Новини сфери клімату та енергетики. Дайджест УКМ у вересні

Щомісяця ми випускаємо добірку найважливіших подій та рішень у сфері екологічної, кліматичної та енергетичної політики країни, а також новини та анонси членів нашої мережі — 36 екологічних організацій країни

До вашої уваги — дайджест УКМ за серпень та анонси вересня. Аби щомісяця отримувати дайджест кліматичних та енергетичних новин від УКМ варто підписатися на нашу розсилку.

НАЦІОНАЛЬНІ НОВИНИ

  • 5 серпня Кабмін України затвердив Державну стратегію регіонального розвитку на 2021-2027 роки. Стратегічна мета регіональної політики на цей період — розвиток та єдність, орієнтовані на людину – гідне життя в згуртованій, децентралізованій, конкурентоспроможній і демократичній Україні. 
  • 10 серпня уряд розповів про попередні пропозиції для створення спільної з ЄС Дорожньої карти щодо участі України у Європейській зеленій угоді. За словами Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, залучення України до реалізації Європейського зеленого курсу має відбуватися через оновлення додатків до Угоди про асоціацію та зближення з політиками ЄС у сферах довкілля, енергетики, промислових питань та торгівлі. 
  • 16 серпня набув чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів”. Відтепер, вперше в Україні, Законом № 738-IX вводяться в обіг зелені облігації як окремий клас цінних паперів та встановлюються «правила гри» для учасників цього ринку.
  • Держенергоефективності ініціювало та розробило спільно з Міненерго, Біоенергетичною асоціацією України, науковими інститутами та іншими стейкхолдерами проєкт Закону України щодо розвитку сфери вирощування енергетичних рослин в Україні. 
  • 26 серпня 2020 р. у Берліні відбулась робоча зустріч в.о. Міністра енергетики України Ольги Буславець та Федерального міністра економіки і енергетики Петера Альтмайєра, під час якої було підписано спільну міжурядову Заяву між Україною та Німеччиною щодо започаткування енергетичного партнерства. Сторони мають намір сприяти енергетичній трансформації, здійснювати обмін напрацюваннями урядової політики у сфері енергетики та покращувати умови для інвестицій приватного сектору в сталу енергетику.

НАЙБЛИЖЧІ ПОДІЇ ОРГАНІЗАЦІЙ УКМ ТА ПАРТНЕРІВ

  • 9 вересня відбудуться збори Ради УКМ
  • 4 жовтня, у  Всесвітній день тварин, ГО “Єдина Планета” запрошує на акцію в Києві, щоб заявити на всю країну: тварини мають право на гуманне поводження!
  • З 1 жовтня 2020 року набудуть чинності державні стандарти з велоінфраструктури, які на замовлення ГО U-Cycle розробив ДП “ДерждорНДІ”. Більше про нові велоДСТУ.

НОВИНИ УКМ

  • У серпні відбулися загальні збори організацій-членів УКМ. До Мережі прийняли 3 організації: ГО “Плато”, Хмельницький енергетичний кластер та ГО “Нуль відходів Львів”.
  • Триває опитування про зміну клімату та адаптацію до неї. Приєднуйтесь до події.

НОВИНИ ЧЛЕНІВ УКМ

Центр екологічних ініціатив «Екодія»

Екодія запустила серію анімаційних роликів про важливість справедливої трансформації шахтарських регіонів

Агентство економічного розвитку

АЕР проводить дослідження основних стратегічних документів та програм у 4 громадах Миколаївської області на  наявність цілей запропонованих у «Дорожній карті кліматичних цілей 2030»

ГО “Екоклуб”

Екоклуб запустив свій подкаст ЕкоЇсти. У першому епізоді — слухайте про небезпеки майбутнього деревообробного заводу поблизу Рівного, вплив формальдегіду та позов до суду проти Екоклубу.

ГО “Екосфера”

Члени ГО “Екосфера” підтвердили незаконну вирубку дерев та порушення природоохоронного законодавства у Кедринському лісництві ДП “Брустурянське ЛМГ”.

ГО “Еколтава”

Еколтава розповіла, які екологічні плани має Полтава та як їх продовжити і вдосконалити цілями Дорожньої Карти кліматичних цілей до 2050 року.

Хмельницький енергетичний кластер

Кластер розпочав роботу над другим етапом ініціативи “Кліматичні цілі міст Хмельницької області” – інтерв’ювання кандидатів на посади міських голів в Кам’янці-Подільському, Хмельницькому та Шепетівці.

ГО “Дзиґа”

У рамках міжнародного проекту Чисте повітря для України за участі ГО «Дзиґа» (Запоріжжя) в Хортицькій національній навчально-реабілітаційній академії  Запорізької обласної ради (о.Хортиця) з’явиться станція громадського моніторингу повітря  “Oxygen”

ГО “Екосенс”

ГО “Плато”

  • У Львові пройшло перше  “Сафарі для громад”. Дводенна пригода об’єднала проактивних містян у пошуку природоорієнтованих рішень для таких міських проблем як погіршення якості повітря, нераціональне використання дощової води, неправильне поводження з органічними рештками, ефект “міського теплового острова” тощо.
  • У межах проекту Сафарі для громад розробили першого бота-мисливця на міські проблеми @Safari_Community_bot
  • ГО “Плато” презентувало посібник “Кліматичні цілі Львова: гайд для обраних до міської ради”.

ГО “Єдина Планета”

Екологія-Право-Людина 

ГО U-Cycle

WWF Україна

МОЖЛИВОСТІ В ОРГАНІЗАЦІЯХ УКМ

Контакти Української кліматичної мережі

climategroup.org.ua  

ucn@climategroup.org.ua
Підписатися на розсилку дайджесту УКМ
Отримувати анонси та новини членів мережі

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6