Новини сфери клімату та енергетики. Дайджест УКМ у квітні

Підпишіться – і отримуйте щомісяця добірку найважливіших подій та рішень у сфері екологічної, кліматичної та енергетичної політики країни, а також новини та анонси 35 членів УКМ.

До вашої уваги — дайджест новин УКМ за березень та анонси подій квітня. Аби щомісяця отримувати дайджест кліматичних та енергетичних новин від УКМ, варто підписатися на нашу розсилку.

 

НАЦІОНАЛЬНІ НОВИНИ

  • Введено в дію рішення РНБО від 23.03. 2021 «Про виклики і загрози національній безпеці України в екологічній сфері та першочергові заходи щодо їх нейтралізації». В частині протидії зміні клімату та адаптації до неї передбачено:

а) внести у шестимісячний строк на розгляд ВРУ проєкт закону щодо стратегії низьковуглецевого розвитку України на період до 2050 року;

б) розробити та затвердити у шестимісячний строк:

концепцію державної науково-технічної програми у сфері зміни клімату;

національний план з енергетики та зміни клімату на період до 2030 року;

національний план дій з енергоефективності на період до 2030 року;

національний план дій з розвитку відновлювальної енергетики на період до 2030 року;

в) забезпечити розробку та затвердження у шестимісячний строк:

порядку ведення Єдиного реєстру з моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів; порядку державної реєстрації установок в Єдиному реєстрі з моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів; типових форм стандартного та спрощеного плану моніторингу, звіту про вдосконалення та звіту підприємств.

  • Оприлюднено проєкт розпорядження КМУ «Про схвалення Другого національно визначеного внеску України до Паризької угоди». Коментарі громадськості можна надавати до 30 квітня.

 

НОВИНИ МЕРЕЖІ

  • 19 березня організації УКМ «Екодія» у Києві, «Екоклуб» у Рівному та «Екосенс» у Запоріжжі підтримали глобальний кліматичний страйк. Серед вимог, переданих до Кабміну:

затвердити амбітний НВВ до 2030 року до рівня 72% від 1990 року;

прийняти вуглецеву нейтральність до 2050 року;

впровадити кліматичну освіту в Україні.

  • УКМ доєдналася до роботи Кліматичних діалогів 2021 регіону Східна Європа, Кавказ та Центральна Азія, організованих регіональним відділенням Climate Action Network. Члени УКМ стали частиною груп «Адаптація та біорізноманіття», «Відновлювана енергетика та енергоефективність», «Кліматична політика», «Освіта і комунікації». Разом у цих групах експерти з більш ніж 12 країн працюватимуть над спільними позиціями, матеріалами, подіями, а також розширять коло своїх знань і контактів.
  • УКМ підтримала спільне звернення до прем’єр-міністра щодо негативного впливу Переліку пріоритетних для держави інвестиційних проектів до 2023 року на довкілля.

 

НОВИНИ ЧЛЕНІВ МЕРЕЖІ

«Екоклуб»

 

«Екодія»

 

«Еколтава»

  • У рамках проєкту «Відродження лісосмуг» підписали меморандуми про співпрацю із Новоселівкою та Градизькою територіальною громадою.
  • Провели круглі столи  «Результати аналітичного дослідження громадської думки щодо стану системи менеджменту ТПВ. Кращі практики поводження з твердими побутовими відходами в Європі та Україні» для Пирятинської, Чорнухинської, Гребінківської, Новооржицької ОТГ.
  • Розпочали адвокаційну кампанію з відновлення роботи обласного «Екобусу», який збирає небезпечні відходи у громадах.
  • Розпочали адвокацію побудови  цеху з утилізації та знешкодження люмінісцентних ламп.

 

«Зелена Хвиля» 

  • В рамках проєкту Lighthouse  провели серію тренінгів із поводження з відходами для 85 викладачів шкіл Київщини. Більше про тренінги>>>
  • Перша спроба обліку міських дерев за допомогою відкритої платформи i-Tree успішно відбулася в Києві. Обліковано 200 дерев силами 25 волонтерів та активістів. Детальніше>>> 
  • Фінальний круглий стіл та прес-конференція з презентацією результатів відбудеться у квітні 2021.

