Кліматичні новини серпня та анонси вересня

Національні новини у сфері клімату та енергетики

  • 14 серпня схвалено національну ціль з енергоефективності на період до 2020 р.. Під час розрахунку цілі використано загальний підхід Директиви, а саме – скорочення кінцевого енергоспоживання на 20% у 2020 р. відносно базового сценарію. Проектом визначено такі показники: у 2020 році первинне споживання енергії не має перевищувати 101 316 тис. тонн; кінцеве споживання енергії — 55 507 тис. тонн нафтового еквівалента.
  • Кабмін постановою від 14.08.2019 N 750 ліквідував Державну екологічну інспекцію та утворив Державну природоохоронну службу. Новий орган має реалізовувати державну політику з проведення державного моніторингу навколишнього природного середовища та державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.
  • Держенергоефективності у співпраці із НЕФКО та експертами Фінсько-українського трастового фонду ініціює розробку концепту нового фінансового інструменту в Україні – Фонду зелених інвестицій (#GIF_UA).

Новини УКМ

15-18 серпня в Одесі відбулася піврічна зустріч Ради УКМ. Було розглянуто питання діяльності УКМ та відповідність цілям 2019. Основні питання: організація роботи за тематичними напрямками, залучення малоактивних організацій (зібрана інформація чому організації неактивні і як посилити взаємодію), навчальний продукт від мережі для членів мережі, збереження фінансування та пошук нового, оновлення стратегічного плану УКМ і розмова про цінності.

УКМ та 350.org провели тренінг  “Герої пробивних комунікацій” . Пройшов він в Одесі 29 серпня- 1 вересня. Він для тих, хто хотів навчитися спілкуватися з пресою і працювати з широкою аудиторією. 3 інтенсивні робочі дні, безліч інсайтів. Журналісти розказували, як подружитися зі ЗМІ й ефективно подавати інформацію. Учасники виконали багато практичних завдань і навіть побували у прес-турі, де спробували себе в різних ролях: спікера, журналіста, піарника.

УКМ проводить другий етап стажування. Пропонуємо представникам організацій мережі пройти стажування в одній з організацій-членів УКМ. Для обміну досвідом за стратегічними напрямками роботи УКМ та  підвищення кваліфікації. Для проходження стажування потрібно визначитись з організацією, в якій ви хочете пройти стажування, погодити з нею завдання, тему, план та дати стажування. Період – жовтень 2019 р. За результатами проходження стажування потрібно надати описовий звіт. Заявку заповнити тут: https://bit.ly/2kCPAut     Рада УКМ визначить, які заявки будуть підтримані, до 30 вересня; заявки надсилати:  oksana.maryuk@gmail.com,  тел. 0977541832

10 вересня у Львові за підтримки УКМ пройде «Кліматичний нетворкінг» — дискусійна зустріч щодо зміни клімату і можливостей формування комплексної кліматичної політики міста. Під час події обговорюватимуть питання адаптації міського середовища та переходу на чисті джерела енергії. Під час заходу буде презентовано концепцію кліматичних змін у світовому та українському контекстах. Також відбудеться обговорення потреб адаптації міського середовища і переходу на відновлювані джерела енергії. Організаторами події є ГО «Плато», за підтримки  Української кліматичної мережі та «350.org».Організатори – ГО «Плато», за підтримки  Української кліматичної мережі та «350.org». Подія відбудеться 10 вересня у Львівській копальні кави на пл. Ринок, 10 (внутрішній дворик). Початок — о 17:30 год. Попередня реєстрація — за посиланням: https://forms.gle/RFizjQj6ECGGLZCw9.

12−13 вересня у Львові відбуватиметься 5 LVIV ECO FORUM 2019, під час якого українські та закордонні експерти говоритимуть про збереження водних ресурсів, поводження з відходами й перетворення їх на енергію, а також кліматичні зміни. УКМ є співорганізатором форуму, зокрема – сесії «Кліматична політика».

