Новини сфери клімату та енергетики. Дайджест УКМ за грудень 2021

До вашої уваги — дайджест новин Української кліматичної мережі за грудень 2021.

НАЦІОНАЛЬНІ НОВИНИ

  • Уряд затвердив нормативи гранично допустимих концентрацій небезпечних речовин у ґрунтах. Встановлено нормативи для 39 небезпечних речовин,  надмірний вміст яких призводить до шкідливого впливу на довкілля, забруднення ґрунтів та здоров’я людей.
  • Проєкт ЄС/ПРООН EU4Climate підготував аналітичний звіт «Інституційно-правові основи адаптації до зміни клімату в Україні». Документ містить оцінку наявної інституційно-правової бази адаптації до зміни клімату в Україні та визначає наявні механізми чи їх відсутність; рекомендації щодо координації впровадження політики з адаптації до зміни клімату в Україні на всіх рівнях.
  • Міндовкілля презентувало нові цифрові сервіси для громадян та бізнесу: Декларація про відходи у режимі «peopleless» та «paperless», Електронний реєстр висновків на транскордонне перевезення відходів, що включені до Зеленого переліку, QR-витяг з реєстрів екологічної інформації.
  • Уряд ухвалив Державну стратегію управління лісами України до 2035 року. У документі закріплено ключові цілі для вирішення наявних проблем діючої системи управління лісами.
  • Президент України Володимир Зеленський підписав 6 указів, які стосуються розвитку природно-заповідного фонду України. Створено 3 нових національних природних парки «Холодний Яр», «Пуща Радзівіла» та «Куяльницький». Розширено території Карпатського біосферного заповідника, національних природних парків «Меотида» і «Вижницький» та ботанічного заказника загальнодержавного значення «Староманзирський». Сукупна площа територій, які увійшли до новостворених те розширених об’єктів ПЗФ, складає 51 тисячу гектарів.

 

НОВИНИ МЕРЕЖІ

  • Відбулися загальні збори УКМ. Вирішено виключити зі складу УКМ ГО «Українська молодіжна кліматична асоціація» та ГО «Хмельницький молодіжний клуб розвитку» та обрати до Ради УКМ Юлію Мельник (Пашковську), виконавчу директорку ГО «Еколтава».

  • 15 організацій УКМ підписали спільне звернення щодо важливості збереження Держводагенства при Міндовкілля. «В той час, як Європейський Союз планує забезпечити частку органічного землеробства мінімум в 25% від сільськогосподарських угідь до 2030 року з метою зменшення впливів на зміну клімату, скорочення втрат біорізноманіття та перешкоджання втратам водних ресурсів, а також відвести 10% сільськогосподарських територій під ландшафти з високим біорізноманіттям, запроваджує відновлення вільної течії річок, Україна не ставить перед собою таких цілей, а планує забирати ще більше водних ресурсів для зрошення. До 2030 року заплановано досягти лише 3% частки угідь з органічним землеробством, про відновлення вільної течії річок та природних болотних комплексів взагалі мова не йде».  Пропоноване рішення щодо виведення ДАВР з підпорядкування Міндовкілля несе низку серйозних ризиків погіршення стану навколишнього природного середовища.
  • Українська кліматична мережа представила просвітницький відеоролик про результати соціологічного опитування «Зміна клімату та кліматична адаптація». Переглянути відео>>

НОВИНИ ЧЛЕНІВ МЕРЕЖІ

«Екодія»

Провели флешмоб біля Міністерства енергетики, висвітивши на будівлі: «Україно, відмовся від вугілля до 2035». Перехід країни на відновлювану енергетику зменшить залежність від ресурсу, що вичерпується, покращить стан довкілля, дозволить демонополізувати галузь та сприятиме створенню десятків тисяч нових робочих місць.

 

УПГ

«Екоклуб»

Написали, як правильні технічні енергоефективні рішення можуть зберегти тепло та кошти

 

U-Cykle

Національна коаліція громадських організацій «Українська велосипедна мережа» (УВМ) і громадські ініціативи з 23 міст звернулись до президента України Володимира Зеленського і прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням підтримати розробку Стратегії розвитку велосипедного руху України, яку розпочали громадські ініціативи.

«Лісові ініціативи і суспільство»

Здійснили аналітичне дослідження щодо проблем, з якими стикаються інспектори під час патрулювання та здійснення своїх посадових обов’язків.

 

МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ЧЛЕНІВ УКМ

  • Запрошуємо на онлайн-курс «Жіноче лідерство у розвитку енергетичного потенціалу ОТГ», до команди розробників якого був залучений вартовий клімату УКМ Олег Савицький та виконавчий директор та виконавчий директор ГО «Екоклуб» Андрій Мартинюк.  Цей курс має на меті демонстрацію ефективного підходу до енергетичного планування та розвитку громад, з окремим фокусом на ролі жінок, які приймають рішення щодо реалізації енергетичної та кліматичної політики на місцевому рівні. Зареєструватись>>
  • «Екологія-Право-Людина» запустила Центр правової дії Еко SOS з надання невідкладної правової допомоги громадянам із захисту їхніх екологічних прав та вирішення нагальних довкіллєвих проблем. Як отримати допомогу>>

Підписатися на розсилку дайджесту УКМ
Отримувати анонси та новини членів мережі

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6