Новини у сфері клімату та енергетики. Дайджест УКМ у червні

Щомісяця ми випускаємо добірку найважливіших подій та рішень у сфері екологічної, кліматичної та енергетичної політики країни, а також новини та анонси з діяльності організацій нашої мережі

До вашої уваги — дайджест УКМ у травні. Аби щомісяця отримувати дайджест кліматичних та енергетичних новин від УКМ варто підписатися на нашу розсилку.

НАЦІОНАЛЬНІ НОВИНИ

 Відокремлення Мінприроди від Міненерго

Урядова програма стимулювання економіки

Неоднозначні кадрові рішення

НАЙБЛИЖЧІ ПОДІЇ ОРГАНІЗАЦІЙ УКМ

  • ГО Екодія запрошує приєднатися до онлайн-акції з вимогою поставити амбітну кліматичну мету. Дізнайся, як приєднатися до акції:

👉 bit.ly/2MQvuYk

  • 15 червня кампанія ХутрOFF запрошує вийти на акцію до офісу партії «Слуга народу» із закликом підтримати законопроєкт 2360 про заборону хутрових ферм в Україні. Докладніше:

👉 bit.ly/3cNtxX6

НОВИНИ УКМ

  • Вийшов подкаст MyOxygen з Іллею Єременко, Головою Ради Української Кліматичної Мережі та координатором проєктів ГО «Екоклуб» про громадський активізм, клімат, «зелені» інвестиції та низькі ціни на електроенергію. Послухати тут:

👉 bit.ly/2BWToPI

  • УКМ закликає прийняти комбінований сценарій другого Національно-визначеного внеску, що відповідає очікуванням кліматичної спільноти та передбачає найбільше скорочення парникових газів до 2030 року. Ознайомитися з позицією УКМ:

👉 bit.ly/3hmazKT

НОВИНИ ЧЛЕНІВ УКМ

 

ГО «Екоклуб»

  • Засідання за позовом до «Екоклубу» перенесене на 25 червня. 1 червня мало відбутися перше судове засідання за позовом до «Екоклубу» ТОВ «Технопривід Інвест Груп» — представників деревообробного заводу Кроноспан. На жаль, у одного із захисників «Екоклубу» було підтверджено COVID-19, тому «Екоклуб» був змушений клопотати про перенесення засідання — воно відбудеться 25 червня. 

👉 bit.ly/2Ys5uYr

 

ГО «Еколтава»

  • 15 травня ГО Еколтава провели онлайн-вебінар «Місто без води: у чому основна загроза зникнення водойм Полтавщини, чи є рішення?»

👉 bit.ly/2znWmMd

  • Команда ГО Еколтава опублікувала відповідь коаліції «Енергетичний перехід», на заяви міністерки Буславець щодо розвитку зеленої енергетики. У ній члени ГО Еколтава не погоджуються з позицією уряду, що «вугільна галузь є одним з найважливіших елементів енергонезалежності України й тому вкрай важливо забезпечити безперебійну роботу вітчизняних вугільних підприємств».

👉 bit.ly/37kyXrv

 

Центр екологічних ініціатив «Екодія»

  • 25–26 травня «Екодія» разом з партнерами: мережею CAN СЄКЦА, Фондом Фрідріха Еберта та BUND (Друзями Землі Німеччини) провели онлайн-конференцію «Кліматичний діалог між секторами в країнах Східного партнерства». Представники урядів, громадянське суспільство й експерти з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови, Росії, України і країн ЄС разом шукали найкращі шляхи посилення кліматичних цілей у важкі часи пандемії COVID.

👉 bit.ly/3fgWa0i

  • Експертка з кліматичного мережування Ольга Бойко разом із художниками розповіла про те, як і чому активізм та мистецтво можуть взаємодіяти й допомагати одне одному.

