Мінфін визнав, що екологічні інвестиції розкрадають

investНа засіданні в парламентському підкомітеті з питань формування та використання коштів фондів охорони навколишнього природного середовища Державне агентство екологічних інвестицій (ДАЕІ) вимагало від Міністерства фінансів виділити 1,77 млрд. грн. залишку від отриманих грошей в рамках Кіотського протоколу на фінансування затверджених проектів. Але урядовці відмовляють у виплаті цільових коштів з бюджету «сумнівним» підрядним компаніям, побачивши ознаки нецільового використання.

Факти, які зібрано Національним екологічним центром України (НЕЦУ) в звіті “Оцінка реалізації проектів за схемою зелених інвестицій в Україні” продемонстрували, що чимало закладів освіти та охорони здоров’я у 2012 та 2013 році утеплили абияк. Неспроможність виконати зобов’язання щодо цільового використання коштів від продажу квот на викиди парникових газів може стати підставою для Японії застосувати до України санкції та вимагати відшкодування змарнованих вкладень.

“З огляду на міжнародний рівень імовірного конфлікту, ми наполягаємо, щоб Президент взяв під контроль питання встановлення прозорої процедури подальшого використання грошей, які отримали від продажу квот на викиди та які мають цільове призначення”, — зазначає фахівець НЕЦУ Андрій Жєлєзний.

Офіційне Токіо чекає на результати реалізації проектів до кінця 2014 року, бо нового відтермінування бути не може. Про це зазначено в листі японської Сторони до України, який озвучили під час наради.

“На жаль, Держекоінвестагенство не демонструє ні готовності пояснити, чому проекти втілюються в життя повільно і неякісно, ні принципів відбору виконавців, ні того, як воно планує їх завершувати, зокрема в Криму та на Донбасі. Звичайно, є чинник «попередників»: всім відомо, що до фінансових потоків в минулі роки мали відношення високопосадовці та депутати, які й зараз при посадах. Але це має припинитися. Уряд вже володіє інформацією про ненадійні компанії, які виграли в свій час тендери, і розуміє важливість конструктивних і нагальних кроків”, — зазначає Голова НЕЦУ Ярослав Мовчан.

Екологісти наводять свій алгоритм уникнення патової ситуації: антикорупційні заходи й забезпечення відкритого для суспільного моніторингу виконання проектів. Крім того, в НЕЦУ переконані, що депутатам слід утворити Тимчасову слідчу комісію для розслідування порушень, вчинених у 2012-2013 роках, і в судовому порядку здійснити стягнення до державного бюджету компенсації за нанесені збитки.

За більш детальною інформацією звертайтеся до прес-служби НЕЦУ:
+38 (097) 923-75-31

 

symbol_euВисловлюємо подяку Європейському Союзу за підтримку нашої роботи. Вміст цих матеріалів є винятковою відповідальністю НЕЦУ і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу. [www.delukr.ec.europa.eu/]
Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6