Молодь Східної Європи розробила спільну позицію до СОР 28

23-24 вересня у Варшаві, Польща, пройшла перша Молодіжна Кліматична Конференція Східної Європи (RCOY), яка об’єднала молодь з Грузії, Естонії, Латвії, Литви, Молдови, Польщі, Румунії, України, Хорватії та Чехії.

Еколідери та лідерки з цих країн зібрались, щоб обмінятись думками про роль Східної Європи у світовій кліматичній та енергетичній безпеці, про ефективну адвокацію, а також звʼязок клімату і здоровʼя. Результатом обговорення стала розроблена молодіжна позиція Конференції Сторін Рамкової Конвенції ООН зі зміни клімату (COP28).

Спікерами на панельних дискусіях також виступила молодь: наприклад, наймолодша депутатка Естонії – Ханна Лахе (24 роки), та колишній радник Генерального Секретаря ООН Антоніу Гутерріша – Владислав Каїм з Молдови.

“Такі молодіжні конференції (національного та регіонального рівнів) напередодні СОР проходять по всьому світу. Основне правило в тому, що це місце для обміну думками саме для молоді. Часто ці події організовує сама молодь, вкладаючи свої власні кошти”, – розповідає Ольга Бойко, координаторка УКМ, яка безпосередньо взяла участь у RCOY.

Серед інших учасників конференції від України: Екоклуб, Let’s do it, Ukraine, FFF-Ukraine, WWF-CEE та Public diplomacy platform. Представники та представниці цих організацій долучились до напрацювання спільної кліматичної позиції молоді Східної Європи. 

 

Результати роботи учасників RCOY у вигляді тексту позиції можна переглянути тут.

Далі регіональну позицію інтегрують в загальну міжнародну кліматичну позицію молоді і донесуть її до делегатів під час СОР28 вже у грудні цього року у Дубаї, ОАЕ.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6