Кліматичні новини жовтня та анонси листопада

Національні новини у сфері клімату та енергетики

Кабмін постановою від 12.10.2019 № 873 визнав такою, що втратила чинність, свою постанову від 14.09.2019 № 750 “Деякі питання Державної природоохоронної служби України”. Цією постановою передбачалося ліквідувати Державну екологічну інспекцію та утворити Державну природоохоронну службу як центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабміном через Міністра екології та природних ресурсів і який реалізує державну політику з проведення державного моніторингу навколишнього природного середовища та державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

20 жовтня Кабмін постановою № 880  затвердив Державну програми розвитку регіону українських Карпат на 2020 – 2022 роки. Метою Державної програми є визначення пріоритетних напрямів розвитку гірських територій, створення необхідних організаційних, правових та фінансових передумов для сталого розвитку гірських територій Українських Карпат, підвищення їх конкурентоспроможності, поліпшення якості життя та економічного благополуччя населення, що на них проживає.

У Парламенті зареєстровано законопроект № 2284 від 17.10.2019 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів, яким передбачається запровадження зелених облігацій в Україні та встановлення правил для учасників цього ринку. 

30 жовтня Верховна рада прийняла Закон про внесення змін до деяких законів України (щодо введення заборони на суцільну вирубку ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону). Документ вносить зміни до статей 21 та 26 Закону України «Про природно-заповідний фонд», а саме забороняє проведення рубок головного користування в національних природних парках, заказниках. Також законопроект вносить зміни до Закону України «Про мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону». 

Державне агентство лісових ресурсів України запускає пілотний проект електронного реєстру заготівлі деревини та онлайн-карту рубок. Кожен може зайти з комп’ютера чи телефону на сайт LK.UKRFOREST.COM та ознайомитися з переліком лісорубних квитків на заготівлю деревини або перевірити на карті законність здійснення рубок.

Новини УКМ

10 жовтня УКМ провела вебінар з кліматологом Олексієм Кокоріним «Океани та кріосфера в умовах клімату, що змінюється».  Науковець розтлумачив останню доповідь Міжурядової групи експертів зі зміни клімату ( IPCC ). Ця праця стосується всіх, в тому числі українців, які живуть далеко від океану.

Чому незабаром можуть щезнути майже всі льодовики в Центральній Європі? Чому танення вічної мерзлоти загрожує всьому людству? Чому океан стає кислим і чим це все загрожує планеті й нашому регіону зокрема? Про це можна дізнатися безпосередньо від одного із авторів IPCC за посиланням: https://bit.ly/36ZbHP2  Вебінар організований спільно з спільно з CAN EECCA .

14-15 жовтня відбулась зустріч ради УКМ в Полтаві. Вона була присвячена обробці результатів опитування членів мережі, яке проводили Оксана Мар’юк і Олена Ангелова. Метою опитування є розділення і конкретизація повноважень ради і секретаріату УКМ та приведення їх у відповідність з реальністю. Деталі та підсумки зустрічі описані в цьому документі https://bit.ly/2Kc6w4M

17 жовтня пройшов квартальний дзвінок УКМ. Зібралося 8 організацій.  Його нотатки тут https://bit.ly/33EuqNZ.   Аудіозапис презентації Олега Савицький розповів, як працює зараз ринок електроенергетики і що це означає для ВДЕ. Також трохи торкнулися подій в світі: https://bit.ly/36SnFKB

29 жовтня УКМ спільно з CAN EECCA провели вебінар “Зміна клімату та землекористування».

Кліматологиня, член Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату (IPCC ) Svitlana Krakovska пояснювала простими словами доповідь, над якою більше 2 років працювали 103 фахівця з 52 країн.

Тож, хто хоче мати більше наукових даних, але не зміг прийти на вебінар:

📌Запис вебінару : https://bit.ly/331pRgl

📌Презентація науковиці та актуальні посилання: https://cutt.ly/DenWwqV

Голова УКМ Ілля Єременко провів для співробітників міської ради Чорткова семінар «Зміна клімату і ви».

Зараз місто розробляє власний сценарій енергетичного переходу на 100% ВДЕ до 2050 року, а також план адаптації до зміни клімату. Всі ці заходи допоможуть зробити Чортків енергонезалежним та комфортним для проживання.

Першочергове завдання – збільшити енергоефективність і зменшити споживання енергоресурсів та викиди CO2 в навколишнє середовище на 30% до 2030-го року.

