Кліматичні новини листопада та анонси грудня

Національні новини у сфері клімату та енергетики

Україна має намір долучитися до ініціатив ЄС щодо перетворення Європи на перший у світі кліматично нейтральний континент. Йдеться про реалізацію ініціативи Єврокомісії «Нова зелена угода» (New Green Deal) та повну декарбонізацію, включаючи об’єднану енергетичну систему.

12 листопада прийнято за основу проект Закону № 2233 “Про внесення змін до Закону України “Про ринок електричної енергії”. Законопроектом передбачається – законодавче врегулювання механізму виконання спеціальних обов’язків із купівлі електричної енергії за «зеленим» тарифом, – недопущення неконтрольованого зростання цін на електричну енергію внаслідок відсутності ефективної конкуренції, –  забезпечення теплопостачання споживачів в опалювальний період шляхом врегулювання питання роботи ТЕЦ в новому ринку електричної енергії.

19 листопада у Парламенті зареєстровано законопроект №2471 від 19.11.2019 щодо розвитку ринку рідких біопалив в Україні. Законопроект має на меті створити дієву законодавчу базу для розвитку конкурентного ринку виробництва і використання біоетанолу та біокомпонентів.

25 листопада Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель презентував “To do list” змін у сфері енергетики та екології. Зокрема, було заявлено про плани розробити Стратегію переходу України на відновлювану енергетику до 2050 року.

27 листопада відбулися парламентські слухання на тему: “Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років”

Міжнародний партнер Фонду енергоефективності GIZ розробив інтерактивну карту енергоаудиторів, що містить контакти фахівців з сертифікації енергоефективності будівель, регіон їхньої діяльності, інформацію про досвід роботи та інше. Деталі можна дізнатися тут

Новини УКМ

Делегація від України  вирушила до Мадриду на 25-ту Конференцію сторін. До її складу увійшли представники секретаріату УКМ та багатьох організацій-членів мережі. Делегації 195 країн вкотре зібралися обговорити, як протидіяти зміні клімату. Новини з Мадриду читайте на сторінці УКМ у Фейсбуці та в новинах на сайті мережі.

28-29 листопада у Львові відбувся перший форум Національний форум «Кліматичні амбіції міст» в регіоні Східна Європа, Кавказ та Центральна Азія, в якому взяли участь понад півтори сотні учасників та учасниць — мери, члени /-кині Уряду, науковці/-иці , громадські діячі/-ки й кращі практики світу.

Майже дві сотні учасників з 48 міст, містечок і селищ України зібралися у Центрі Шептицького. Форум став першою масштабною платформою, де представники місцевого самоврядування, експертного середовища, громадськості та бізнесу могли спільно обговорити питання зміни клімату та адаптації міст до нових кліматичних умов, енергоефективності та переходу міст на відновлювані джерела енергії. 

Основні події Форуму:
1. 21 місто підписало Декларацію Форуму. Тим самим вони підтвердили, що визнають надзвичайну кліматичну ситуацію в світі і підтримують ціль Паризької угоди щодо утримання глобального потепління в межах 1,5 градуси до кінця століття шляхом поступової відмови від викопного палива. Повний текст Декларації читайте тут: http://bit.ly/declarationclimateua
2. Баранівська ОТГ та м.Тростянець, підписали меморандум з міжнародною організацією 350.org та поставили ціль перейти на 100% відновлюваних джерел енергії до 2050 року. Тепер в Україні 7 міст, які заявили про ціль перейти на 100% ВДЕ – Житомир, Чортків, Львів, Кам'янець-Подільський, Полтава, Тростянець, Баранівка. Для досягнення цілі громади планують розвивати енергоефективність бюджетних
приватних будівель, скорочувати викиди транспорту, залучати інвестиції для втілення проектів відновлюваної енергетики.
3. Асоціація Малих Міст України також підписала меморандум з міжнародною організацією 350.org і буде підтримувати процес енергетичного переходу міст-членів АММУ.
4. Відбулась презентація коаліції Енергетичний Перехід, до якої ви також можете долучитися.
Переглянути усі презентації спікерів форуму можна за посиланням: http://bit.ly/uaclimaforum_presentations

Фото, які зробила на заході Олена Ангелова, можна подивитися тут https://bit.ly/35R4Rdh , https://bit.ly/2RaYXiY

Організатори заходу: 350.org – Україна, Українська Кліматична Мережа, Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine, Проект “Партнерство для розвитку міст” проміс / pleddg

