Закликаємо світ відмовитися від російського викопного палива, щоб зупинити агресора!

Українська кліматична мережа звертається до світових лідерів з нагальним проханням прийняти глобальний Договір про нерозповсюдження викопного палива.

Протягом минулого місяця ми бачили, як наша Батьківщина перетворилася на передову для жорстокої імперіалістичної війни, розпаленої російськими нафтою, газом і вугіллям.

Війна росії з Україною поряд відновленням попиту на нафту та газ призводить до росту цін на продукти харчування і енергоносії та економічних потрясінь у всьому світі. Ми знаємо, що ця війна фінансується вугільною, нафтовою та газовою індустрією, на які припадає 40% федерального бюджету росії і 60% російського експорту. Ось чому ми підтримуємо Договір про нерозповсюдження викопного палива як шлях вперед для України та світу.

Коли російська війна в Україні вступає у другий місяць, стає приголомшливо ясно: викопне паливо є засобом масового знищення, як для цієї  війни, так і для кліматичної кризи. Тоді як ми рішуче боремося та протистоїмо безперервним атакам росії на нашу країну, ми закликаємо світових лідерів бути солідарними, взявши на себе чіткі зобов’язання припинити використання викопного палива у світі за допомогою Договору про нерозповсюдження викопного палива.

Війни спричинені викопним паливом не є чимось новим. Ця індустрія викликає конфлікти всюди, де б вона не була, чи то Україна сьогодні чи десятиліття насильства в таких місцях, як Близький Схід, Нігерія, Еквадор так інші країни глобального Півдня, які вже страждають від наслідків змін клімату, бідності та репресій.

Зміни клімату, як і ядерна зброя, є великою загрозою для світу. Зараз не час просто витісняти російське вугілля, нафту та газ поставками з інших країн і точно не час для збільшення видобутку викопного палива. Це момент для того, щоб відкрити шлях до глобальної безпеки за допомогою енергетичної та кліматичної безпеки. Зупиняючи розширення видобутку нафти, газу та вугілля, поступово відмовляючись від викопного палива та починаючи справедливий перехід на основі сталої та доступної відновлюваної енергії, ми створюємо краще майбутнє для всіх.

Вчені вже оприлюднили своє «найгірше попередження» щодо кліматичної кризи, і фундаментальні права людей повинні бути в основі вирішення надзвичайної кліматичної ситуації. Сьогоднішня доповідь МГЕЗК ясно показує, що існує низка інституційних бар’єрів, які заважають впровадженню кліматичних рішень у необхідних масштабах. Ось чому нам потрібен Договір про нерозповсюдження викопного палива, який має служити якорем для міжнародного співробітництва та передбачає загальнообов’язковий глобальний план щодо: 

  1. Припинення будь-яких проєктів видобутку нових покладів вугілля, нафти або газу, що необхідно зробити відповідно до наявних наукових висновків, визначених Міжурядовою групою експертів зі зміни клімату (IPCC) та Програмою ООН з навколишнього середовища; 
  1. Скерувати поступове припинення видобутку існуючих запасів викопного палива справедливим і рівноправним способом, беручи до уваги відповідну залежність країн від викопного палива та їхню спроможність до переходу; 
  1. Забезпечити глобальний справедливий перехід до децентралізованої 100% відновлюваної енергії з універсальним доступом людям в усьому світі, підтримати залежні економіки, щоб вони диверсифікувалися від викопного палива, і дати можливість усім громадам, не в останню чергу на Глобальному Півдні, досягти процвітання.

Ці три стовпи Договору про нерозповсюдження викопного палива також дають нам надію та бачення соціально відповідального, справедливого та зеленого післявоєнного відновлення України. Коли ми вступаємо у другий місяць бойових дій, ми бачимо, скільки руйнувань уже завдала Україні ця війна, що живиться викопним паливом. Нам потрібно буде відновити все, що було пошкоджено, але ми не хочемо робити це по-старому. Післявоєнна відбудова України має йти шляхом зеленого та захищеного відновлення, використовуючи всі фінансові ресурси для ліквідації залежності від викопного палива, підвищення енергоефективності, прискореного енергетичного переходу та створення декарбонізованої економіки XXI століття.

