Нові дані щодо російського експорту викопного палива вказують на необхідність посилення санкцій з боку ЄС і США

Було презентовано актуальні дані Центру дослідження енергії та чистого повітря (The Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA)) щодо експорту російських енергоносіїв. Співорганізаторами прес-конференції виступили УКМ, Razom We Stand ta міжнародна правозахисна організація Global Witness.

Провідний аналітик CREA Лауі Мюлливірта у своїй презентації навів наступні тенденції для ринку російського викопного палива:

  • Імпорт викопного палива з росії визнаний тероризмом у Великій Британії.
  • У жовтні ми побачили зниження ціни на імпорт газу – ціна впала до рівня перед Вторгненням.
  • Росії важко знайти нових покупців.
  • Росія залежить від європейської морської інфраструктури для експорту енергоносіїв.
  • Прослідковується збільшення імпорту російської сирої нафти Туреччиною, яка обробляє її і експортує цю нафту далі, а країни ЄС та США серед кінцевих покупців.
  • Зменшення перевезення російських енергоносіїв на 23% у липні-жовтні 2022

На основі цих тез експерт рекомендує посилити заборону на закупівлю російських енергоносіїв, заборону імпорту оброблених нафтопродуктів від країн, що продовжують купувати нафту у росії, встановити цінові обмеження на російські енергоносії та переходити на відновлювані джерела енергії.

Читати чи завантажити дослідження>>

Експорт турецьких нафтопродуктів, що прибувають до портів ЄС та США, у вересні-жовтні збільшився на 85% порівняно з липнем та серпнем. Турецькі нафтопереробники забезпечують шляхи для російського експорту нафти, переробляючи продукцію для ринків, які або не бажають імпортувати російську сиру нафту напряму, або не мають потужностей для її переробки. Оскільки з 5 грудня ЄС забороняє імпорт сирої нафти з Росії, ця лазівка може стати важливою – кажуть дослідники.

“Ніхто не має дивуватися тому, що торгівля російською нафтою продовжується. Це те, на що європейські та американські режими санкцій були розраховані. Основні лазівки, включаючи відсутність ембарго на перероблені нафтопродукти або суміші з російською нафтою, дозвіл наданий європейським і американським компаніям продовжувати торгівлю російською нафтою в усьому світі, та слабке правозастосування в Європі означають, що ми будемо продовжувати фінансувати військові злочини Росії ще довго після введення ембарго. Повна заборона на участь в продажу та видобутку російського викопного палива пришвидшила б припинення війни, обмеживши Росію спроможність заробляти на неї”, – каже Луїс Вілсон, cтарший кампейнер Global Witness.

Імпорт російської нафти та експорт нафтопродуктів Туреччиною значною мірою забезпечується судноплавною інфраструктурою ЄС, США, Великобританії та Норвегії. Аналіз даних CREA показує, що щонайменше 50% обсягу нафтопродуктів, експортованих до портів ЄС та США в липні-жовтні, було перевезено на суднах, що належать країнам ЄС, і щонайменше 90% обсягів було експортовано на суднах, застрахованих у Великобританії, Норвегії та США.

Також дослідники виявили, що виручка від експорту зрідженого природного газу (LNG) зросла на 9% в місячному обчисленні. Попри це, загальна виручка росії в жовтні скоротилася до 21 млрд євро, з яких лише 7,5 млрд євро від експорту в ЄС, що є найнижчою часткою за всю історію спостережень. Загальна виручка від експорту до ЄС впала на 14%, причому найбільше скорочення припало на сиру нафту (19%).

ЄС є досі є найбільшим імпортером LNG та трубопровідного газу з росії. Ми бачимо, що ЄС і Велика Британія володіють значними важелями впливу на російський експорт викопних палив. Якщо вони їх досі не використовують цьому важко знайти виправдання. Ми дякуємо нашим союзникам за підтримку, але її недостатньо, якщо росія надалі буде отримувати більше 700 мільйонів євро щодня за експорт викопного палива”, каже Олег Савицький, менеджер кампаній Razom We Stand.

У дискусії опісля взяв участь Олег Устенко, радник президента Зеленського, який наголосив на потребі підтримання посилення заборони використання російських енергоносіїв.

Максим Бабаєв, координатор УКМ, заявив про ціннісний аспект нашої боротьби: ми воюємо за право бути частиною цивілізованого світу:

«Нас шокує те, що і надалі продовжується транспортування європейськими компаніями російського викопного палива. Тіньовий ринок для викопного палива має бути предметом розмови на наступних дискусіях. Нам потрібно пришвидшити ці дискусії, тому що це дає росії змогу продовжувати воєнні дії. Росія без підтримки Європи не може продовжувати видобуток, збут та перевезення викопного палива. Для українців шок, що страхова та судноплавна інфраструктура ЄС досі допомагає росії поширювати по світу власне викопне паливо, доходи з чого фінансують війну в центрі Європи та поглиблюють кліматичну кризу. Країни, які переробляють російське паливо і створюють тіньовий ринок та компанії, які продовжують надавати судна для перевезення та страхувати їх мають стати об’єктом вторинних санкцій у наступних рішеннях ЄС”.

Валерія Бондарєва, активістка FFF Україна, розповіла, що до війни вона ходила на протести і вірила у краще майбутнє. Але з початком війни все змінилось: наприклад, будівля Харківської обласної адміністрації, під якою вона протестувала, зруйнована.

«Війна має бути останньою краплею для світових демократичних лідерів призупинити всі відносини з росією, яка далі продає викопне палива, збільшує об’єми його продажів і навіть отримує від цього профіт. Ми не хотіли бачити росію на СОР – бо це ще одна платформа для росії висловлювати свої ідеї. І нема про що з ними домовлятись».

Запис презентації: https://youtu.be/U-Az42UOkf8 

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6