👉 bit.ly/3cRbwHp

  • Експерт із землекористування Михайло Амосов розповів про загрози, що постануть перед людьми, якщо не боротися зі змінами клімату у своїй колонці для Факти ICTV.

👉 bit.ly/3cRL8NM

 

ГО U-Cycle

  • ГО U-Cycle обурила новина щодо рішення Окружного адміністративного суду міста Києва скасувати пішохідну зону на Контрактовій площі та вулиці Петра Сагайдачного. Вони заявили, що підтримують ініціативи КМДА зі створення пішохідних зон у Києві та закликали мера Віталія Кличка та адміністрацію міста дотримуватися подальшого введення цих ініціатив у своєму відео:

👉 bit.ly/3fh1dOi

  • Команда U-Cycle активно працює над розробленням концепцій розвитку велоінфраструктури для Херсона, Бердянська та Мелітополя. Відбулися публічні консультації для жителів цих міст, на яких презентували драфти стратегічних документів та, зокрема, схему веломереж. Більше про це:

👉bit.ly/30wjwev

  • Голова ради U-Cycle Богдан Лепявко в ефірі Українського радіо розповів про те, як варто розвивати велосипедну інфраструктуру в Києві та інших містах.

👉 bit.ly/36upehM

 

ГО «Форза»

  • Команда ГО «Форза» вирішила зібрати зріз думок щодо питань лісу та клімату в Карпатах та завдань, які потрібно ставити перед лісівниками на наступне десятиріччя. Представники організації будуть вдячні, якщо Ви зможете приділити 10 хв часу для відповідей на запитання. Опитувальник за покликанням:

👉bit.ly/2UBqDyx

 

МБО «Екологія-Право-Людина»

  • Команда ЕПЛ опублікувала свої пропозиції щодо порядку денного для нового міністерства у сфері охорони довкілля.

👉 bit.ly/2Yp5N6n

  • ЕПЛ обрала 11 шкіл Львова для реалізації проєкту ЕПЛ «Ефективне управління органічними відходами у Львові» та передала в ДП «Парк-Високий Замок» подрібнювач для зелених відходів

👉 bit.ly/3dUmayz

👉 bit.ly/2XS4dev

МОЖЛИВОСТІ В ОРГАНІЗАЦІЯХ УКМ

  • ГО «Екодія» запрошує на Перший у світі віртуальний Форум нової доби «НА КОРДОНАХ». Форум збирає найактивніших представників громадянського суспільства: теоретиків-філософів, практиків, громадських діячів, підприємців, психологів, дієвих урядовців. Щоб взяти участь у форумі зареєструйтеся:

👉 bit.ly/37n3rJC

  • ГО U-Cycle запрошує на щорічні Загальні збори, які відбудуться 13 червня 2020 року. Це відкрита подія для всіх дійсних членів та друзів U-Cycle.

👉 bit.ly/3cRhB6H

  • ГО «Екоклуб» та Energy Efficiency and Climate Projects запрошують повчитися та підвищити фаховість у сферах енергоаудиту та енергоменеджменту в лікарнях.

Заявки приймають від:

— енергоменеджер(ок) медичних закладів міського підпорядкування з Херсонської, Миколаївської, Одеської, Кіровоградської та Запорізької областей;

— працівни(ць) органів місцевого самоврядування міст, що перебувають у зазначених вище областях (учасники вебінару мають бути дотичні до тепло- та електропостачання медичних закладів);

— представни(ць) Міністерства розвитку громад та територій України та Державної агенції з енергоефективності та енергозбереження України.

Деталі програми, спікери та анкета реєстрації:

👉 bit.ly/2UCAbcC

  • Екоклуб «Зелена Хвиля» шукає волонтерів. Покликання на анкету:

👉 bit.ly/3dUWPnV

 

Контакти Української кліматичної мережі

climategroup.org.ua  

ucn@climategroup.org.ua
Підписатися на розсилку дайджесту УКМ
Отримувати анонси та новини членів мережі

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6