Відновлення: УКМ на захисті довкілля і клімату. Дайджест УКМ №3/2022

До вашої уваги — дайджест новин від Української кліматичної  мережі за спекотні травень-червень 2022 року. Більшість із нас відновили роботу, додавши оцінку впливу війни на довкілля та працюючи на стратегічну ціль відновлення України після перемоги.

 НАЦІОНАЛЬНІ НОВИНИ

  • У Швейцарії розпочалася Конференція з питань відновлення України – Ukraine Recovery Conference. Серед учасників – Президент України, Прем’єр-міністр України, представники Офісу Президента, Уряду України, Парламенту, бізнесу, громадянського суспільства – загалом представники понад 50 країн та 20 міжнародних організацій. Довкіллєву складову Плану відновлення України презентував міжнародній спільноті Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. Детальніше>>
  • 27 червня, на зустрічі країн G7 в Німеччині було оголошено позицію цих країн щодо підтримки України в боротьбі проти рф. Нам пообіцяли розширити співпрацю з Україною у сфері ядерної безпеки, безпеки ядерного матеріалу і об’єктів, в довкіллєвій сфері та сфері водокористування. У сфері реконструкції України лідери G7 готові підтримувати міжнародний план сталого, інклюзивного та зеленого економічного відновлення. Детальніше>>
  • Прийнято закон № 2207–1Д «Про управління відходами», який запускає циркулярну економіку в країні. Про очікування громадськості від цього закону>> Про міфи та факти закону>>
  • Верховна Рада ухвалила закон № 5650 щодо збереження та охорони лісів, який має допомогти збільшити площу лісів на 1,6%. Планується, що більшість самозаліснених ділянок тепер будуть перетворені на пасовища та сіножаті. Чи це добре?>>

АНАЛІТИЧНІ СТАТТІ УКМ 

 НАДИХАЮЧІ ІСТОРІЇ

 

НОВИНИ ЧЛЕНІВ МЕРЕЖІ

«Хмельницький енергетичний кластер»

Працює над проєктом «Зелений енергетичний курс для Хмельницької області», аналізує потенціал розвитку ВДЕ в області, для реалізаціїі після закінчення війни. Наразі команда вже отримала підтвердження від 23 громад про співпрацю.

Відновлене виробництво телевізійної програми «Ековектор». ХЕК запустив дві власні рубрики: «Еко-бліц» (інтер’ю з експертами про різні кліматичні питання) та «Екологічні злочини росії в Україні».

Провели захід «Еко-адаптація» для внутрішньо переміщених осіб, які наразі проживають в місті.

Провели інформаційну сесію «Можливості розвитку зеленої енергетики в умовах війни» для представників територіальних громад області. Також кластер створює тематичні інфографіки щодо наслідків війни для навколишнього середовища та енергетичного сектору України, та висвітлює цю інформацію у телеефірах..

 

UCycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва»)

Запустили під час війни міжнародну кампанію #BikesForUkraine. Її мета – забезпечити велосипедами і підвищити мобільність українських волонтерів і волонтерок та зробити гуманітарну допомогу доступнішою для тих, хто найбільше цього потребує.

Продовжує працювати задля інтеграції навчальної програми з безпеки руху на велосипеді для 1-12 класів українських шкіл.

У липні провели в Києві Підрахунок велосипедистів. Це дослідження дає змогу побачити динаміку користування велосипедом і персональним електротранспортом у Києві та використовувати ці дані для адвокації безпечної велосипедної інфраструктури в місті.

ЛііС

Продовжують розроблення інтегрованої веборієнтованої системи відображення запланованих рубок лісу. Проводять вебінари з охорони лісів та екологічного туризму. Тривають екоосвітні екскурсії до лісів. Більше про це>> 

 

 «Еколтава»

Провели акцію «ПоСади городину разом з Еколтавою!» в селі Суха Маячка, Драбинівської ОТГ, Полтавської області. Hозпочали роботу над дослідженням впливу війни на зміну клімату.

 

PLATO

Продовжують проводити практичну та екоосвітню роботу у  простірі міського садівництва та городництва  «Розсадник». Спільними зусиллями ініціативних організацій, небайдужих мешканців і міської влади вдалося розчистити територію, змайструвати на ній грядки та виростити перший врожай: редис, мізуну, шпинат, рукколу, кріп, мангольд і інші пряно-смакові трави. Крім толок, провели вуличне частування, фрімаркет воркшоп з майстрування вуличних меблів.

Екологія – Право – Людина (ЕПЛ)

Проводили адовокаційні кампанії із впровадження в Україні довкіллєвих реформ та здійснення захисту полонини Боржава від незаконної її забудови та знищення.

Провели у Карпатах для успішних учасників онлайн-курсу з довкіллєвих аспектів управління територіальних громад реальну літню школу.

 

 «Форза»

Завершують проєкт із впровадження інновацій у лісове господарство задля більш сталого лісового сектора Європи.

Встановили системи збору дощової води для використання її в технічних цілях в Ланчинській гімназії.

 

МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ЧЛЕНІВ УКМ

«Екодія» запустила курс «Екопрактики для сільського господарства та громад». Долучайтеся>>

Реєструйтесь на вебінар «Природоорієнтовані рішення для зеленого відновлення сільського гоподарства»

6 липня о 14:00. Ви дізнаєтесь про роль природоорієнтованих рішень для продовольчої безпеки та сталого відновлення й розвитку сільського господарства та як ефективно використати наявні екосистемні сервіси та розробити нові.

Аби частіше отримувати кліматичні та енергетичні новини від УКМ, варто підписатися на наш телеграм-канал.

 

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6