Рада прийняла законопроект про моніторинг, звітність та варифікацію викидів. Наступні кроки?

12 грудня, депутати ВРУ прийняли законопроєкт №0875 “Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів” (скорочено МЗВ) у другому читанні. Головною особливістю законопроєкту є те, що подані підприємствами звіти про обсяг викидів парникових газів будуть перевірені незалежними верифікаторами.

Раніше забруднювачі самостійно, за допомогою власних фахівців-екологів та на основі внутрішніх розрахунків, подавали звіти про викиди. З початком дії закону про МЗВ, подані звіти будуть проаналізовані та перевірені верифікаторами. Підхід обліку викидів буде загальним та чітко визначеним.

“Впровадження системи моніторингу викидів парникових газів є важливим кроком на шляху до їх скорочення. Тільки знаючи, скільки викидів парникових газів продукується в країні, можна планувати та контролювати їх скорочення.  Наступним кроком має бути впроваджена система квот на викиди: коли підприємства матимуть або скорочувати викиди на виробництві, або купувати квоти у тих, хто скоротив їх у відповідній кількості. А для тих, хто не скорочує викиди і не купуватиме квоти, може працювати податок на викиди СО2” – коментує Оксана Алієва, координаторка програми “Зміна клімату і енергетична політика” Фонду ім. Г. Бьолля, Бюро Київ — Україна.

Закон є частиною виконання Угоди про Асоціацію з ЄС. Це перший крок для початку систематичного моніторингу підприємств, які викидають понад 50 000 тонн викидів (в еквіваленті до діоксиду вуглецю).

“Після прийняття цього Закону мають бути розроблені нормативно-правові акти, які внесуть більше ясності в його реалізацію. Перші звіти зможемо побачити у 2021 році, на основі даних вже примати рішення, для скорочення викидів. Також відповідно до Асоціації з ЄС, подані звіти підприємств мають бути публічними та доступними для громадськості. Також, варто підвищити ставку податку на викиди СО2 та подумати про стратегію використання цих грошей” – роз’яснює Євгенія Засядько, експертка кліматичного відділу “Екодії”

В Україні ставка податку на викиди двооксиду вуглецю у рази нижча ніж в інших країнах, та становить 10 гривень за 1 тонну для стаціонарних джерел забруднення. На думку УКМ, це замала сума для забруднювачів, що не мотивує підприємства реально скорочувати свої викиди, не компенсує збитків, завданих довкіллю, та робить вигідним продовжувати забруднювати атмосферу.

Закон про МЗВ викидів парникових газів покращить якість даних про викиди. На основі них, уряд має провести дослідження двох інструментів для скорочення викидів: системи торгівлі квотами та податку на викиди. І лише після дослідження, яке має пройти широке обговорення з бізнесом, науковцями і громадськістю, розробити оптимальне поєднання з цих двох інструментів” – додає Ілля Єременко, голова ради Української кліматичної мережі.

  • Добавить в Словарь
    • Новый список слов для Украинский -> Английский…
    • Создать новый список слов…
  • Копировать
Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6