Українські активісти провели акцію на знак солідарності з постраждалими у результаті російського теракту на Каховській ГЕС

Представниці молодіжного кліматичного руху Fridays For Future на кліматичній конференції ООН у Бонні, Німеччина, виступили на знак солідарності з постраждалими у результаті підриву Каховської ГЕС, а також закликали ООН рішуче відреагувати на пропагандистську промову російського делегата.

«У перший день конференції делегат від Російської Федерації дозволив собі виступити з пропагандистською промовою. І поки чимало делегатів з інших країн вийшли на знак протесту з пленарної кімнати, а США, ЄС та Австралія висловили свою солідарність з Україною, цього не достатньо, бо Росія не понесла жодної реальної відповідальності за таку неприйнятну поведінку. Ми закликаємо керівництво ООН відреагувати конкретними рішучими діями, як-от виключити делегацію РФ з конференції, аби її представники більше не мали платформи для виправдання своєї агресії, геноциду та екоциду в Україні», — повідомляє Валерія Бондарєва, активістка та співорганізаторка акції.

На протесті лунали такі заклики: «What do we want? No Russia in UN» (з англ. Чого ми хочемо? Щоб Росії не було в ООН!), «Get Russia Out» (Виключіть Росію!), «Stop Ecocide! Make it a crime!» (Зупиніть екоцид! Визнайте його за злочин!).

«Підрив Каховської ГЕС — це катастрофа міжнародного масштабу, порушення нашого права на чисте та здорове середовище. Це нещадний акт екоциду, який тільки слугує прикладом, що викопні диктатури, як-от Росія, зовсім не зацікавлені в захисті людського життя, а лиш у владарюванні та колонізації заради прибутку. Ми маємо домогтися того, щоб екоцид юридично вважався злочином, а Росія та її союзники заплатили за збитки та трагедію», — ділиться Вікторія Болл, також кліматична активістка та співорганізаторка акції.

«Поки ми тут обговорюємо справедливий енергетичний перехід регіонів, що сильно залежать від видобутку викопного палива, східні та південні області України можуть лише думати про виживання. Росія вчиняє сотні злочинів проти довкілля в Україні, і їм не вдасться приховати жоден з них», — Анна Богушенко, кліматологиня та активістка Fridays For Future Україна.

«Війна знищує не лише людей, а й довкілля. Такий вплив часто ігнорується. Та, на жаль, події навколо Каховської ГЕС дали усвідомити, що екологічні катастрофи не знають меж. Ось тому я зараз тут, на конференції ООН: глобальні наслідки війни Росії проти України для клімату так само не знають кордонів – вони більш ніж значні та вимагають нашої спільної уваги» — Владислава Летій, школярка та активістка Fridays For Future Україна.

До акції також приєдналися кліматичні активісти та активістки з Угорщини, Зімбабве, Кенії, Німеччини та Уельсу.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6