Україна просить світових лідерів прийняти рішення відмовитись від викопного палива і припинити фінансувати агресора!

 

“Україна палає через війну, а весь світ горить через кліматичну кризу. І перше, і друге спричиняють вугілля, нафта та газ, – закликає Олег Савицький, експерт з кліматичної та енергетичної політики Української кліматичної мережі. – Ми закликаємо Європу та світ покласти край розвідці додаткових запасів викопного палива, скасувати будь-які проєкти будівництва нової нафтової, газової та вугільної інфраструктури. Ми закликаємо до економіки військового часу, спрямованої на масові інвестиції в енергоефективність та відновлювані джерела енергії. Мир і кліматична справедливість йдуть рука об руку: світові лідери повинні виконувати свої зобов’язання згідно з цілями Паризької Угоди та уможливити їх досягнення, прийнявши Договір про нерозповсюдження викопного палива”.

Членкиня Ради УКМ та ГО “Екодія”, координаторка CAN EECCA Ольга Бойко підтримує колегу: “Мені, як кліматичній активістці, розбиває сердце те, що в основі війни в Україні – гроші, зароблені на викопному паливі. Гроші, які ми благали не вкладати в брудну енергетику, зараз літають над нашими головами у вигляді бомб, – каже молода лідерка. – Шантаж, який йде з боку агресора, працює через велику залежність Європи від викопного палива. Нам потрібно вийти з цієї війни кращими, ніж ми були. Нам потрібно навчитися діяти більш розумно і спрямувати велику силу українського народу в зелене відновлення. Тому я хочу, щоб Україна стала частиною Договору про нерозповсюдження викопного палива”. 

“Викопне паливо є зброєю масового знищення, воно призвело до руйнування наших домівок, нашої безпеки та нашої планети. Викопне паливо жахливим чином руйнує нашу країну, будучи основним джерелом прибутків путіна, які зробили можливими цю війну з її безпрецедентними злочинами, насильством, вбивствами мирного населення, дітей, мільйонами біженців та гуманітарною катастрофою. Ми закликаємо уряди, які мають усі необхідні засоби для відмови від викопного палива, негайно зупинити військову машину путіна, через схвалення та виконання Договору про нерозповсюдження викопного палива”, – звертається Світлана Романко, експертка з питань зміни клімату та соціальних трансформацій, організаторка Stand With Ukraine

Про те, що не час рахувати економічні наслідки, а час рятувати тисячі людських життів, додає Костянтин Криницький, керівник відділу енергетики ГО “Екодія”: “Кожна крапля нафти, куплена в росії, – це ще одна крапля української крові, пролитої по всій країні, як кожен шматок російського вугілля – це ще одна куля, випущена в мирних українців. Це має припинитися!”

Настав вирішальний момент для того, щоб світ повністю змінив курс і обрав відновлювану енергетику! 

“Ми не можемо роками жити у війні, поки інші країни не знайдуть зручне рішення щодо зупинки поставок викопного палива в росії. Діяти потрібно зараз. Справжнє рішення давно відоме: справедливий перехід на 100% енергії з відновлюваних джерел. Настав час прийняти вольове рішення, щоб захистити наш народ та майбутнє усіх країн від кліматичної кризи. Нам необхідно зупинити тероризм на основі викопного палива, – звертається до державЄвгенія Засядько, керівниця кліматичного відділу ГО «Екодія».

Польща перша з країн ЄС оголосила про відмову від вугілля та обмеження використання нафти і вугілля уже у квітні-травні. Українська кліматична мережа закликає усі країни відмрвитися від викопного палива з рф уже зараз! 

 

Контакти для ЗМІ:

Тетяна Жавжарова, директорка з комунікацій Української Кліматичної Мережі, ecosense.ngo@gmail.com

Юлія Пашковська, комунікаторка Stand With Ukraine juliapashkovska@gmail.com

 

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6