Стартував проект з моніторингу використання “кіотських грошей”

Хірургічний корпус з поліклінікою центральної районної лікарні - м. Старокостянтинів вул. Пушкіна, 47, виділено 3 млн гривеньРобоча група зі зміни клімату розпочала кампанію, присвячену контролю втілення проектів за кошти від продажу квот на викиди згідно з Кіотським протоколом. Йдеться, зокрема, про утеплення стін та встановлення нових вікон у закладах освіти й охорони здоров’я у різних регіонах України.

Результати дослідження кількох десятків об’єктів, яке Національний екологічний центр України провів влітку цього року, змушують сумніватися у тому, що роботи виконують якісно, згідно зі стандартами. Крім того, матеріали для утепелення часто залишають на вулиці, де вони псуються під дощем та снігом, не дочекавшись, доки їх хтось використає. Більше про це в “Оцінці реалізації проектів за схемою зелених інвестицій в Україні“.

Для того, аби дізнатися про стан решти 529 анонсованих урядом будівель соціального призначення ми створили сайт 470mln.org.ua та сторінку у facebook facebook.com/470mln і закликаємо громадськість долучатися до збору відомостей про стан реалізації проектів в їхніх населених пунктах та інформувати про це координаторів кампанії.

На сайті 470mln.org.ua можна знайти адреси проектів та суми, які виділяли з державного бюджету будівельним компаніям, що виграли тендер.

Державне агентство екологічних інвестицій України відмовляється надавати НЕЦУ інформацію про аудит проектів, запевняючи, що вона має службовий характер.

Нагадаємо, що домовленість зобов’язала українську сторону завершити роботи до грудня 2012 року, пізніше термін відклали до вересня 2013 року.

“Ми закликаємо Верховну Раду створити слідчу комісію з розслідування факту неналежного ведення робіт та невиконання контракту з японською стороною. Якщо Україна не завершить проекти, Японія може вимагати повернення коштів” – зазначає Ірина Ставчук, координатор кліматичної програми НЕЦУ.

Додатково:

У державний бюджет України в 2009-2010 рр. надійшло 470 млн. євро в результаті продажу надлишку квот за Кіотським протоколом. Україна має зобов’язання реалізувати на ці кошти проекти зі скорочення викидів парникових газів. Кабінет Міністрів затвердив план на реалізацію 529 проектів теплової санації соціальних будівель в різних областях України та семи проектів, які передбачають використання технологій з Японії, зокрема модернізація вагонів метрополітенів у Києві й заміну автомобілів Міністерства внутрішніх справ України на суму 380 млн. грн.

Робоча група зі зміни клімату (https://ucn.org.ua/) – це мережа неурядових громадських організацій з усіх областей України, яких об’єднує боротьба зі змінами клімату та запровадження кліматоохоронної політики.

За детальною інформацією звертайтеся:

Ірина Ставчук
експерт з питань зміни клімату НЕЦУ
irina.stavchuk at necu.org.ua
095 273-26-73

symbol_euНЕЦУ висловлює подяку Європейському Союзу за підтримку нашої роботи. Вміст цих матеріалів є винятковою відповідальністю НЕЦУ і за жодних обставин не може розглядатися як такий, що відображає позицію Європейського Союзу. [www.delukr.ec.europa.eu/]
Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6