Нова доповідь МГЕЗК: зменшити споживання викопного палива, щоб спинити військову і кліматичну катастрофу

Вийшла третя частина звіту Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕЗК, або ІРСС). Викиди парникових газів повинні скоротитися на 45% до 2030 року, щоб запобігти необоротним наслідкам для планети. Коментує Микола Шлапак, співавтор 6 оціночного звіту третьої робочої групи МГЕЗК.

У доповіді показано, що глобальні дії, як і раніше, недостатні, незважаючи на обіцянки урядів у Глазго (COP26). Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що деякі уряди та підприємства «брешуть», ніби впроваджують дії для зниження викидів парникових газів: «Деякі лідери уряду та бізнесу говорять одне, а роблять інше. Простіше кажучи, вони брешуть. І результати будуть катастрофічними».

Звіт МГЕЗК говорить про необхідність термінових перетворень у всіх секторах економіки, щоб уникнути найгірших наслідків для людства.

 «Через варварську агресію рф Україна змушена боротися за державність та збереження життя мільйонів людей вже сьогодні, тож питання зміни клімату відійшли далеко на задній план. Тим не менш, висновки нового звіту Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату є важливими для спільної боротьби за мир у Європі, подальшого сталого розвитку та відновлення. Насамперед, звіт наголошує, що світ має різко та кардинально скоротити свою залежність від викопного палива, в т.ч. нафти та природного газу. Час для активних дій уже настав і відкладати далі не можна», – пояснює Микола Шлапак.

Якщо не здійснити негайних та суттєвих заходів зі скорочення викидів парникових газів, втримати зростання температури на планеті у межах 1.5 градуси Цельсія буде неможливо, зазначають експерти з різних країн.

«Стримування глобального потепління у межах, визначених цілями Паризької угоди, потребує досягнення пікових рівнів викидів до 2025 року та швидкого і значного скорочення викидів у подальші десятиліття. Це передбачає стрімке та радикальне скорочення використання викопного палива, розвиток кліматичних технологій у різних секторах економіки, а також зменшення споживання і відповідні зміни у поведінці, – зазначає Шлапак.

Можливості для низьковуглецевої трансформації в енергетиці, промисловості, транспорті, будівництві, сільському господарстві та інших секторах уже існують і детально описані у звіті: https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg3/

Наявні технології скорочення викидів, вартість яких не перевищує 100 доларів на тонну СО2, можуть зменшити світові викиди парникових газів вдвічі чи навіть більше від рівнів 2019 року вже до 2030 року. При цьому більше половини потенціалу скорочення можуть забезпечити технології, вартість яких складає до 20 доларів на тонну СО2. Основний внесок можуть зробити сонячна та вітрова енергетика, заходи з енергоефективності, обмеження вирубки лісів, накопичення вуглецю ґрунтами та скорочення викидів метану. Приклади багатьох країн підтверджують, що декарбонізація може успішно відбуватися одночасно із продовженням економічного розвитку.

Уряди країн світу мають діяти швидко, а будь-які затримки призведуть до зростання втрат.

Українська кліматична мережа підтримала глобальний Договір про нерозповсюдження викопного палива як шлях вперед для України та світу.

Держави повинні:

припинити пошук нових покладів вугілля, нафти або газу, розпочати поступове припинення видобутку існуючих запасів викопного палива, і забезпечити глобальний справедливий перехід до децентралізованої відновлюваної енергії. Детальніше: https://ucn.org.ua/?p=8418

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6