Новини сфери клімату та енергетики. Дайджест новин УКМ за січень 2022

До вашої уваги — дайджест новин УКМ на січень. Аби щомісяця отримувати дайджест кліматичних та енергетичних новин від УКМ, варто підписатися на нашу розсилку.

  НАЦІОНАЛЬНІ НОВИНИ

Держенергоефективності розроблено проєкт Національного плану дій з розвитку відновлюваної енергетики на період до 2030 року. Громадське обговорення проєкту триватиме до 20 лютого 2022 року. Пропозиції приймаються на електронну пошту: vde@saee.gov.ua або за поштовою адресою: 01001, м. Київ, пров. Музейний, 12.

  

НОВИНИ МЕРЕЖІ

Під час планування УКМ визначено пріоритети діяльності на 2021 рік: організаційний розвиток, кліматична освіта і просвіта, участь у міжнародних кліматичних переговорах і дотичних процесах, просування природоорієнтованих рішень в територіальних громадах, аналіз проєкту Стратегії низьковуглецевого розвитку України.

НОВИНИ ЧЛЕНІВ МЕРЕЖІ

PLATO

У січні розпочали дослідження теми викошування газонів у місті та їхніх переваг в плані адаптації до наслідків кліматичної зміни. У межах цього проєкту провели тематичну дискусію “Міські газони vs кліматична зміна” у міській раді із представниками районних адміністрацій, садівниками Львова, а також науковцями та активістами.

 

«Форза»

Видали брошуру «Цифри та факти про жінок у лісовому господарстві», присвячену питанням гендерної ситуації галузі та освітніх потреб жінок у лісовому секторі. Дані отримані під час  проведеного опитування серед фахівчинь лісового господарства, “лісових заповідних територій” та студенток фахових спеціальностей.

Екологія – Право – Людина

Провела аналіз відповідності державної політики України цілям Європейського зеленого курсу у трьох ключових сферах: збереження біорізноманіття, поводження з відходами та управління лісами. Відеозапис круглого столу «Чи реально Україні досягнути цілей Європейського зеленого курсу в сфері охорони довкілля?».

Розпочали обговорення аналітичного документу «Відповідність державної політики України у сфері збереження біорізноманіття пріоритетам та цілям Європейського зеленого курсу».

 

УПГ

Дістали 7 нових перемог за місяць по ОВД. 7 звітів про розробку нових кар’єрів відхилені Міністерством захисту довкілля, а також екологічними підрозділами Тернопільської та Черкаської обласних адміністрацій.

Підготували аналітичне видання природоохоронця Олексія Бурковського Екологічне питання в Україні — передусім земельне питання.

Підготували інструкцію Як обрахувати крутизну схилу розораної ділянки?

U-Cycle

 Оголосили 15 фіналістів конкурсу серед українських шкіл на участь у національній кампанії «Велосипедом до школи». Загалом на конкурс надійшло понад 200 заявок з усіх областей країни.

 

«Екопарк Осокорки»

Виступили в Київраді проти комерціалізації двох об’єктів ПЗФ – заказника «Осокорківські Луки» та заказника «Озеро Тягле» від планів КМДА, ДРДА створення парку відпочинку «Осокорки».

«Еколтава»

Представили результати дослідження «Мій сусід – сміттєзвалище» (“Екологічно-соціальна дискримінація населення за фактором проживання біля сміттєзвалища”). Дослідження проводилося на прикладі с. Макухівка, що розташоване за 500 м від Полтавського сміттєзвалища.

Оприлюднені результати аналізу План дій сталого енергетичного розвитку  м. Суми:

 

МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ЧЛЕНІВ УКМ

«Лісові ініціативи і суспільство» запрошує активних природолюбів до участі в черговій серії вебінарів: «Як відрізнити нелегальні рубки від легальних і допомогти зберегти ліс». Буде проведено 4 вебінари, щоп’ятниці, починаючи з 4 лютого 2022 р., о 18:00. Участь у вебінарах безкоштовна, для участі необхідно зареєструватись>>.

Також запрошують до Телеграм каналу про природу та ліси.

«Екоклуб», «Екодія та Держенергоефективності запрошують на онлайн-обговорення проєкту Національного плану дій з розвитку відновлюваної енергетики на період до 2030 року. Реєстрація>> 

Підписатися на розсилку дайджесту УКМ

Отримувати анонси та новини членів мережі

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6