20 вересня організації УКМ їдуть на Міжнародний марш за клімат. Цього вересня у всьому світі анонсована хвиля молодіжних кліматичних маршів #GlobalClimateStrike. Всесвітній марш за клімат пройде і в Україні. Молодь, натхненна шведською школяркою Ґретою Тунберґ, яка рік тому почала протестувати перед Шведським Парламентом, аби той негайно визнав зміну клімату пріоритетом у своїй роботі, запрошує дорослих долучитися!

➤➤ Зареєструватись на марш http://bit.ly/climate_strike

Новини членів УКМ

  • ГО “Еколтава” – Полтава

13 серпня відкрили сонячну електростанцію в школі селищі Білики. Її потужність 5 кВт. Над проектом плідно працювали Ekoltava та дирекція школи №2. Результат гідний для наслідування. Тепер невелика сільська школа в взяла повний курс на екологічність. Персонал школи пройшов навчання від німецької експертки з енергоефективності, використання альтернативних джерел енергії та енергоменеджменту. Наступним кроком буде термомодернізація закладу.

Це буде перша зелена школа в Полтавському регіоні та перший досвід Еколтави по впровадженню проектів з відновлюваних джерел енергії в комунальних закладах. Заклад пройшов процедуру енергоаудиту та отримав енергопаспорт міжнародного зразка.

  • ГО “Екосенс” – Запоріжжя

Провели фактчекінг-тур на Приморську ВЕС. У Запорізькій області будується найбільший вітропарк, але в той же час навколо вітроенергетики існує багато міфів і страхів. У серпні громадська організація “Екосенс” в рамках проекту “100% ВДЕ” організувала просвітницький тур на Приморську ВЕС. 35 запорізьких вчителів географії та місцевих журналістів побачили, як працюють сучасні вітроелектростанції, перевірили, наскільки екологічно працюють вітряки. У місті Приморську  знаходиться найновіша ВЕС області, яка введена в експлуатацію 8 місяців тому. Тут встановлені 26 турбін загальною потужністю 100 мВатт. Друга черга Приморської ВЕС з такою ж комплектацією будується недалеко від Ботієвської ВЕС. Після запуску об’єкта до кінця року, вітропарку Запорізькійобласті стане найбільшим в Європі, досягнувши 550 мВт.

Екскурсія була проведена в рамках проекту «Запоріжжя за чисту енергію», за підтримки Федерального міністерства з охорони навколишнього середовища, збереження природи і ядерної безпеки Німеччини.

Найближчі плани організацій УКМ 

ГО “Екодія”

3 і 17 вересня проводять Environmental English Speaking Club.  В товаристві хороших людей можна вдосконалювати наші розмовні навички та дізнаватись багато чого нового про довкілля та людей які про нього дбають.  Зустрічі відбувають раз на два тижні.

03 вересня – My climate positive hobby.  17 вересня – Sustainable fashion

19.00-20.30, офіс Екодії, вул. Саксаганського 52а, 4 поверх; вхід вільний, але треба зареєструватися: http://bit.ly/30CuyMd

11 вересня відбудеться відкрита лекція “Зміна клімату: панікувати чи діяти?” Проведе її експертка з кліматичної політики Екодії Євгенії Засядько . На цій лекції будуть говорити про факти та прогнози вчених стосовно зміни клімату, чи варто нам панікувати і про те, чи не пізно ще щось зробити, щоб врятувати планету. Лекція відбудеться: 11 вересня, 18.00, Vegano Hooligano Store, вул. Богдана Хмельницького 16-22. Вхід вільний, реєстрація тут bit.ly/2k56P7u

ГО “Голос Природи”

З 9 по 15 вересня 2019 року в рамках реалізації Європейської ініціативи «Угода мерів» в Кам’янському пройде акція «Дні сталої енергії». «Голос Природи» проведе інформаційні заходи, присвячені сталому споживанню енергії:

– тренінг «Школа юного кліматичного експерта» для дітей (10-15 років). Учасники тренінгу ознайомляться з презентацією «Що таке стале споживання енергії?», правилами читання лекцій, спробують провести тематичні заняття в своїх школах.

