Результати інформаційного туру містами України „Клімат змінюється! Час діяти”

В Україні пройшов інформаційний тур «Клімат змінюється! Час діяти», організований Робочою Групою неурядових екологічних організацій України (www.climategroup.org.ua) в 10 містах України: Дніпродзержинську, Дніпропетровську, Марганці, Нікополі, Черкасах, Хмельницькому, Кам’янець-Подільському, Тернополі, Львові та Рівному. 

Основною метою туру було привернути увагу населення до проблеми зміни клімату та поінформувати які існують рішення для її попередження, тобто що кожна людина може робити, щоб зменшити негативний вплив на природу. В кожному місті на центральній площі встановлювалися великі стенди з фотографіями про екологічні проблеми, пов’язані зі зміною клімату; усі відвідувачі отримали інформаційні матеріали з порадами як зберігати тепло та енергію вдома, інформацією про встановлення вітрових та сонячних енергосистем, поради як жити більш екологічно. 

Через відсутність інформування проблема зміни клімату не сприймається більшістю людей як серйозна загроза в майбутньому, але факти говорять про те, що вже зараз в Україні спостерігаються негативні наслідки кліматичних змін”, говорить координатор туру Наталка Вишневська. Висушені врожаї 2007 року стали однією з причин підвищення цін на продукти, гектари згорілого лісу на Херсонщині, залиті водою містечки на Миколаївщині, знесені дахи будинків на Черкащині і Волині. Кількість стихійних лих в Україні в 2001-2005 збільшилася майже вдвічі в порівнянні з 1991-1995 роками і становить понад 5 млрд. грн. збитків. 

Під час роботи виставки за 5-6 годин волонтери громадських організацій збирали по 400-700 підписів із зверненнями до органів влади щодо вирішення місцевих екологічних проблем, пов’язаних зі зміною клімату: зниження викидів парникових газів на промислових підприємствах, зменшення втрат енергії та води в комунальних мережах, збільшення зелених насаджень, розвиток зручного громадського транспорту, створення велосипедних доріжок та впровадження роздільного збору сміття для переробки на вторинну сировину. „Мешканці міст залюбки погоджувалися підписати звернення і це свідчить про велику стурбованість населення щодо вирішення місцевих екологічних проблем, які в більшості випадків ігноруються місцевою владою”, говорить Наталка Вишневська, координатор туру.

Оскільки велика роль по впровадженню кліматоохоронних дій покладається на місцеві органи влади, в рамках туру в кожному місті був організований круглий стіл міськими та обласними адміністраціями. Питання, що стояли в порядку денному включали причини та наслідки глобальної зміни клімату для України, зобов’язання, що стоять перед центральними та місцевими органами влади відповідно до Національного плану впровадження Рамкової конвенції ООН та Кіотського протоколу, механізми Кіотського протоколу. „Плануючи круглі столи, ми включили питання механізмів Кіотського протоколу, за якими комунальні підприємства можуть отримувати додаткове фінансування на проекти модернізації та енергозбереження, бо проблеми фінансування у нас завжди стоять на першому місті. І хоча в Україні вже рік як прийняті усі процедури по механізму спільного впровадження Кіотського протоколу, місцеві органи влади не володіють необхідною інформацією.”, говорить Ірина Ставчук, координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру України. 

Інформаційний тур виконувався за ініціативи громадських організацій, фінансової допомоги міжнародних фондів: Британської Ради в Україні та Шведської коаліції неурядових організацій ЕсідРейн та за загальної підтримки Міністерства охорони навколишнього природного середовища. 

За останнім звітом міжнародної групи вчених IPCC “ саме збільшення викидів парникових газів унаслідок діяльності людини є головною причиною зафіксованих кліматичних змін. В Україні заходи зниження викидів парникових газів є необхідними для економіки країни та вирішення соціальних проблем: енергозбереження знизить залежність від імпортованих енергоресурсів, розвиток відновлюваних джерел енергії сприятиме створенню робочих місць в Україні та зменшенню атмосферного забруднення, вирішення проблеми сміття та забруднення від транспорту дуже гостро стоїть в усіх регіонах і потребує необхідних дій влади. 

За додатковою інформацією звертайтесь: Євген Колішевський 8067-681-13-16 (рос, укр.), Ірина Ставчук 8095-273-26-73 (укр, рос, анг.).

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6