Реакція членів Української кліматичної мережі на рішення уряду про відбудову Каховської ГЕС

6 червня 2023 року держава-агресорка російська федерація здійснила теракт на Каховській ГЕС, що стало найбільшої техногенною катастрофою в Україні після трагедії на ЧАЕС. За даними Укргідроенерго “станція була зруйнована внаслідок підриву машинної зали зсередини та відновленню не підлягає”.

Про катастрофічні наслідки підриву Каховської ГЕС члени УКМ вже неодноразово висловлювались і продовжують аналізувати наявні та ймовірні результати. 

Водночас вже 18 липня уряд України оголосив рішення про відбудову зруйнованої станції згідно з прийнятою постановою від 18.07.2023 № 730 ”Про реалізацію експериментального проекту “Будівництво Каховського гідровузла на р. Дніпро. Відбудова після руйнування Каховської ГЕС та забезпечення сталої роботи Дніпровської ГЕС у період відбудови”. Показово, що дане рішення було прийняте без обговорення з експертною громадськістю. Ба більше, у прийнятому рішенні йдеться, що проєкт буде реалізовуватись без проведення оцінки впливу на довкілля. 

Значна частина членів Української кліматичної мережі висловлюється категорично проти прийнятого Кабміном рішення. Екодія та інші організації-підписанти у спільній позиції заявляють, що це “є порушенням міжнародних зобов’язань України, взятих в рамках Енергетичного співтовариства, Оргуської конвенції, та суперечить європейським підходам, зокрема закріпленим в Директиві 2011/92/ЄС, і ставлять під загрозу можливість залучення фінансування від міжнародних донорів на будь-яку діяльність стосовно відбудови і подальшого розвитку регіону, постраждалого від масштабної екологічної катастрофи. Понад це, такі поспішні та невиважені рішення можуть поставити Україну перед загрозою повторення такої катастрофи у майбутньому”. 

Відповідний заклик до уряду “переглянути своє передчасне рішення щодо відбудови Каховської ГЕС і провести всебічний аналіз наслідків та подальших можливостей, а також належні консультації з усіма зацікавленими сторонами” підтримали й інші члени УКМ.

Також членські організації УКМ ініціювали створення та увійшли до складу Каховської платформи, робота якої стартувала 26 липня. Мета Платформи – розробка моделей комплексних рішень з відновлення територій довкола Каховської ГЕС. 

Ми прагнемо уникати категоричності в стилі: будуємо нову ГЕС або не будуємо. Головне, щоб крок за кроком, ми сформували принципи, на яких можливе відновлення”, – зазначила Олена Кравченко, директорка МБО “Екологія – Право – Людина”.

Єдина втрачена функція Каховської ГЕС – енергогенерація, може бути компенсована сонячними панелями. Облаштування лише “1% обмілілого Каховського водосховища сонячними панелями вистачить, щоб компенсувати втрачену генерацію”. Таку думку висловив голова ГО “Українська природоохоронна група” Олексій Василюк. Експерт додав, що на інших 99% площі може з’явитися нова інфраструктура. Якщо мул виявиться безпечним, тут відновиться природа і гіпотетично це може бути після деокупації курортний край.

Експерти членських організацій Української кліматичної мережі продовжують сумлінно виконувати свою роботу та вивчати різні варіанти відновлення інфраструктури та екосистем в умовах незворотних змін, спричинених терористичною атакою росіян на Каховську ГЕС.

У разі виникнення запитань чи для отримання більш розгорнутих коментарів експертів, просимо звертатися за контактами:

Олександра Нессонова, комунікаційниця УКМ

ukrclimatnet@gmail.com

тел. 0935152975

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6