– тематичні презентації в школах.

– вулична акція «Заряджайся енергією Сонця». Акція пройде 14 вересня з 12:00 до 16:00 на пл. П. Калнишевського, перед входом у міський парк. Під час акції городяни, що відпочивають у парку, зможуть зарядити свої телефони та інші пристрої від сонячної панелі, а також отримати інформаційну літературу про енергозбереження.

RE_Load, U-Cycle – Асоціація велосипедистів Києва, 350.org – Україна, Єдина Планета, ГО О.ЗЕРО, УМКА, Світ освіт, Екодія

21 вересня проводять  post_маршевий фестиваль кліматичного активізму “Розсадник”. Заплановано:
☑️ Лекційний простір
☑️ Дискусійний майданчик | Жива бібліотека (особисті історії активізму)
☑️Чіл-простір
☑️АРТ майданчик

Програма, щоб не тільки відпочити, а й розширити свій кругозір, дізнатись щось новеньке та здобути нових навичок. Можна дізнатись про діяльність різних організацій та розказати про свої, що працюють над вирішенням екологічних/ кліматичних негараздів.

U-Cycle – Асоціація велосипедистів Києва

15 вересня 2019 р. з 13:00 по 16:00 запускають urban cycling tours — новий формат міських велоекскурсій. Щоразу це буде інша тема та інший велогід. Завдяки цьому формату організатори хочуть поєднати приємне з корисним — велоекскурсію і велошколу з безпеки руху, щоб заохотити більше людей їздити велосипедом по місту. Умовою участі є благодійний внесок на підтримку U-Cycle  у розмірі вартості кави та тортика в київській кав’ярні. Зробити внесок можна за посиланням: http://bit.ly/cycling_tour Важливо, у графі «коментар» вказати urban cycling tour, а також заповнити анкету, яка прийде після оплати. Кількість місць обмежена.

ГО “О.ЗЕРО”

21 вересня 2019 р.  проведуть бренд-аудит. Це акція, яка починається з прибирання, проте має на меті дещо більше ніж навести чистоту. Основна мета бренд-аудиту – визначити компанії, які створюють найбільше сміття! Можна провести власний бренд-аудит або долучитись до події, яка буде відбуватися у вашому місті. Локації для проведення бренд-аудиту можуть бути різними: узбережжя, парк, вершина гори, школа, офіс, аеропорт та навіть ваша домівка.
Заповніть форму за посиланням, щоб долучитись в якості волонтера до існуючого аудиту, або провести свій.
https://forms.gle/NmeTjUdPGnmoemLG7

Також організатори проведуть вебінар, де розкажуть як саме слід проводити бренд-аудит, куди вносити дані та дадуть відповіді на всі інші запитання.

Члени УКМ можуть скористатися МОЖЛИВОСТЯМИ:

  • Отримати фінансування на поїздки для участі у зустрічах, засіданнях, тренінгах.
  • Отримати фінансування дрібних видатків, пов’язаних із проведенням заходів.
  • Пошук потрібних експертів для відповідей на ваші питання.
  • Оплата друку різноманітних публікацій, що стосуються клімату.
  • Допомога у пошуку фінансування.
  • Отримання інфо-матеріалів від інших членів УКМ.
  • Публікація та підтримка звернень і заяв.

Детальніше з процедурою отримання підтримки можна ознайомитися за посиланням: https://goo.gl/oVTxNi

 Контакти Української кліматичної мережі:

climategroup.org.ua

ucn@climategroup.org.ua

Facebook: www.facebook.com/climategroup

Підписатися на розсилку дайджесту УКМ 

Отримувати анонси та новини членів мережі 

 

Голова Ради Української кліматичної мережі       Медіа – координатори УКМ

Ілля Єременко                                                                   Інна Плюта                                      Маргарита Мостова  

illia@ecoclubrivne.org                                       innaplyuta83@gmail.com                               ucn@climategroup.org.ua                          +380 63 4835122                                                                                                          +380 99 92 99 794

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6