Коментар Національного екологічного центру України щодо брифінгу міністра екології про витрачання “кіотських грошей”

7 листопада 2014 року, Міністр екології та природних ресурсів України Андрій Мохник під час урядового брифінгу повідомив журналістам, що сподівається направити залишок коштів отриманих від торгівлі квотами згідно Кіотського протоколу на фінансування 2-гої черги модернізації вагонів Київського метрополітену.

Ми розуміємо, що реалізація масштабного та дорогого інфраструктурного проекту дозволяє українському уряду вирішити проблему з необхідністю виконати зобов’язання перед японською Стороною до кінця поточного року. Це обумовлено тим, що Японія весною в ультимативній формі вимагала від України завершити всі передбачені домовленостями проекти, включаючи утеплення закладів бюджетної сфери, або повернути решту невитрачених коштів“, – зазначає Андрій Желєзний, координатор народного моніторингу “Зелені інвестиції по-людськи“ Національного екологічного центру України.

Модернізація та розвиток громадського транспорту є важливим заходом зі зменшення викидів. Але цьогоріч у липні урядовці планували використати понад 2,4 млрд. гривень на реалізацію завершення 696 проектів, пов’язаних з утепленням та заміною вікон і дверей у школах, дитсадках та медичних закладах по всій Україні за так званою схемою зелених інвестицій. Тим не менш, в офіційних повідомленнях Міністерства Андрія Мохника нічого не сказано, коли нарешті остаточно буде завершено всі 696 проектів теплової санації будівель бюджетної сфери.

За інформацією Державного агентства екологічних інвестицій остаточно прийнято в експлуатацію та проведено аудит 150 об’єктів з утепленням. В більшості випадків роботи проведені неякісно і решта понад 500 будівель соціального значення цього року залишаться на зиму неоновленими та неутепленими. Забути про обіцяне утеплення якось не по-людськи.” – коментує дану ситуація експерт.

Цього року розпочато кримінальні впровадження за фактами нецільового використання державних коштів підрядними організаціями, що не виконували довірені їм проекти. І замість того, щоби викрити схеми та притягти усіх причетних до кримінальної відповідальності уряд перенаправляє залишок коштів на інший проект.

Нагадаємо, що загальна сума зелених інвестицій, отриманих в результаті торгівлі квотами на викиди парникових газів в рамках Кіотського протоколу становить 470 млн. євро. Для контролю за їх використанням діє громадська ініціатива “Зелені інвестиції по-людськи”.

За детальною інформацією звертайтеся:

Андрій Желєзний:
ferum@necu.org.ua
+38 (044) 353-77-41

Ярослав Гадзинський
Прес-секретар НЕЦУ
+38 (063) 267-82-58

НЕЦУ висловлює подяку Європейському Союзу за підтримку нашої роботи. Вміст цих матеріалів є винятковою відповідальністю НЕЦУ і за жодних обставин не може розглядатися як такий, що відображає позицію Європейського Союзу. [www.delukr.ec.europa.eu/]

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6