Наприклад, зараз в Чорткові система центрального опалення працює лише в комунальних закладах, а житловий сектор користується автономним опаленням, в тому числі, використовується чимало біомаси – місто робить ставку на ті ресурси, які є в регіоні.

Більше тут: https://bit.ly/2BUyDAM

7 листопада УКМ спільно з ГО “Голос Природи” організовують семінар “Адаптуй місто до зміни клімату”.

Захід буде корисним для органів місцевого самоврядування та активістів, які співпрацюють з владою в питаннях адаптації.

В програмі семінару:

  • Семен Поломаний, засновник проектної групи Zemlia про оцінку ризиків від змін клімату, реконструкцію міської інфраструктури та пілотні проекти, реалізовані групою.
  • Ілля Єременко, голова УКМ розповість, як організувати місцевий консультаційний процес, щоб залучити зацікавлені сторони до розробки плану заходів з адаптації.
  • Євген Колішевський, керівник ГО Голос Природи розповість про досвід Кам’янського з розробки плану адаптації міста до змін клімату.
  • Представники Кам’янська Міська Рада поділяться досвідом планування та реалізації заходів з адаптації міського середовища до змін клімату.

Семінар відбувається за фінансової підтримки Представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні (Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine) та організаційної підтримки ГО Екоклуб.

7 листопада пройде прес-конференція «Які кліматичні зміни чекають на міста і як до них підготуватися»

Завідуюча відділом синоптичної метеорології Укргідрометінституту, к. г. н. Віра Балабух розкаже про особливий мікроклімат міст і загрози, які чекають на Україну. Про те, що зараз необхідно розширювати мережу метеомоніторингу, а її навпаки – скорочують. Так, щоб давати точні прогнози для Києва, в місті має працювати хоча б 10 станцій, а їх є лише 3. Хоча вчасне попередження дозволить вжити потрібні заходи і в рази зменшити збитки.

Представник міжнародної організації 350.org Інна Дацюк розповість про проведення оцінки вразливості міст. Про збитки від кліматичних змін і про те, скільки можна зекономити, якщо вчасно проводити заходи з адаптації.

Голова Української кліматичної мережі Ілля Єременко розкаже про міжнародний досвід адаптації міст до нових кліматичних умов.

Керівник ГО «Голос природи» Євген Колішевський поділиться досвідом Кам’янського – одного з перших міст в Україні, яке почало розробляти і втілювати комплексний план адаптаційних заходів.

Архітектор Семен Поломаний розповість, як архітектурні рішення можуть допомогти містам адаптуватися до нових умов. 

Прес-конференцію організовують: Українська Кліматична Мережа та міжнародна організація 350.org – Україна за підтримки Представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні.

28-29 листопада у Львові пройде Національний форум “Кліматичні амбіції міст”. Голови українських міст, члени Уряду, науковці, громадські діячі й кращі практики світу зберуться , щоб спільно вирішувати, як містам жити в нових кліматичних умовах.

Зменшити вплив на клімат і адаптуватися до тих змін, які вже стали невідворотними — завдання, яке доведеться вирішувати усім українським містам.

В світі є чимало прикладів успішного сталого розвитку міст — це коли мешканцям живеться комфортно, економіка розвивається, а довкілля не страждає. Це реально і в Україні. Скажімо, чотири міста вже заявили про те, що до 2050 року перейдуть на 100% відновлювальної енергії і мають перші результати, якими й поділяться на заході.

Про свій досвід також розкажуть представники міст Європи, Азії та Америки. Приїдуть представники міжнародних організацій та фінансових установ, готові надати технічну та фінансову підтримку українським містам, які переходять на ВДЕ.

Програма заходу та реєстрація: http://uaclimaforum.org/

Акредитація для журналістів innaplyuta83@gmail.com або 0681456760

Форум організовують: Українська Кліматична Мережа та міжнародна організація 350.org – Україна за підтримки Представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні (Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine)

Місце проведення: Центр Шептицького (м. Львів, вул. Стрийська, 29a, конференц-зал)

Дата: 28 – 29 листопада

Початок: о 10:00

Новини членів УКМ

“Екодія” – Київ 

У Брюсселі презентували представникам Єврокомісії та вугільних регіонів світу повну версію дослідження “Досвід трансформації шахтарських регіонів: рекомендації для України” >>> bit.ly/2qofnt5

Ціль даного дослідження – розпочати дискусію щодо майбутнього шахтарів та економічної перебудови вугільних регіонів України. Адже наша держава поступово ліквідовує збиткові й застарілі вугільні шахти.

