Луганська конференція: як світ планує відновлення України

У Швейцарії розпочалася так звана Луганська конференція, присвячена плануванню відновлення України. За руками стежать виконавча директорка ГО «Екодія» Наталя Гозак та Анна Акерманн, спеціалістка з питань клімату та енергетичної політики.

Серед учасників – Президент України Володимир Зеленський (онлайн), Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, представники Офісу Президента, Уряду України, Парламенту, бізнесу, громадянського суспільства – загалом представники понад 50 країн та 20 міжнародних організацій.

Довкіллєву складову Плану відновлення України презентував міжнародній спільноті Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

“Над розробкою відповідного розділу “Екологічна безпека” працювало понад 200 експертів, – прокоментував міністр. – Як результат маємо 76 природоохоронних проєктів, на реалізацію яких нам потрібно 25,5 млрд євро.  І ми вже дбаємо про залучення інвестицій. В рамках програми LIFE, до якої нещодавно приєдналася Україна, зможемо реалізовувати низку проєктів ще до того, як станемо членом Євросоюзу”.

Заявлено, що стратегічна ціль повоєнного відновлення – чисте та безпечне довкілля, подальший рух європейським «зеленим курсом» та відбудова економіки за принципами сталого розвитку.

Україна планує реалізувати 9 нагальних реформ: у сфері управління відходами, державного екологічного контролю, регулювання промислового забруднення, комплексного моніторингу довкілля, управління природоохоронними територіями тощо.

Серед практичних результатів, до яких прагнутимуть, – використання сучасних технологій для відбудови промисловості та зменшення викидів парникових газів у 10 разів.

Також Міністерство накреслює створити:

  • понад 100 сучасних об’єктів управління відходами;
  • 10 зразкових національних парків відповідно до стандартів ЄС;
  • 10 реабілітаційних центрів для диких тварин;
  • 15 біопереходів на шляху міграції тварин;
  • 9 лісонасіннєвих центрів з вирощування саджанців дерев.

«Нам потрібно буде відновити наші міста за найвищими стандартами енергоефективності та з урахуванням клімату, – каже Наталя Гозак, виконавча директорка ГО “Екодія”. – Ми більше не можемо залежати від викопного палива. Нам потрібно відновити пошкоджені екосистеми та стимулювати чисту промисловість. Попереду десятиліття важкої роботи, і ми не можемо дозволити собі неправильно спланувати її з самого початку».

Перед початком «Екодія» разом з активістами Greenpeace Switzerland створили візуалізацію майбутнього відновлення України: люди у жовто-блакитному піднімають вітряк як символ сталого і зеленого відновлення, створеного руками українців. Без викопного палива. Без нових ядерних проектів.

При відбудові великих міст реконструкція має бути зосереджена на використанні стійких технологій, таких як сонячна енергія, будівлі з нульовим споживанням енергії та міське планування, яке ставить людей і природу в центр, кажуть учасники кампанії. Окрім переваг для навколишнього середовища, стале енергопостачання також сприяє енергетичній незалежності.

Айріс Менн, виконавча директорка Greenpeace Switzerland, сказала: «Швейцарія та всі залучені уряди повинні підтримувати екологічну, стійку та соціально справедливу відбудову України за кожної нагоди. Це починається сьогодні в Лугано».

Фото: www.greenpeace.org

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6