Нові правила для проектів спільного впровадження обіцяють підготувати до кінця 2013 року

Нові правила для проектів спільного впровадження обіцяють підготувати до кінця 2013 рокуНа 32-ій зустрічі Наглядового комітету за проектами спільного впровадження (JISC) його члени домовилися підготувати чернетку нових правил щодо реалізації проектів Спільного впровадження (СВ) до зимової Конференції Сторін зміни клімату у Варшаві.

Проекти спільного впровадження, як один з гнучких механізмів Кіотського протоколу, активно реалізовувалися в Україні з 2008 по 2012 рік. За час першого періоду Кіотського протоколу біло реалізовано 272 проекти та випущено більше 233 млн.т. СО2-екв. одиниць скорочення викидів та залучено інвестицій на 920 млн. євро. Наприкінці 2012 року, на міжнародній конференції з питань зміни клімату в Катарі було прийнято поправку до Кіотського протоколу, яка вимагає нових правил регулювання процесу по реалізації проектів спільного впровадження, однак, нових правил і досі не має.

Відсутність правил не єдина проблема проектів спільного впровадження. Ринок торгівлі скороченнями на викиди парникових газів знаходиться зараз в мертвому стані та функціонує дуже слабо. Така ситуація була спричинена великою кількістю таких скорочень на ринку та, відповідно, низькими цінами на ці скорочення. Також Японія, Канада, США, Нова Зеландія не взяли на себе зобов’язання по скороченню викидів парникових газів у другому періоді Кіотського Протоколу, а ці країни потенційні покупці українських квот.

«Для того, щоб вуглецевий ринок знову почав працювати, а Україна й надалі продовжила реалізовувати проекти, нові правила мають бути жорсткішими та вимагати від проектів наявності вагомої екологічної складової. В іншому разі – такий механізм втрачає свою доцільність як інструмент боротьби зі змінами клімату», – стверджує Марія Сторчило, координатор програми з питань зміни клімату в Національному екологічному центрі України.

До цього, очікувалося, що частина питань щодо подальшої реалізації проектів спільного впровадження буде розглянуто під час проміжного переговорного етапу в Бонні. Однак, через блокування засідання Росією, Україною та Білоруссю, питання не було вирішено, сесія закрита, а обговорення перенесено на щорічну Конференції ООН зі змін клімату, що відбудеться зимою у Варшаві.

До речі, Україна досі не ратифікувала поправку до другого періоду Кіотського Протоколу.

За додатковою інформацією звертайтеся, будь-ласка, до:

Марія Сторчило
Національний екологічний центр України (НЕЦУ)
тел. 353 78 42
storchilo at necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6