Стратегічна зустріч Робочої групи з питань зміни клімату відбулася в Києві 13-14 грудня 2013 року

Стратегічна зустріч Робочої групи НУО з питань зміни кліматуСтратегічним плануванням діяльності на майбутній рік завершила цього року свою діяльність робоча група неурядових організацій щодо зміни клімату. Представники громадськості, що приїхали з різних куточків України обговорили результати міжнародних кліматичних переговорів у Варшаві, стан реалізації проектів за cхемою зелених інвестицій, а також особливості формування національної схеми торгівлі викидами в Україні. Аня Колмус з міжнародної громадської організації “Carbon Market Watch” пояснила механізм впливу Дохійської поправки на Україну в другому періоді Кіотського протоколу, розповіла про нові ринкові та неринкові механізми на період після 2020 року.

В перший день зустрічі Марія Сторчило (експерт з питань зміни клімату, НЕЦУ) представила особливості міжнародного переговорного процесу щодо ратифікації другого періоду Кіотського протоколу та позитивні і негативні сторони впровадження національного ринку торгівлі викидами в Україні.

В перший день зустрічі, яку модерував голова РГ НУО ЗК Андрій Мартинюк, особливості міжнародного переговорного процесу щодо ратифікації другого періоду Кіотського протоколу та позитивні і негативні сторони впровадження національного ринку торгівлі викидами представила Марія Сторчило (експерт з питань зміни клімату НЕЦУ).

Андрій Желєзний представив оцінку реалізації проведених робіт з утеплення приміщень соціальної сфери за схемою зелених інвестицій (www.470mln.org.ua, www.facebook.com/470mln). Зокрема, як зазначив він, будівельні роботи у більшості відвіданих ним об’єктів, не завершені або виконані неякісно.

Учасники зустрічі ознайомилися з правилами проведення громадського моніторингу стану утеплення об’єктів та запропонували шляхи масштабного відстеження реалізації проектів СЗІ та онлайн-звітування.

На другий день зустрічі РГ НУО ЗК відбулося стратегічне обговорення кліматичної діяльності та планування перспективних напрямків на 2014 рік, яке модерувала Ольга Власюк (координатор напрямку адаптації до зміни клімату НЕЦУ). Для роботи підгрупи з адаптації до зміни клімату визначили такі напрямки:

  • інформативна діяльність з питань адаптації до зміни клімату;
  • аналіз та коментарі до Національного плану дій з адаптації до зміни клімату;
  • робота на місцевому рівні щодо оцінки вразливості міст до зміни клімату;
  • підтримка молодіжних організацій в реалізації кліматичних кампаній;
  • провадження теми адаптації до зміни клімату через освітню діяльність зі школярами та студентами;
  • національна кампанія з привернення уваги громадськості до негативного впливу вугільних електростанцій;
  • донесення питань змін клімату до релігійних конфесій;
  • моніторинг вирішення кліматичних питань на державному рівні та вплив на органи влади;
  • національна кампанія з аналізу використання коштів на енергопостачання у бюджетних закладах;
  • онлайн-доступ до набору інструментів для кліматоохоронних дій в межах кампанії «Бери і роби».

Під час сесії «Інформаційна кампанія зі зміни клімату з дітьми та молоддю», яку модерувала Ірина Ставчук (куратор Під час сесії «Інформаційна кампанія зі зміни клімату з дітьми та молоддю», яку модерувала Ірина Ставчук (куратор роботи кліматичного відділу НЕЦУ), представники ГО дізналися про особливості підготовки та донесення кліматичної інформації до школярів, студентів та широких верств населення під час вуличних акцій. Під час загальної дискусії основна увага приділялася обговоренню труднощів інформаційної кампанії та способів їх подолання. Учасники поділилися досвідом своїх найкращих інформаційних кампаній та потренувалися в складанні кліматичних повідомлень для широкої аудиторії.

В секції «Адаптація до зміни клімату в містах» до уваги аудиторії присутніх Ольга Шевченко (к.г.н., доцент кафедри метеорології та кліматології КНУ ім. Т. Шевченка) представила останні результати дослідження вразливості міської екосистеми до наслідків зміни клімату.

Робоча Група неурядових організацій зі зміни клімату висловлює подяку Європейській Комісії, Австрійському Червоному Хресту, Фонду ООН з Демократії та шведській неурядовій організації AirClim за фінансову підтримку зустрічі. Окрема подяка Аньї Колмусс з Carbon Market Watch за участь в засіданні.

Стратегічна зустріч Робочої групи НУО з питань зміни клімату

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6