На переговорах зі зміни клімату обговорюють українські квоти

8 червня, Бонн, Німеччина. На переговорах ООН зі зміни клімату країни підняли проблему викоритання надлишку квот на викиди парникових за Кіотським Протоколом. Це питання особливо стосується України та Росії, які мають найбільший надлишок дозволів на викиди і розраховують на їх продаж в майбутньому.

Під час переговорів були презентовані дані, згідно яких, по-перше, оголошені розвиненими країнами цілі на скорочення викидів не достатні для попередження небезпечного потепління. По-друге, якщо буде дозволено повністю перенести невикористані квоти в майбутнє і торгувати ними, то реальні скорочення викидів в розвинених країнах будуть лише на 1-7% від рівня 1990 року до 2020 року. Відповідно, розвиненим країнам можна буде взагалі нічого не робити, щоб виконати свої зобов’язання.

Усі країни, окрім Росії, підтримали необхідність проведення технічного обговорення опцій обмеження використання надлишку квот на період після 2012 року. Таке засідання відбудеться на наступній переговорній сесії в серпні в Бонні. Серед опцій, що будуть розглядатися – обмеження кількості перенесених квот, збільшення зобов’язань для усіх розвинених країн, щоб перекрити гаряче повітря або збільшення зобов’язань в тих країнах, що мають надлишок квот. Україна не робила жодних виступів з цього питання.

Проблема надлишку квот України та Росії, які ще називають гарячим повітрям, полягає у тому, що ці квоти є результатом економічного спаду, а не цілеспрямованої політики скорочення викидів, якої в цих країнах досі немає. Торгівля гарячим повітрям не сприяє скороченню викидів на глобальному рівні і ускладнює вирішення проблеми небезпечного потепління. Незважаючи на значні скорочення, на сьогодні Росія на 4-ому, Україна на 20-му місці в світі за викидами вуглекислого газу.

«Україні буде дуже складно наполягати на своїй позиції повного перенесення невикористаних квот через скандал зі зникненням Японських коштів. До того ж, український випадок не єдиний – були аналогічні скандали в Угорщині, Польщі. В Словаччини протягом 2009 змінились 3 Міністри охорони навколишнього середовища через продаж квот приватним компаніям.» – зазначає Ірина Ставчук з Національного екологічного центру України, яка зараз присутня на переговорах.

Неурядові організації України, Росії та Білорусі вважають, що ніякого перенесу квот на майбутнє не повинно бути.

Контакти:

Ірина Ставчук,
координатор прогарами зі зміни клімату.
Дзвонити за коментарями до Бону за київським номером (044) 362 32 18

Слідкувати за подіями на переговорах в Бонні можна на блозі:
http://community.livejournal.com/climate_ua/

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6