Нецільове використання коштів ЄС сповільнює перехід до «зеленої» енергетики

Нові держави-члени з Центральної Європи зловживають фінансуванням з боку ЄС, спрямованим на декарбонізацію їх енергетичних систем, повідомляє Маркус Трілінг.

Багато хто привітав Паризьку угоду як важливий крок у боротьбі зі зміною клімату. Ця подія є знаковою для ЄС у боротьбі за декарбонізацію енергетичної системи. Найгострішою ця проблема є для країн Центральної та Східної Європи, де енергетичні системи викидають найбільше забруднень в атмосферу та є найменш ефективними.

Фонди ЄС, які є основним джерелом фінансування для розвитку інфраструктури, володіють достатнім потенціалом, щоб реалізовувати ці зміни. В ході їх виконання можна відмовитись від викопних джерел енергії до 2050 року, прискорити процес адаптації до відновлюваних джерел енергії та посилити вплив заходів з енергозбереження та енергоефективності.

Проте, відповідно до офіційної інформації, вже другий рік поспіль температурний режим на планеті б’є всі рекорди та плавно підвищується., тому виникає враження, що кошти, які були направлені на зменшення викидів, спрямовуються у неправильному напрямку.

У дослідженні, опублікованому 26 січня, йде мова про те, що 178 млрд євро виділяються в рамках Політики співпраці ЄС на 2014 – 2020 роки. Відповідне фінансування допоможе реалізовувати проекти в Естонії,Литві, Латвії, Польщі, Чехії, Словаччині, Угорщині, Румунії та Криті та забезпечити повне взаємопорозуміння у напрямку вирішення глобальної економічної кризи.

У середньому лише 7% фінансування виділяється для реалізації заходів з «очищення» енергетики та запровадження новітніх технологій.

Лідери ЄС неодноразово обіцяли надати субсидії на видобування покладів корисних копалин. Разом з тим, ЄС прямо та опосередковано продовжує фінансувати проекти, пов’язані з видобутком вугілля та газу.

Інвестиції з метою модернізації вугільних котлів є прикладом успішної співпраці. Прикладом цьому є інвестиції у промисловість Малопольського і Підкарпатського повітів, а також реалізація програм, пов’язаних із навколишнім середовищем Чехії. Крім того, інші регіони Польщі планують домовитись про фінансування модернізації вугільних котлів та включення їх в переліки об’єктів фінансування інвестиційних стратегій ЄС.

“Українська енергетика”, за матерілами EurActiv

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6