Дискусія ПРООН – Україна про відновлення України на COP27

Війна в Україні – це глобальний виклик, вважають участники/ці панельної дискусії UNDP UKRAINE PANEL DISCUSSION
GREEN AND RESILIENT RECOVERY FOR FURTHER DEVELOPMENT, яка відбулася 16 листопада в Українському павільйні на COP27, тому потрібно шукати і глобальні рішення цієї проблеми.

Ольга Якимчук, представниця Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, розповіла, що основна відповідальність міністерства – забезпечити, щоб відновлення було зеленим, розробити законодавчі рамки для відбудови, а також шукати потенційних партнерів для співпраці згідно статті 6.

Один зі спікерів – Раймунд Шварце, представник Helmholtz Centre for Environmental research, Germany, розповів про можливості фінансування кліматичних проєктів у рамках різних європейських програм, включно з European Green Deal. Зокрема, зараз, за підтримки ПРООН вже розпочато проект моніторингу відновлення після пандемії COVID-19. Також спікер наголосив на 6-ти основних стовпах European Green Deal, серед яких зелений перехід та діджитал-трансформація, політики для майбутніх поколінь.

Олена Ленська, представниця Департаменту відновлюваної енергетики Держенергоефективності, нагадала всім присутнім про кліматичні цілі у сфері енергетики:

  •  згідно 2НВВ, Україна зобов’язалась скоротити викиди парникових газів на 65%
  • Україною задекларований перехід до кліматичної нейтральності до 2060
  • планується отримувати 25% електроенергії з ВДЕ до 2030 року.

Представник Stockholm Environmental Institute, Sweden, Р.Д. Клайн підняв питання важливості кліматичної адаптації, вважаючи, що сусідні країни можуть допомогти та сприяти у цьому Україні: Румунія, Угорщина тощо. Також експерт згадав ініціативу Adaptation without borders та порадив дізнатись  більше про практики, які нею пропонуються.

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Віктор Смаль навів актуальні дані щодо стану лісового сектору України. Хоча деокупація території України відбувається завдяки нашим ЗСУ активно, однак після декокупації ця територія підлягає розмінуванню. Смаль навів інформацію, що за тиждень можна розмінувати близько 10 га, а замінованими зараз є більше, ніж 75 га території.

Серед основних викликів сектору він назвав:

  • замінування території
  • руйнування власності та устаткування
  • потреба у дровах для обігріву для війська

Також спікер повідомив про плани Державного агентства лісових ресурсів пропонувати у майбутньому промисловості карбонові кредити.

Також панелісти/ки обговорили інші фінансові та нефінансові можливості розвитку  для бізнесів.

Дякуємо за репортаж і фото з COP27 Діані Попфалуші, ГО “Плато”

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6