Очільник Житомира заявив про повний перехід на відновлювану енергетику на міжнародній арені

Цьогорічний Глобальний кліматичний саміт (Global Climate Action Summit), який відбувався з 12 по 14 вересня у Сан-Франциско, зібрав лідерів країн та глобальні корпорації з усього світу для формування дієвих національних планів держав у сфері боротьби з глобальним потеплінням. На запрошення губернатора Каліфорнії та мера Сан-Франциско, саміт відвідав і міський голова Житомира – Сергій Сухомлин.

Про це повідомляє міжнародна кліматична організація 350.org

Житомир очолив першу п’ятірку міст на пострадянському просторі, що заявили про ціль – 100 % використання відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) до 2050 року. Міста здійснюють перехід на чисту енергію задля зменшення використання викопного палива, і як наслідок, зменшення кількості парникового газу в атмосфері.
На Саміті, український чиновник ще раз публічно задекларував ціль Житомира повністю перейти на чисту енергетику та особисто зустрівся з очільницею Сан-Франциско – Лондон Брід.

Під час участі у Кліматичному Саміті, мер Житомира заявив, що підтримує принципи декларації Carbon Zero Cities та має намір підписати документ після відповідних обговорень та процедур. Мета документу задекларувати співпрацю між містами, середніми за розміром, які працюють над переходом до нульового рівня викидів вуглецю в атмосферу.
Про конкретні плани та перші кроки по досягненню цілі – 100 % ВДЕ до 2050 р., Сергій Сухомлин поділився на своїй прес-конференції у рідному місті 18 вересня.

ФОТО: Сергій Сухомлин, мер Житомира на прес- конференції на тему поїздки на Глобальний кліматичний Саміт

На основне питання, чому ж українські міста мають невідкладно переходити на відновлювані джерела енергії і розробляти кліматичні стратегії, Сухомлин зазначив, що існує три ключові фактори, які вимагають переходу на 100% ВДЕ у кожній громаді. По-перше, це питання екологічної безпеки та здоров’я нації, по-друге – в цьому питанні є й політична складова.

Про конкретні плани та перші кроки по досягненню цілі – 100 % ВДЕ до 2050 р., Сергій Сухомлин поділився на своїй прес-конференції у рідному місті 18 вересня.
На основне питання, чому ж українські міста мають невідкладно переходити на відновлювані джерела енергії і розробляти кліматичні стратегії, Сухомлин зазначив, що існує три ключові фактори, які вимагають переходу на 100% ВДЕ у кожній громаді. По-перше, це питання екологічної безпеки та здоров’я нації, по-друге – в цьому питанні є й політична складова.

“Суверенна Україна без енергетичної незалежності не може бути до кінця незалежною” – підкреслив Сухомлин.
Третій суттєвий аспект – це економія. Перехід на 100% ВДЕ – це можливість зменшити платіжки, або, принаймні, зменшити ріст цін на тарифи. Кількість спожитої енергії має відповідати кількості згенерованої енергії з відновлюваних джерел.
Також лідер Житомира роз’яснив, що у його розумінні означає відновлювана енергія:

“Це не тільки електрична, а й теплова енергія: ТЕЦ на біомасі, робота з біогазом, переробка сміття, сонячна та вітрова енергетика. У той же час продовжимо роботу над комплексною термомодернізацією будинків житлового та бюджетного сектору, що суттєво зменшить енерговитати” – розповідає пан Сергій.

У Житомирі покладаються на суттєве скорочення енергетичних ресурсів, адже без раціонального споживання, забезпечити місто енергією за рахунок сонця та вітру не вийде. Місто сумарно споживає приблизно 2,5 тис. ГВт*год. Це доволі великий об’єм. Кількість спожитої енергії можна зменшити у кілька разів завдяки економії – термомодернізації та утепленню. Сергій Сухомлин повідомив, що найближчим часом буде підписана угода з німецьким банком на реалізацію проекту з комплексної модернізації садочків та шкіл Житомира. Обсяг залучених коштів – 12,5 млн євро.

“Ми взяли на себе зобов’язання до 2050 року перейти на 100% відновлюваних джерел енергії. Але можливо цю задачу реалізувати й раніше, якщо паралельно з впровадженням новітніх технологій розвивати процес термомодернізації і скорочення споживання енергії. Зараз місто споживає 2,5 тис ГВт·годин енергії в рік , до 2050 року маємо вийти на споживання енергії в 800-900 тис. МВт·год в рік. Це цілком реально” – продовжує ділитися планами з колегами та журналістами Сухомлин.

“Крім того, ми повинні активно розвивати альтернативну енергетику. Як ви знаєте, у місті зараз працюють великі міжнародні організації та інвестори. Зокрема, словенська компанія вже розпочала підготовку до будівництва під Житомиром сонячної електростанції, потужністю 10,6 мВт. Найближчим часом ми будуватимемо декілька теплових електростанцій, загальною потужністю 80 мВт. Це лише початок!” – підсумував очільник міста.

Глобальний Кліматичний Саміт щороку збирає високопосадовців з усього світу, для того, аби лідери країн взяли на себе амбітні цілі по скороченню викидів СО2 та розвитку чистої енергетики. Це момент для визначення досягнень та реальних вкладів кожної держави, регіону, міста, компанії, інвесторів та громадян у вирішенні питання глобального потепління та змін клімату.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6