Локальна енергетика як відповідь на виклики опалювального сезону

Максим Бабаєв, координатор Української кліматичної мережі, на зустрічі з громадами Полтавської області, організованої ГО «Еколтава», надав представникам місцевих громад корисні практичні поради із термінової підготовки до складного опалювального сезону. Ми записали – користуйтесь.

Перед нами особливий  опалювальний сезон. Причини того зрозумілі: воєнне вторгнення, руйнування інфраструктури, дефіцит енергоресурсів, виїзд персоналу. Місцеві громади першими це бачать і відчувають на собі, не центральна влада, а люди страждають від проблем з енергетикою.

Традиційні енергомережі, як ми побачили недавно, дуже вразливі до обстрілів. Після удару по Харківщині зниклу електрику відновили за кілька годин, але залежно від сили ударів, могли відновлювати і кілька тижнів. Сотні тисяч абонентів залишаються без світла довгий час. Електроенергія – це комунікації і зв’язок зі світом, це робота і освіта, торгівля. Тож важливо, щоб громада мала доступ до енергії в будь-який момент, хоча б в обмеженому об’ємі.

Вирішенням цих викликів є локальна енергетика. Але це вимагає планування, часу, грошей, яких у нас нема.

Тож Максим Бабаєв пропонує кілька термінових простих рішень.

  1. Енергозбереження. Передусім громаді доведеться чітко і глибоко проаналізували потреби у тепловій і електричній енергії, і режими користування. А далі впроваджувати організаційні заходи (наприклад, з обмеження постачання тепла і електроенергії, сировини, використання будівель). Рішенням для оптимізації споживання можуть бути спільний режим використання будівель. Наприклад, хоча б одне опалюване приміщення в будинку для обігріву, поселення разом у приватному будинку кількох родин, комунальні пункти обігріву у школах тощо. Ми маємо донести те населенню. Звісно, термомодернізація, індивідуальні теплові пункти – це класно, але запізно зараз починати ці проєкти. Можливо і необхідно встигнути утеплити стіни, дах, вікна і двері.
  2. Сонячні електростанції. Навіть якщо СЕС не мають акумуляторів, систем резервування, а просто передають енергію в мережу, то такі мережеві станції легко переобладнати в автономні гібридні. Зараз пропонується багато готових рішень акумулювання енергії та переробки цих станцій. Бували випадки в Київській області, коли села лишалися без електроенергії, то власники станцій переобладнували і розбирали станції, передавали панелі сусідам, щоб люди хоча би заряджали гаджети. Тож якщо у вас у громаді є приватні СЕС, домовтеся з їх власником про спільне використання за потреби, за потреби спільнокоштом придбайте акумулятори + інвентори, поговоріть про це рішення з людьми.
  3. Запаси біопалива. Добре зробити запаси для генерації тепла з місцевого палива. І для комунальних потреб, і для особистих. Це не просто дрова з посадки чи лісу. Треба працювати з людьми, пояснювати, де та як купити дрова законно і чим вигідні пелети. На наступний рік, варто замислитися про висадження енергетичних культур.
  4. Мобільні котельні чи мобільні ТЕЦ. Рішення непогане, але доступне далеко не кожній громаді.

Тож зробити можна небагато. Але треба будувати стратегію, як переходити на локальні джерела енергії, для цього будувати спроможності, шукати партнерів. Бо іншого шляху в українських громад немає.

Фото: СЕС у Київській області, яка забезпечила кілька родин під час активних бойових дій. Відкриті джерела

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6