 

«ЕПЛ»

  • Провели консультацію «Відкриті реєстри як механізми захисту екологічних прав у сфері лісового господарства».
  • Видали посібник, присвячений повноваженням ОТГ та органів місцевого самоврядування щодо управління в галузі використання і охорони земель. Читати або завантажити>>>

 

«Форза»

  • В рамках проекту #SUMCITYNET розпочали громадські обговорення проєкту Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні.
  • Розпочали розповідати про досвід впровадження інфраструктурних змін, спрямованих на пішоходів та розвиток велоруху й мікромобільності у європейських містах. Досвід Парижа, Барселони, Лондона і Мілана – читайте в оглядах>>>
  • Провели перший з серії круглих столів в рамках проєкту «Ліси в жіночих руках». Обговорили гендерну ситуацію в лісовій галузі України та країнах Дунайського регіону.
  • Забезпечили ще три громади, тепер вже у Чернівецькій області, «Тривожними скриньками» з обладнанням та інструментами в рамках реалізації проекту «iNSltu: природні рішення постраждалим від паводку громадам».

НЕЦУ

  • Представили огляд європейського досвіду картографування та оцінки екосистем для визначення їх вартості та втрат під впливом гідроенергетики у дослідженні «Екосистемні послуги та гідроенергетика: пілотне застосування європейських інструментів у річкових басейнах країн Східного партнерства».   Завантажити>>>

 

«Нуль відходів Львів»

 

«WWF-Україна»

АНОНСИ ЧЛЕНІВ УКМ

 «Зелена Хвиля» 

  • Запрошує шкільні команди 6-11-х класів усієї України для навчання онлайн в «Екошколі». Мета проєкту – об’єднання та створення екологічного активу молодіжної спільноти міста, популяризація екологічного способу життя серед молоді й підвищення культури ресурсо- та енергозбереження. Кращі шкільні проєкти отримують фінансову підтримку.
  • Сповіщає про старт нових вікторин з подарунками. Відповіді на питання вікторини вимагають прочитаних постів у нашій фейсбук стрічці або просто логічного мислення. 10 хвилин задля перевірки власної обізнаності завжди корисні. Нагородами є цікаві книжки екологічного спрямування. У березні, наприклад, книжка «Подорож у майбутнє води» Т. Тведта, який розповідає про значення води в історії та культурі людства. Тож перевір себе>>>

U-Cycle

  • Проводять опитування щодо проблематики розвитку мікромобільності для врахування у Національній велосипедній стратегії. Що думаєш про електросамокати, електровелосипеди, гіроскутери, сігвеї? Як забезпечити безпеку їхнім користувачам і пішоходам?  Взяти участь>>>

 

«Екодія»

 

Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine

  • Відкриває набір на Зелену академію 2021 – тижневу літню школу про потенціал зелених цінностей для власних проектів. До участі запрошують людей, які поділяють цінності недискримінації, гендерної рівності, соціальної справедли, дбайливо ставляться до довкілля. Подати заявку на участь можна до 22 квітня включно.

 

«Екоклуб»

 

«Екологія-Право-Людина»

  • Запрошує на серію онлайн-консультацій щодо порушень екологічних прав в рамках проєкту «Екологізація демократії участі: захист екологічних прав в Україні».

Графік консультацій:
13.04 – Як громаді впливати на заплановану чи поточну діяльність екологічно шкідливих об’єктів (заводу, ферми, тощо)
20.04 – Зелені зони міст – запорука на наше право на чисте повітря
27.04 – Питна вода – наше невід’ємне право
04.05 – Як не допустити сміттєвого колапсу територіальній громаді? План дій для жителів та ОТГ
11.05 – Громадський контроль в ОВД

Для участі заповніть реєстраційну форму.

 

НЕЦУ

Aerial photos with a drone over the River Pripyat, Polesie, Belarus. © Viktar Malyshchyc

Підписатися на розсилку дайджесту УКМ на вашу пошту

Отримувати анонси та новини членів мережі

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6