Новини сфери клімату та енергетики. Дайджест УКМ у травні

Аби щомісяця отримувати дайджест кліматичних та енергетичних новин від УКМ, варто підписатися на нашу розсилку

До вашої уваги — дайджест новин організацій Української кліматичної мережі на травень.

  НАЦІОНАЛЬНІ НОВИНИ

НОВИНИ МЕРЕЖІ

НОВИНИ ЧЛЕНІВ МЕРЕЖІ

 «Екоклуб»  

  • Розповідає про користь міських лук і досвід Ерфурта (Німеччина) як хорошу практику для українських міст в адаптації до зміни клімату

 

«Екодія»

Щоб привернути увагу до забруднення води у сільських громадах, «Екодія» готує експедицію «У пошуках чистої води». Будуть аналізувати якість води у колодязях, річках та ставках щонайменше 10 громад та презентують інтерактивну мапу з результатами. Підтримати Експедицію фінансово.

Створили матеріали для уроку «Адаптація для зміни клімату: що це і чому важливо» Урок орієнтований на учнів старших класів та студентів.

 

 

«Еколтава»

  • Провели тренінги «Сортуванням не можна нехтувати» для вчителів Пирятинської, Чорнухинської, Гребінківської та Новооржицької громад. Розпочали конкурс «Збери більше!» між школами. Детальніше>> 
  • Провели опитування жителів Північно-Західного субрегіону Полтавської області щодо організації системи управління відходами. Про результати>> 
  • Провели онлайн-дискусію стосовно поводження з небезпечними відходами та їх правильної утилізації на території Полтавщини. Дивіться запис заходу.

 

«Нуль відходів Львів»

Провели вебінар «Чому спалювати сміття не ОК» про те, чому спалювання сміття не є дружнім до довкілля рішенням.

Провели у Львові 17 травня круглий стіл  «Налагодження роздільного збору та компостування органічних відходів», де поділилися досвідом упровадження системи роздільного збору у Львові.

 

PLATO

Презентували Львівській міській раді проєкт адаптації до наслідків кліматичної зміни простору на перетині вулиць Бандери та Чупринки.

Розпочали створення публічного саду-городу у Львові у парку «Залізна вода». Детальніше про концепцію простору за посиланням. Провели«Зелені воркшопи біля теплиць Рерінга». Учасники вчилися мульчувати грядки, створювати вермикомпостер і таблички для зон із різнотрав’ям.

 

 «Хмельницький енергетичний кластер»

Провів акцію з висадження 2,5 тис. дубів в Хмельницькому районі.
Взяли участь у підготовці Плану дій в рамках Програми «Зелені міста» ЄБРР. План дій «Зелене місто» – це документ, у якому буде проаналізовано та прописано заходи, завдяки яким можна буде поліпшити  екологічну ситуацію, муніципальну інфраструктуру.

 

U-Cycle 

Виступили проти рішення КМДА підвищити швидкість до 80 км/год на 7 вулицях Києва. Захистили велодоріжку й газону від забудовників. Триває серія онлайн-зустрічей Veloforum online talks. Запис події>>

Провели Urban Cycling Tour, де показали «найвелосипедніші» місця центру Києва.

 

«Зелена Хвиля»

  • Тривають вебінари для вчителів початкових класів із курсу «Кліматична абетка». Про точні дати дізнавайтесь на фейсбук-сторінці.

 

«Форза»

  • Запустити серію #інспектування_на_доступність, де будуть перевіряти вулиці Ужгорода на їхню доступність для пішоходів. Впроваджують рішення із берегоукріплення природними матеріалами з використанням верболозу та заміни висихаючих ялинових лісів різнопорідними. Провели дослідження «Як оцінити стан водозабору» для Карпатського регіону.

 

«Екологія – Право – Людина» (ЕПЛ)

Пропонує ознайомитися з Аналізом Національної економічної стратегії України на період до 2030 року через призму охорони довкілля.

 

 

МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ЧЛЕНІВ УКМ

  • «Екодія» оголосила тендер на роботу з ПДСЕРК у містах, підвищення кліматичної амбітності та налагодження зв’язку між місцевим та національним рівнем. Подаватися можуть члени УКМ, які мають досвід роботи з місцевою владою, з міст, які мають ПДСЕРК або в процесі його розробки. Дедлайн – 28 травня. Деталі та вимоги знайдете тут>> 
  • «Зелена Хвиля» запрошує учнів середньої та старшої школи, а також учителів шкільних дисциплін природничого спрямування взяти участь у проєкті «Екошкола» та виграти міні-грант для покращення своєї школи.
  • UNICEF запрошує молодь у UpShift Green. Це «стартап-інкубатор» з розвитку навичок екологічного підприємництва. Реєстрація триває до 28 травня.
  • Міжнародний проєкт «Чисте повітря для України» запускає 26 травня екологічну вікторину EcoQuiz, приз у якій – власна станція моніторингу якості повітря із вимірюванням параметрів мікроклімату та парникових газів, пилу різних фракцій та УФ-випромінення.  Підпишіться на сторінку, щоб не пропустити анонс.

Підписатися на розсилку дайджесту УКМ на пошту
Отримувати анонси та новини членів мережі

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6