Члени УКМ продовжують вивчати наслідки катастрофи на Каховській ГЕС

1,5 місяця минуло зі страшної катастрофи, організованої руками росіян, – підриву Каховської ГЕС. Наслідки вражають своїм масштабом: руйнація цілих екосистем, негативний вплив на 5000 км² дикої природи, сплеск мутагенезу, захворювання дихальної системи диких тварин, порушення запилювання в рослин.

Члени УКМ продовжують докладати зусилля для ретельного збору інформації про вплив цієї рукотворної трагедії на довкілля.

 

Так, експерти ГО “Еколтава” проаналізували небезпечність відходів руйнації, що були утворені внаслідок підриву дамби. Адже фрагменти бетонних блоків, металевих конструкцій, уламки від зруйнованих будівель, залишки цегли стають додатковим джерелом забруднення довкілля.

”Серед елементів руйнації непоодиноко з’являються і небезпечні канцерогенні азбестовмісні відходи, використання яких заборонене в Україні лише від 06 вересня 2022 року з прийняттям закону “Про систему громадського здоров’я”. Азбестовмісні вироби довгий час популяризувалися населенням через переваги в вигляді термостійкості, теплопровідності, довговічності і відносно невисокої вартості. Окрім того, той же шифер впродовж довгого часу був традиційним матеріалом для укриття дахів будинків і досі позитивно сприймається населенням”, – зазначила експертка з управління відходами ГО “Еколтава” Марина Садкіна.

Спеціалісти Еколтави також звернули увагу на передбачену законодавством процедуру ліквідації відходів руйнувань, що включає декілька важливих етапів: розчищення території (збирання відходів, зокрема за можливості – сортування окремих їх компонентів), перевезення від місця утворення до об’єктів поводження з відходами або місць тимчасового зберігання, та, нарешті, їхнє оброблення або перероблення. Детальніше про це читайте за посиланням: http://surl.li/jfcxk 

Інші члени УКМ, команда представників Української Природоохоронної Групи – UNCG та МБО “Екологія-Право-Людина”, здійснили експедицію вище греблі Каховської ГЕС, а саме на територію Національного природного парку «Кам’янська Січ». 

Внаслідок цієї поїздки вчені виявили нові факти, що вказують на масштаб катастрофи: “Оголилося понад 200 тис. га землі, на якій абсолютно нічого не росте, а до цього була водна екосистема. Усі водні організми раптово загинули, а наземних ще немає (вірніше вже почали з’являтися лише перші проростки). На дні водосховища до горизонту ми бачили сухе дно з окремими водоймами, позбавлене будь-якої рослинності. Сьогодні це виглядає, як величезна пустеля. Уперше така велика територія ґрунту оголилася, це можна порівняти з раптовим відступом льодовика”. 

Детальніше про зразки та проби, що були взяті нашими колегами під час експедиції, та інші висновки можна прочитати тут: http://surl.li/jfdcm 


 

 

 

 

 

 

 

 

* Фото Української Природоохоронної Групи – UNCG

 

Експерти членських організацій Української кліматичної мережі продовжують сумлінно виконувати свою роботу та роблять значний вклад у вивчення наслідків Каховської ГЕС. У разі виникнення запитань чи для отримання більш розгорнутих коментарів експертів, просимо звертатися за контактами:
Олександра Нессонова, комунікаційниця УКМ
тел. 0935152975

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6