Активісти у Бонні закликали припинити фінансувати зміну клімату та війну!

З 6 по 16 червня в Бонні (Німеччина) проходила 56-та сесія Допоміжного органу Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Її мета – підготовка до Конференції ООН зі зміни клімату 2022 року (COP27) у листопаді цього року. А ще – була підтримка України. 

Дії Росії поставили під загрозу глобальні кліматичні зусилля, у тому числі й українські. Саме тому під час засідання активісти з різних країн провели акцію солідарності та вимагали припинити фінансування війни за рахунок викопного палива та прискорити виконання кліматичних цілей, щоб запобігти майбутнім війнам та конфліктам.

«Ми закликали країни відмовитись від викопного палива, – каже українка Євгенія Засядько, експертка ГО «Екодія». – Оскільки Бонн – це частина кліматичної конференції, то збільшення кліматичних амбіцій допоможе зупинити війни, які базують на викопному паливі, та досягнути цілей Паризької угоди».

Україна доклала багато зусиль для підвищення кліматичних амбіцій на законодавчому рівні та досягнення цілей Паризької угоди протягом останніх років. Попереду ще багато роботи, але перші кроки зроблені. У липні 2021 року уряд затвердив оновлену ціль НВВ. Україна взяла на себе зобов’язання скоротити викиди на 7% до 2030 року порівняно з 2019 роком. Затверджено першу Стратегію екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату. Україна зобов’язалася досягти вуглецевої нейтральності до 2060 року. За останні роки значно зросла кількість відновлюваних джерел енергії. Частка відновлюваних джерел у загальному балансі виробництва електроенергії у 2021 році перевищила 13%.

Але війна безпосередньо вдарила по аграрному сектору України, пошкодила водно-болотні угіддя, ліси та морські екосистеми, спричинивши незворотні наслідки не лише для української природи, а й загрожуючи всьому світу. Війна та зміна клімату, рука об руку, найбільше вдарили по найуразливішим верствам населення, що могло призвести до додаткових жертв війни.

Зміна клімату та війна проти України мають прямий зв’язок і мають одне коріння. Це викопне паливо і хвороблива залежність від них. 40% федерального бюджету Росії припадає на експорт скам’янілостей, які також становлять 60% російського експорту. Російське вторгнення не лише зашкодило Україні, а й поставило під загрозу реалізацію глобальних кліматичних цілей та здатність світу адаптуватися до кліматичних змін. Замість прискореного переходу на відновлювані джерела та розвитку енергоефективності країни прагнуть замінити російські викопні джерела джерелами з інших країн. Планується збільшення видобутку нафти, газу, вугілля.

Підвищення кліматичних амбіцій світу та прискорення відмови від викопного палива могли б зупинити війну в Україні та запобігти майбутнім конфліктам на основі ресурсів. Важливо заборонити всі ресурси викопного палива з Росії, щоб запобігти більшим збиткам.

Прапор України – прапор відмови від викопного палива, яке фінансує війну!

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6