіційної позиції Міндовкілля. Просимо вас відреагувати та донести Президенту те, що 7282 підписувати не можна з огляду на задекларований зелений шлях відновлення України та швидкого впровадження євроінтеграційних прагнень.

Чому це важливо:

Завдання СЕО:

  • здійснюється до початку реалізації планів і програм і запобігає шкідливим наслідкам довкіллю та здоров’ю,
  • надає можливість громадськості брати участь у процесі розробки проєктів планів і програм через громадські обговорення таких проєктів,
  • запроваджує можливість для влади ефективно запобігати екологічним ризикам, ризикам здоров’ю населення та мати альтернативи реалізації програм з урахуванням цілей сталого розвитку.

Ці речі сьогодні, коли частина міст зруйновані вщент внаслідок російської агресії, що призвело до нестачі питної води, відсутності каналізування та значного екологічного забруднення, мають вирішальне значення.

Через те, що в Україні не існувало СЕО, ми стали свідками жахливих екологічних катастроф, зокрема пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі, системних аварій на Бурштинській ТЕС, Калуської історії з гексахлорбензолом і сотні інших по всій країні. Щоб цього уникнути, громадськість довгі роки боролась за застосування СЕО, яка мала можливість запрацювати у 2018 році, коли відповідний закон набрав чинності. Це був  крок України до Асоціації з ЄС.

Частина депутатів БЕЗ консультацій з усіма зацікавленими сторонами змогла “у турбо режимі” скасувати одну з ключових процедур оцінювання екологічних наслідків впровадження програм для областей та територій територіальних громад і позбавили громади можливості розглядати альтернативи впровадження цих програм з урахуванням інтересів людини та довкілля.

Як зазначено Головним юридичним управлінням ВР, “передбачене законопроектом скасування вимоги щодо проведення стратегічної екологічної оцінки може призвести до неврахування наслідків забудови для життя і здоров’я громадян, а також звуження права кожного на безпечне для життя і здоров’я довкілля, гарантованого частиною першою статті 50 Конституції України.”

Важливість процедури СЕО під час війни та повоєнного відновлення

 Саме на етапі складання звіту про СЕО слід оцінити, чи повоєнний стан територій, земель територіальної громади дозволяє планувати ті чи інші об’єкти та який вплив  будівництво нових об’єктів інфраструктури матиме на здоров’я жителів громади. Адже СЕО – це також  консультації із природоохоронними органами та органами охорони здоров’я, які можуть додати важливі аргументи щодо  обмеження чи зменшення  впливу на довкілля та здоров’я в процесі комплексного відновлення області, розбудови інфраструктури поводження з відходами, системи водопостачання та водовідведення, способи використання замінованих територій, територій, забруднених внаслідок воєнних дій. Тому спроба оминути процедуру СЕО може дорого коштувати територіальній громаді, інвесторам та органам місцевого самоврядування, а також – довкіллю та нашим дітям.

 

Відмова від СЕО та ризики на міжнародній арені

План Маршалла щодо відбудови України, який сьогодні створюється за підтримки експертів громадянського суспільства, ЄС, країн G7 та потенційно розпоряджатиметься трильйонами євро, дає доступ Україні до цих коштів лише у випадку її декларації та впровадження євроінтеграційних прагнень та зобов’язань, закріплених на рівні законодавства. Тому такий необдуманий крок може значно ускладнити доступ України до міжнародної донорської допомоги у відбудові країни. Особливо в час розгляду заявки України щодо вступу у ЄС Європарламентом сьогодні.

Наголошуємо, що 5 травня більше 50-ти громадських організацій України підтримали необхідність зеленого післявоєнного відновлення країни та дотримання європейських екологічних стандартів у розбудові України, включно з СЕО.

А 11 травня Глобальний договір ООН – найбільша асоціація бізнесу, які підтримують Цілі сталого розвитку в Україні (більше сотні учасників) та світі (більше 12 тисяч учасників) опублікували пропозиції та законодавчі ініціативи для зеленого відновлення для депутатів Верховної Ради, Кабміну та міжнародних партнерів, де також є підтримка реформи екологічного контролю, СЕО та ОВД.

 

З огляду на вищесказане просимо:

  1. Президента не підписувати законопроєкт № 7282 і повернути його в парламент зі своїми пропозиціями.
  2. Повідомити громадськість про прийняті рішення.

 

З повагою,

МБО “Екологія – Право – Людина”

ГО “Еколтава”

Українська Кліматична Мережа

Національний екологічний центр України

Дунайсько-Карпатська Програма

ГО SaveDnipro / SaveEcoBot

ГО “Центр екологічних ініціатив “Екодія”

ГО Українська природоохоронна група

ХМГО “ЕкоПраво-Харків”

МБО ІЦ “Зелене досьє”

ГО “Екосфера”

ГО “Бюро екологічних розслідувань”

ГО “Екоклуб”

ГО “Екопарк Осокорки”

Коаліція громадських організацій “Досить труїти Кривий Ріг”:

ГС «Міжнародна Бізнес Асоціація»

ГО «Об’єднання Відповідальних Громадян»

ГО «Всеукраїнське об’єднання територіальних громад “ГРОМАДСЬКА БЕЗПЕКА”»

ГС «Досить труїти Кривий Ріг»

ГО «Основи свідомості»

БФ «Шелтер Плюс»

ГО «ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ “ГРОМАДЯНСЬКА МЕРЕЖА “ОПОРА”»

ВГО «Національний координаційний комітет сприяння протидії корупції»

ГО «Ред Хаб»

ГО «Центр виживання та спецпідготовки “Seal”»

ГО «Гріненерджі»

ГО «Скелелази Кривого Рогу»

ГС «Спільна мета»

ГО «Право Є!»

ГО «Центр соціальних та правових ініціатив»

ВМО «Федерація Екстремальних видів спорту України»/

Відокремлений підрозділ ГО «Всеукраїнська спілка воїнів АТО» Криворізького району

ГО «Рух Без Меж»

Профспілка «ПРОФЕСІЙНА СПІЛКА ЧЕСНИХ ПРАЦІВНИКІВ»

ГО “Центр міжнародного співробітництва і впровадження проектів”

ГС “ВСЕСВІТНІЙ ФОНД ПРИРОДИ УКРАЇНА” (WWF-Україна)

ГС “Український Альянс Нуль Відходів”, членами якого є:

ГО Zero Waste Society (Київ)

ГО “Центр громадських та медійних ініціатив” / ІГ “Харків Нуль Відходів”

ГО “Нуль Відходів Луцьк”

ІГ “Маріуполь Нуль Відходів”

ГО “Еконовини” (Херсон)

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6