Партнери: Міністерство енергетики та захисту довкілля України, Львівська міська рада, Асоціація малих міст України, Association Energy Efficient Cities of Ukraine, Екоклуб PLATO / ПЛАТО, Abilities, Асоціація міст УкраїниЕнергетичний перехід (https://www.facebook.com/energytransition.in.ua/)

Інфопартнери: Дзеркало тижня, Рубрика, Голос України

Новини членів УКМ

УМКА – Українська Молодіжна Кліматична Асоціація

15-17 листопада у Вінниці провели міжнародний кліматичний форум Енергія Змін PowerShift UA, який зібрав близько сотні учасників та учасниць з усієї Україні. Щорічно, вже 8 років підряд, форум стає точкою об’єднання та синхронізації кліматичного руху України. В заході взяли участь як досвідчені громадські активісти та активістки, так і люди, які роблять перші кроки в цій сфері. До речі, вже офіційно відома дата наступного форуму – 9-11 жовтня 2020 року, більше на сторінці Енергія Змін.

Організатор Енергії Змін – ГО УМКА, за підтримки міжнародної організації 350.org та представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Бюро Україна-Київ

“Еколтава” – Полтава

23 листопада провели “Лабораторію “зеленого” активізму”.  Говорили про:

– екологічні проблеми в Україні та шляхи їх вирішення;

– знайомство з громадськими кампаніями та історіями їхнього успіху;

– ефективні комунікації та роботу зі ЗМІ;

– адвокацію та лобіювання рішень;

– організацію екологічних подій, на які захочуть приїхати зі всієї країни.

Тренінг організувала команда “Еколтави” за підтримки 350.org – Україна

“Екоклуб” – Рівне

Провели конкурс ідей “Просування сталих енергетичних рішень в громадах (приклади з практики)”для енергетичних проектів у громадах. Отримали 101 заявку. Більшість із них стосується розвитку сонячної енергетики. Також були ідеї по утепленню будівель, створенню револьверних фондів та кооперативів, запровадженню енергоменеджменту.

Після відбору 12 кращих заявників пройдуть навчання від “Екоклубу” з проектного менеджменту та сталого енергетичного розвитку. А згодом 4 із них отримають співфінансування у розмірі 200-400 000 гривень на втілення енергетичного проекту для своєї громади. Проект “Просування сталих енергетичних рішень в громадах (приклади з практики)” реалізується за підтримки Посольства Королівства Норвегії в Україні.

 “Екологія-Право-Людина” – м. Львів

3 грудня проводять семінар “Нуль відходів в дії”. Спільно з Львівською торгово-промисловою палатою, Департаментом екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації, ГО «Нуль відходів Львів» для керівників закладів харчування, готелів та відпочинкових комплексів Львова та Львівської області на семінар-тренінг із практичного застосування моделі «нуль відходів». У програмі:

– як запустити систему сортування відходів, яка не лише допоможе Вам вирішити проблему утилізації відходів та зменшити негативний вплив на довкілля, але й приноситиме Вам прибуток;

– яким є практичний досвід у підприємств відповідних галузей із запровадження сортування відходів, їхнє бачення «зсередини» цього процесу і які можливості воно відкриває;

-основні складові концепції «нуль відходів», європейський досвід у її застосуванні та можливості для кожного наблизитися до європейських практик.

Початок заходу: 10-00 год., малий конференц-зал Львівської торгово-промислової палати (м. Львів, Стрийський парк, 14).

Найближчі плани організацій УКМ

Хмельницький енергетичний кластер та  “Екодія”

11 грудня у Хмельницькому проводять Хакатон “Хмельницька АЕС: загроза чи можливість?” 

На хакатоні будуть розробляти  сценарії розвитку Хмельницької області та 30-кілометрової зони біля ХАЕС, в контексті можливих сценаріїв роботи Хмельницької АЕС:

Добудовується 3 та 4 енергоблоки. Залишаються функціонувати 1 і 2 енергоблоки з продовженням термінів експлуатації;

Не добудовуються 3 та 4 енергоблоки. Залишаються функціонувати 1 і 2 енергоблоки з продовженням термінів експлуатації;

Закриття ХАЕС (1 і 2 енергоблоків). Енергоблоки 3 і 4 не добудовуються. Енергоблокам 1 і 2 не продовжується термін експлуатації (виводяться з експлуатації: ХАЕС 1 в 2028, ХАЕС 2 – 2035).

Для участі в хакатоні зареєструйся за посиланням https://forms.gle/eZ2iwGFYiniYcsJu5

Початок о 10:00; м. Хмельницький, вул. Проскурівська, 65 

 

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6