🤔Із 2004 року 68 державних гірничих підприємств закрилися, ще 19 – ліквідуються або готуються до ліквідації. А з часу здобуття незалежності України кількість працівників на державних шахтах зменшилась від мільйона до 42 000 людей.

👫👬 Дослідження підготували незалежні експерти з 4-х європейських країн, проаналізувавши процес закриття вугільних підприємств у Німеччині, Румунії, Чехії та деяких містах України.

Деякі з рекомендацій для української влади:

Створити комісію зі структурних змін, яка включатиме представників усіх зацікавлених сторін та місцевого населення.

Визначити дату повної відмови використання вугілля в енергетиці та припинити будь-які дотації у цей сектор.

Створити спеціальні фонди з питань диверсифікації економіки, розвитку інфраструктури, пенсійного забезпечення, освіти.

👉 Ознайомитися з повною версією дослідженням можна тут >>> bit.ly/2Bma2ol

“Екоклуб” – Рівне

Шукає ідеї для втілення енергетичних проектів у громадах. Якщо ти активіст(-ка), підприємець(-иця) чи працюєш в місцевих радах – ця можливість для тебе! Запрошуй у команду однодумців (мінімум по одному представнику від кожної з перелічених категорій ↑);

проходьте спільне навчання;

описуйте ідею для сталого розвитку громади;

вигравайте від 200 000 до 400 000 грн на втілення проекту.

Деталі конкурсу тут: https://ecoclubrivne.org/competition_cases/

📩 Подати заявку: https://cutt.ly/NeThRZv

Дедлайн: 1 грудня, 23:59 год.

*Проект “Просування сталих енергетичних рішень в громадах (приклади з практики)” реалізується за підтримки Посольства Королівства Норвегії в Україні.

Найближчі плани організацій УКМ

УМКА – Українська Молодіжна Кліматична Асоціація

15 листопада у Вінниці  проводить Форум “Енергія Змін 2019”

 Наскрізним питанням восьмого міжнародного форуму “Енергія змін” стануть зміни та способи ними оперувати. Цьогорічна Енергія Змін для тебе, якщо ти хочеш знати більше про:

▪ способи вирішення кліматичної кризи упродовж наступних 12 років і який вплив на ситуацію маєш саме ти;

▪ зміну клімату в Україні та світі науково;

▪ світову та українську кліматичну політику;

▪актуальні українські проекти і кампанії протидії зміні клімату;

▪ як бути почутими та ефективними на міжнародному рівні;

▪ місце і роль кліматичного руху в структурі українського суспільства;

▪шляхи співпраці – як руху бути сталим;

▪ найгучніші кліматичні кампанії 2019 в світі;

▪ способи передбачення вигорання та підтримання сталості в кліматичному русі;

▪ точки впливу – що важливо робити в Україні зараз;

▪ картування кліматичного руху; 

▪ нові можливості проявити свою активну соціальну позицію, якщо ти ще не впевнена/ний із чого почати.

За всіма додатковими питаннями можна звертатися: olgafursik@gmail.com, +380636506113

Організатор Енергії Змін – Громадська Організація “Українська Молодіжна Кліматична Асоціація”. За підтримки представництва фонду Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine та міжнародного руху 350.org – Україна.

«Еколтава» – Полтава

23 листопада проводять тренінг “Лабораторія “зеленого” активізму”

У програмі тренінгу про:

– екологічні проблеми в Україні та шляхи їх вирішення;

– знайомство з громадськими кампаніями та історіями їхнього успіху;

– ефективні комунікації та роботу зі ЗМІ;

– адвокацію та лобіювання рішень;

– організацію екологічних подій, на які захочуть приїхати зі всієї країни.

Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/7KsBXRfgFZTaw1187

Участь у заході безкоштовна, проте кількість місць обмежена. Відбір учасників буде здійснюватися на конкурсній основі. Організатори забезпечують харчування під час заходу.

Дедлайн реєстрації 14 листопада. Організатори – ГО “Еколтава”. Захід проводиться за фінансової підтримки Global Greengrants Fund та 350.org.

 

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6