Новини сфери клімату та енергетики. Дайджест УКМ у грудні

Щомісяця ми випускаємо добірку найважливіших подій та рішень у сфері екологічної, кліматичної та енергетичної політики країни, а також новини та анонси членів нашої мережі — 36 екологічних організацій країни

До вашої уваги — дайджест УКМ за жовтень, першу половину листопада та анонси. Аби щомісяця отримувати дайджест кліматичних та енергетичних новин від УКМ варто підписатися на нашу розсилку.

Національні новини

  • 2 листопада Міненерго виступило з ініціативою створити Фонд декарбонізації. Передбачається, що Фонд наповнюватиметься частиною податку на викиди вуглекислого газу, а кошти з нього йтимуть виключно на проекти, що призводять до скорочення викидів СО2 та мають енергоефективний, екологічний та соціальний ефекти. Створення Фонду передбачено без утворення окремого юридичного суб’єкту. Його формат – «стаття в бюджеті», за аналогією до Державного фонду регіонального розвитку, Державного дорожнього фонду.  У парламенті підтримали цю ініціативу та 9 листопада зареєстрували законопроєкт про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо запровадження державного фонду декарбонізації (реєстр № 4347). Зі зверненням УКМ щодо створення Фонду декарбонізації можна ознайомитися за посиланням. 
  • 12 листопада відбулася установча зустріч Робочої групи з розроблення Національної стратегії адаптації до зміни клімату на період до 2030 року. Робота над документом відбувається за підтримки проєкту ПРООН/ЄС EU4Climate. До складу робочої групи входять працівники організацій-членів мережі, а також 6 представників безпосередньо від УКМ. 3 грудня на засіданні робочої групи представили можливу структуру документуа також заслухали коментарі учасників робочої групи до структури.
  • 20 листопада Кабінет Міністрів призначив нового тимчасового виконувача обов’язків Міністра енергетики – Бойка Юрія Миколайовича, який до цього працював заступником Міністра.
  • 26 листопада представники УКМ взяли участь у 6-му засіданні робочої групи з підготовки другого Національно-визначеного внеску України до Паризької угоди. На зустрічі представники Міндовкілля та ЄБРР презентували результати моделювання сценаріїв викидів парникових газів в Україні та представлені секторальні розрахунки, політики та заходи щодо скорочення викидів парникових газів, а також інвестицій, необхідних для досягнення цілей другого НВВ України (для комбінованого сценарію чутливості). Запрошуємо ознайомитися із презентацією за результатами онлайн зустрічі щодо підготовки другого Національно-визначеного внеску до Паризької угоди.
  • 26 листопада заступника Міністра з питань європейської інтеграції Ярослава Демченкова обрано заступником Голови комітету зі сталої енергетики Європейської Енергетичної Комісії ООН

Новини мережі

Організації-члени УКМ дослідили способи підвищення амбітності кліматичної політики на місцевому рівні через роботу з кандидатами на посади міських голів, партіями та кандидатами у депутати, а також з місцевою владою та громадськістю. 15 грудня відбудеться онлайн-подія “Як визначити локальні кліматичні цілі та залучити місцевих стейкхолдерів”!

Новини організацій-членів УКМ

ГО “Екоклуб”

  • У Баранівці запрацювала сонячна електростанція 10 кВт. Вона генеруватиме енергію для освітлення та роботи обладнання міжшкільного ресурсного центру Баранівської територіальної громади Мрії в дії. За чотири дні тестового режиму станція виробила близько 30 кВт⋅год. За результатами її роботи відвідувачі центру зможуть спостерігати онлайн.

ГО “Еколтава”

  • Триває опитування мешканців та мешканок Полтавської області щодо впливу зміни клімату на їхнє життя.
  • 25 листопада Ekoltava разом з партнерами провела презентацію масштабного дослідження “Кліматична (не)справедливість : вплив зміни клімату на вразливі соціальні групи населення”. Більше про адаптацію до змін клімату різних соціальних груп населення можна послухати у записі трансляції презентації: https://cutt.ly/JhdUfqa.

ГО “Екодія”

  • Чому спалювання вугілля забруднює повітря. Як це шкодить здоров’ю і чи викликає серйозні хвороби. Можна дізнатися з ролику ЕкодіїІнші відео про Справедливу трансформацію можна переглянути тут:

Як справедлива трансформація вирішить проблему зміни клімату?

Як вугільні регіони долучаються до справедливої трансформації?

Скільки шахт в Україні не приносять прибутку?

Що таке справедлива трансформація шахтарських регіонів?

  • Завершився конкурс кліматичних ілюстрацій завершився і визначили трьох переможців:

 

 

Zero Waste Lviv

Хмельницький енергетичний кластер

Дзига

ГО Zero Waste Society

Агентство економічного розвитку

  • АЕР підвели підсумки проекту “Підвищення місцевої кліматичної амбітності громад Миколаївської області”.

ГО “Єдина Планета”

U-Cycle

Інформаційний центр “Зелене Досьє”

  • Станом на листопад 2020 перелік країн, які заявили про наміри або цілі із скорочення викидів, закріпили їх законодавчо, або знаходяться на етапі обговорення складається з 127 країн. Огляд позицій цих країн тут
  • Читайте більше про перехід до кліматичної нейтральності

МБО “Екологія-Право-Людина”

  • Заява ЕПЛ про гальмування парламентом головних реформ у сфері охорони довкілля
  • 14 грудня ЕПЛ запрошує на онлайн тренінг «Інституційний розвиток для ОГС». Мета заходу – підвищити рівень знань, вмінь та навичок в рамках інституційної складової діяльності українських організацій громадянського суспільства.
  • Без права на життя. Чи знаємо ми свої екологічні права? Запис онлайн-дискусії
  • Триває реєстрація на онлайн тренінг Інституційний розвиток для ОГС. Деталі – https://bit.ly/3gqWwDv 
  • ЕПЛ проаналізувала проєкти законів №4187 та №4187-1 (щодо підтримки розвитку вітчизняних галузей надрокористування та щодо спрощення надрокористування). Наш вердикт: ці документи не можна ухвалювати в такому вигляді. Повний текст аналізу й рекомендації ЕПЛ https://bit.ly/3mZxldW
  • МБО «Екологія-Право-Людина»  розпочала нову співпрацю з Фундацією Джеймса Голдсміса (JMG Foundation) в напрямку боротьби зі зловживаннями та забезпечення прозорості та ефективності у лісовому секторі.

ГО “Зелена Хвиля”

WWF-Україна

  • Проєкт “Співжиття заради збереження” бере участь у народному голосуванні, яке проводить MC.today разом із Глобальний договір ООН в Україні. Проголосувати можна тут.
  • WWF-Україна перезапускає сайт  “Сталий розвиток лісового господарства в Україні”
  • 19 грудня проявіть свого Доброго Бігуна у Щедрий Забіг: покажи своє добре серце! на підтримку найбільшої кицьки Європи — рисі! Реєструйтеся на платформі та залучайте кошти на збереження рисі кожним кілометром свого бігу! Підтримати програму “Врятуємо рись” можна за посиланням.
  • WWF-Україна шукає партнерів серед місцевих громад (ОТГ) у межах поліського та лісостепового регіонів для реалізації проєкту “Нарощування потенціалу місцевих громад щодо захисту лісів, як крок до стійкого управління лісами”.
  • Проєкт “Співжиття заради збереження” переміг у конкурсі «Партнерство заради сталого розвитку-2020» в категорії «Планета»!
Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6