«Екоклуб» під час війни: спонукає відмовитись від викопного палива і допомагає постраждалим громадам

Попри безжальне російське вторгнення в Україну, команда «Екоклубу» у Рівному не припиняє енергетичні та кліматичні проєкти. Зараз діяльність організації переважно зосереджена на гуманітарній допомозі територіальним громадам та лікарням. У рубриці «УКМ під час війни» розповідаємо про життя і діяльність наших колег.

Екологічні проєкти

Головний напрямок природоохоронної діяльності «Екоклубу» – адвокація відмови від російського викопного палива.

«Ми приєдналися до міжнародної команди, яка спонукає держави і компанії, що купують російські енергоносії, припинити це робити, щоби не лише дотримуватися цілей Паризької угоди, але й спинити війну. Готуємо позиційні документи, представляємо їх закордонним компаніям, зустрічаємось із людьми, які приймають рішення щодо купівлі чи не купівлі російських енергоносіїв», – розповідає Андрій Мартинюк, виконавчий директор ГО «Екоклуб».

«Другий напрямок – підготовка до післявоєнного зеленого відновлення. Відбудова України повинна базуватися на принципах сталого розвитку, – декларує Мартинюк. – Тож  беру участь у робочій групі, яка формує принципи післявоєнного зеленого відновлення. Дбаємо про розвиток процедури з оцінки впливу на довкілля (ОВД), оскільки рішення про відбудову місцевою владою прийматимуться швидко, а нехтувати довкіллям не можна. До прикладу, під час будівництва  житла для ВПО».

Третій напрямок природоохоронної діяльності колег – контроль за чистотою повітря у Рівненській та Городоцькій громадах (де зараз будують деревообробне підприємство «Кроноспан»).  «Екоклуб» продовжує судитися із за скасування позитивного висновку з ОВД, разом із небайдужими жителями громади встановлюватиме нові станції громадського моніторингу якості повітря.

Експерти продовжують готувати громадські рекомендації по адаптації Рівного до зміни клімату.

Надзвичайно важливе завдання «Екоклубу» – підготовка громад, постраждалих від війни, до опалювального сезону. Розбомблені Охтирка, Бородянка, Коростень, Овруч, Чернігів залишилися без центрального опалення. Громади потребуватимуть сталих рішень із використанням місцевих відновлюваних джерел енергії. Експерт з енергетичних питань Дмитро Сакалюк  готує про це вебінар, який «Екоклуб» анонсує згодом.

Кожного дня, поки триває війна, серед першочергових завдань команди «Екоклубу» – гуманітарна допомога постраждалим від військових дій громадам.

Гуманітарні проєкти

У перші тижні війни членкиня правління «Екоклубу» Оксана Поль, яка живе в Мюнхені, заснувала ініціативу “Help for Rivne”. Організація Оксани разом із ініціативою Моріца Беллера збирають в Німеччині пожертви від компаній та приватних осіб, закуповують ліки, медичне обладнання та доставляють в Україну  гуманітрану допомогу.

Станом на 1 травня завдяки ініціативі “Help for Rivne” вдалося зібрати близько 100.000€, з яких 37 000€ витратили на ліки та перев’язувальні матеріали. Ще на 20 000 € придбали рюкзаки для парамедиків та дитячі валізи.

«Екоклуб» опрацьовує запити українських громад та допомагає, орієнтуючись на їхні першочергові потреби. Станом на початок травня організація відправила гуманітарну допомогу для більше 30 громад України через міські/сільські ради та благодійні фонди. Окрім цього, адресну допомогу отримали близько 50 людей з різних населених пунктів, серед яких тимчасово окуповані населені пункти у Херсонській та Запорізькій областях.

«Коли в перші дні трохи прийшов до тями, почав думати, як допомогти громадам. Сконтактував із знайомими енергоменеджерами в громадах, де тривають бойові дії, розпитали про потреби. Почали збирати для них ліки, їжу, генератори, зарядки, – згадує Дмитро Сакалюк. – Мирноград, Покровське, Первомайськ, Вознесенськ, Селидове… Ми сфокусовані на допомозі для громад, що у східній частині України”.

Команда «Екоклубу» обдзвонює ОТГ, лікарні, розпитує про потреби і організовує закупівлю та відправлення потрібного. Наталя Литвин та Олена Кондратюк працюють із запитами на медикаменти.

Завдяки проєктам, які фінансують німецька організація «Хліб для світу» та ЄС, купують продути та генератори, медикаменти та набори для очищення питної води.

 

Що допомагає відновити сили?

Особистим досвідом поділився виконавчий директор ГО «Екоклуб» Андрій Мартинюк:

«Мультизадачність не дозволяє працювати так ефективно, як хотілось би. Вкрай важливим для мене є достатній сон. Щодня займаюсь присадибним господарством, від фарбування огорожі до обрізання дерев і догляду за полуницями. Допомагає відновитися фізична діяльність, яка має бути осмислена».

Подальші плани

Опісля перемоги «Екоклуб» продовжуватиме працювати з українськими громадами, щоб допомагати їм переходити на 100% ВДЕ, включно з використанням місцевих ресурсів.

Одним з найбільш актуальних напрямків стане допомога у створенні енергетичних кооперативів за участю жителів та місцевого управління, тому що це – можливість розвивати енергетичну незалежність суспільства, заробляти гроші та дбати про довкілля.

 

Як підтримати «Екоклуб»

Ви можете зробити свій внесок у підтримку громадянського суспільства України та надіслати пожертви «Екоклубу».

Реквізити:

Paypal: andriymartinuk@gmail.com

“Ecoclub”

33014 м. Рівне вул.C.Бандери, 41, оф.92

IBAN UA533510050000026002638167000

 

 

Слідкувати за Екоклубом в соцмережах:

Twitter https://twitter.com/ecoclub_rivne

Web site  https://ecoclubrivne.org/

Facebook https://www.facebook.com/Ecoclubrivne.org

Instagram https://www.instagram.com/accounts/login/?next=/go.ecoclub/

Telegram https://t.me/Ecoclub_rivne

 

 

 

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6