Дерусифікація енергетики: як обійдемось без російського газу?

Україна не потребує російського газу, а Європа зможе обійтися без нього найближчим часом, впевнений Олег Савицький, експерт з кліматичної та енергетичної політики Української кліматичної мережі.

Україна вже не потребує російського газу, але Європа залишається залежною від нього. З 26 листопада 2015 року Україна не купує природний газ на пряму в Газпрому, але продовжує здійснювати транзит та віртуальний імпорт розраховуючись за газ із західними трейдерами.  Минулого року Україна значно скоротила імпорт газу з 15,5 до 2,6 млрд м3 – в 6 разів порівняно з 2020-м. Ми на 80% забезпечували себе газом власного видобутку.

Через значні руйнування промислових підприємств, інфраструктури міст та теплогенеруючих об’єктів, а також скорочення промислового виробництва, споживання газу цього року відчутно впаде – більше, ніж скоротиться наш власний видобуток. Його має вистачити на потреби як населення, так і промисловості  (які значно скоротилися через знищення ряду великих промислових підприємств) та оборонного комплексу.

Україна має величезні підземні сховища газу, сукупна ємність яких близька до нашого загального річного споживання газу. Найближчим часом будуть завершені роботи по переналагодженню газотранспортної системи Польщі на роботу в новому напрямку північ-південь, що дозволить закачувати в наші сховища газ не російського походження – з Норвегії, або отриманий зі світових ринків зрідженого природного газу через морські термінали.

Тому дефіциту газу цієї зими не буде, навіть якщо Росія повністю зупинить постачання свого газу в Європу. Але будуть значні проблеми з теплозабезпеченням міст через руйнування або пошкодження інфраструктури.

Наразі ЄС вже готує надзвичайний план на випадок повної зупинки поставок російського газу, до чого може вдатися режим Путіна на передодні зими. Оператор Газотранспортної Систему України (ОГТСУ) попри військові дії готовий і надалі забезпечувати поставки газу з рф у країни центральної Європи, які не мають доступних альтернатив.  В цілому позиція України щодо транзиту газу: якщо ЄС не може прожити без російського газу, то він має постачатися територією України, а інші маршрути, зокрема Північний Потік 1, мають бути заблоковані санкціями.

Європа може одночасно значно зменшити власну залежність від російського газу та скоротити викиди парникових газів за рахунок таких заходів:

  1. Енергозбереження серед споживачів на рівні всього ЄС: приблизно на 10 млрд кубометрів газу на 1 градус тепла в будівлях. З термостатами зниженими до 18°C з 22°C це економія 40 млрд куб м або більше ніж 25% всього імпорту російського газу.
  2. Швидке розгортання ВДЕ: додаткових сонячних та вітрових електростанцій, сонячних колекторів на будівлях та теплових насосів.
  3. Надзвичайні заходи з енергоефективності в будівлях: масштабні інвестицію у комплексну термомодернізацію, заборона на використання газового опалення у нових будівлях.
  4. Обмеження використання газу в промисловості та скорочення виробництва пластику.

Тож від російського газу необхідно відмовлятися всім. Це цілком реально.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6