Зародження кліматичного руху на Рівненщині – здолбунівчани у перших рядах

climate_rivne001У минулі вихідні у Рівненській обласній бібліотеці відбувся безпрецедентний захід. З Києва завітали представники екологічного руху, а саме з Української молодіжної громадської асоціації (УМКА) та Національного екологічного центру України.

За підтримки Екоклубу (м. Рівне) вони провели презентації про зміни клімату на планеті та тренінги, на яких навчили, як організувати свою команду активістів, створювати власні проекти і залучати на них кошти. У п’ятницю 21 березня о 18.00 відбулося знайомство екологічно налаштованих рівнян із проблемами глобального потепління, які донеслися через показ фільму «Переслідуючи льодовики». Документальний фільм вразив буквально з перших хвилин. І не дивно, адже знятий у дусі голлівудської драматичності. Тут і відчайдушний американський фотограф, який незважаючи на дві операції на нозі пішов у льодовиті куточки світу такі як Аляска, Гренландія та Ісландія, щоб встановити там фотокамери, які нам на власні очі покажуть масштабні незворотні процеси танення льодовиків на тисячі кілометрів усього за декілька місяців.

climate_rivne002

І реальні картини з присмаком апокаліпсису, коли глиби льоду, розміром з місто Нью-Йорк, перевертаються утворюючи айсберги. Ну і без фінального виступу головного героя перед НАСА з порушенням проблеми глобального танення льодовиків теж не обійшлося! Фільм зробив своє – поняття глобального потепління у рівнян нарешті набуло чітких обрисів. Після фільму організатори заходу з УМКА зробили презентацію своєї діяльності, проектів та досягнень. Перше знайомство завершилося приємною бесідою за трав’яним чаєм у екостилі – у паперових стаканчиках та з печивом без ГМО.

Суботній ранок розпочався тим, чим і завершився вечір п’ятниці у проміжках між реєстрацією учасників. Усі зареєстровані отримали тематичні екологічні подарунки – буклети на тему зміни клімату, зошити та ручки зі вторсировини у бавовняних торбах. Початок виявився багатообіцяючим. Подолати бар’єр незнайомства учасникам допомогла цікава гра, після якої усі почувалися як добрі друзі. Після цього, позитивно налаштованим учасникам тренінгу провела презентацію представниця Національного екологічного центру України на тему адаптації до зміни клімату. Зокрема, стало зрозуміло, що глобальне потепління – це не завжди і не всюди тепло. Наслідки цього явища проявляються у збільшенні критичних точок температур, тобто улітку на певних територіях температура аномально підвищується, а узимку – знижується. До того ж, частішають випадки стихійних гідрометеорологічних явищ навіть на тих територіях, де їх ніхто зроду не пам’ятає – повені, урагани, гради. Презентація була корисна ще й тим, що слухачам надали критерії для оцінки свого міста на предмет виявлення вразливих місць під час змін клімату, та адаптації міста до них.

Далі пішла конкретика і перші результати – саме те, для чого і приїхали тренери УМКА у Рівне. Після представлення наступних презентацій, графіків та практичних занять із учасниками, з перервами на ігри, чай-печиво-яблука-горішки та обід, команді УМКА вдалося зробити неймовірне. У результаті, групи створили свої власні проекти для пристосування міста до зміни клімату та популяризації цієї теми серед населення.

climate_rivne003

У місті Рівному з’явилися 4 основні проекти. Наскільки вони реальні – покаже час та ентузіазм активістів. Перший проект під назвою «Зелене небо» – озеленення даху Рівненської обласної бібліотеки. Сюди входить ремонт самого даху, а також переоформлення його у газон, клумбу або грядку, з можливістю для користувачів бібліотеки проводити там час за книгами. За попередніми підрахунками лише ремонт даху оцінили в 40 тисяч гривень. Дехто відмічав, що сума не є такою проблемою, як те, що цей дах ніхто не дозволить реконструювати, оскільки заклад належить до комунальної власності. У дусі домайданівських часів… Другий проект – «Велетні Рівного».

Задум полягає у тому, щоб створити мапу розташування найстаріших дерев міста Рівного і звідси – екологічно-туристичний маршрут. Кажуть, що такий проект давно уже припадає пилом у ПДМ Рівного, проте учасники, здається, набралися рішучості і під гаслом «Велетні існують» вирішили, що проекту бути. Третій проект – називається «Ре-Парк». Усе було б досить просто, якби не було так складно. Команда вирішила навести лад у зеленій зоні ПДМ. Проте і тут не обійшлося без підводного каміння. За словами рівнян, ця територія взагалі нікому не належить і, мовляв, уже продана якомусь бізнесменові. Однак і цю групу такі проблеми не засмутили і не змусили опустити руки. Команда планує зібратися на цьому тижні, щоб обговорити деталі проекту.

Ну і наостанок, досить амбітний як для початківців проект – Еко-фестиваль «Зеленька». Задум, тема, оформлення – єднання з природою у центрі міста. Лекції з органічного землеробства та пермакультури, майстеркласи з ремесел та давніх духовних практик, екологічні продукти побуту та харчування, велопробіг на триколісних велосипедах для наймолодших, лише жива музика, без сцени, єдиного центру, політики та китайських вишиванок). Все було б добре, якби хоч хтось із учасників колись брав участь у підготовці та організації подібних заходів. До того ж, іще однією проблемою виявилося те, що з групи з п’яти людей двоє виявилися немісцевими, тому доля цього проекту зависла у повітрі. Проте, у цієї команди народився девіз «Паросток стане деревом», тому будемо сподіватися, що ці два дні, які були паростком, уже у цьому році перетворяться на дерево з міцним стовбуром і багатою кроною у вигляді поціновувачів такого виду фесту. І не виключено, що не лише у Рівному, а й у Здолбунові на базі, наприклад, НГО “АЦРМ “ЗЕОН” та Волонтерськоого руху Здолбунівщини проростуть чи зміцняться ці паростки.

climate_rivne004

Завершився дводенний марафон тренінгів релаксом на свіжому повітрі. Після закриття бібліотеки усі учасники вийшли надвір та на прощання сіли ліпити насіннєві бомби прямо на бордюрах перед будівлею бібліотеки. Суміш глини та біогумусу у рівних пропорціях з додаванням невеликої кількості води для отримання консистенції тугого тіста для вареників плюс декілька пакетиків насіння квіток, не лише залишаться у пам’яті екоактивістів у вигляді сердечок, кульок та гранат, а й пустять свої паростки на клаптиках землі як спогад про цікавий, невимушений та інформативний тренінг на тему «Практика екосоціальних проектів та адаптування суспільства до змін клімату».

Автор: Олександра Радкевич
Джерело: http://zdolbunivcity.net/

Захід здійснюється в межах проекту Climate Forum East Кліматичний форум східного партнерства
за підтримки necuImage3

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6