Новини сфери клімату та енергетики. Дайджест УКМ за листопад 2022

До вашої уваги — дайджест новин УКМ за листопад і анонсів подій організацій-членів Мережі. 

  НАЦІОНАЛЬНІ НОВИНИ

  • Кліматичний саміт СОР27 завершився домовленістю про створення фонду з фінансування втрат та збитків від зміни клімату. Україна цього року вперше мала свій національний павільйон, де було проведено 30 заходів. За 2 тижні роботи конференції павільйон відвідали понад 4500 учасників. Детальніше про результати для України>>
  • В Україні створять кліматичний офіс за підтримки Німеччини та ЄС. За словами Міністра Руслана Стрільця, Кліматичний Офіс надаватиме підтримку Уряду України, містам та регіонам, а також підприємствам та бізнесу для реалізації елементів кліматичної політики. Кліматичний офіс допомагатиме з декарбонізацією галузей економіки, розбудовою урядування в адаптації, розширенням можливостей для молоді та регіонів на шляху до Зеленого курсу ЄС та з імплементацією положень Паризької угоди. Одним із пріоритетних напрямів діяльності Офісу стане напрацювання та підтримка особливих підходів до кліматичного фінансування для України.
  • Верховна Рада України прийняла у першому читанні урядовий проєкт Закону № 7327 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля, інформації про стан довкілля (екологічної інформації) та інформаційного забезпечення управління у сфері довкілля». Цей законопроєкт охоплює 18 законодавчих актів України принципами моніторингу довкілля. Його подальше прийняття в другому читанні розпочне важливу реформу у сфері моніторингу усіх компонентів довкілля: води, повітря, ґрунтів, лісів, рослин, тварин, поводження з відходами та геологічних процесів тощо.
  • Верховна Рада схвалила у другому читанні урядовий законопроєкт «Про хімічну безпеку та управління хімічною продукцією». Це рамковий євроінтеграційний документ, який дозволить Україні виконати частину зобов’язань за Угодою про асоціацію з ЄС, а також подбати про захист українців і довкілля.
  • Верховна Рада ухвалила доопрацьований євроінтеграційний законопроєкт №4187 щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами. Передбачено спрощення та пришвидшення дозвільних процедур, цифровізація галузі та доступ до геологічних даних онлайн, протидія незаконному видобутку та проблемі “сплячих ліцензій». Презентація>>
  • Європейська комісія розглядає можливість фінансування експертної допомоги для ефективної реалізації РВПЗ в Україні.
  • Чехія та Словаччина нададуть підтримку українському довкіллєвому сектору.

НОВИНИ МЕРЕЖІ

  • Члени Української кліматичної мережі «Екодія», Центр МСВП, «Екоклуб», Zero Waste Lviv, Еколтава, Плато взяли активну участь у COP27 і провели вісім тематичних заходів в Українському павільйоні. Прочитати огляд цих заходів по днях можна на сайті УКМ https://ucn.org.ua/.
  • Ми запустили Youtube-канал УКМ. Запрошуємо передивитися відеодайджести про події членів УКМ на COP
  • УКМ, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Фонд ім. Гайнріха Бьолля, Бюро Київ – Україна, та Програма розвитку ООН в Україні провели експертне обговорення основних результатів міжнародних переговорів СОР27 та їх значення для України, висвітлили ініціативи, презентовані Україною під час переговорів, та подальші кроки, необхідні для реалізації кліматичної політики країни. Дивитися запис>>

 

НОВИНИ ЧЛЕНІВ МЕРЕЖІ

Zero Waste Lviv

«Екодія»

«Еколтава»

 «Екоклуб»

  • Разом з Коаліцією «Енергетичний перехід» презентували аналітичний звіт «Бар’єри та перспективи розвитку ВДЕ в Україні».Наталія Литвин, координаторка проєктів ГО «Екоклуб» та Коаліції «Енергетичний перехід», розповіла про фактори впливу на розвиток ВДЕ та бачення майбутнього галузі.
  • Провели «Діалог органів влади та громадськості задля кліматичної нейтральності України». Детальніше>>

 

Хмельницький енергетичний кластер

 

WWF-Україна

«Лісові ініціативи і суспільство»

  • Провели тренінг для інспекторів служби державної охорони Національного природного парку «Північне Поділля» та Національного природного парку «Дермансько-Острозький».  Заплановані подальші подібні тренінги. Навчання відбувається за підтримки Лісової служби США та Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України за співпраці з Державною екологічною академією післядипломної освіти та управління.  Новина на сайтіфото тут.
  • Провели дослідження і опублікували аналітичний звіт «Обсяги незаконних рубок, задокументованих лісокорисувачами України у 2019-2021 роках (на підставі публічних звітів)

 

U-Cycle

  • Презентували дослідженняпро вплив на травматизм та смертність у ДТП при перевищенні швидкості до 20 км/год.
  • Запрошують громадські організації та ініціативи України об’єднатись у коаліцію заради життя на дорогах України.
  • Прийняли в Києві 300 з 470 велосипедів, які зібрали серед громадян Європейського Союзу представники Єврокомісії в межах нашої міжнародної кампанії #BikesForUkraine. Велосипеди передадуть волонтерам і волонтеркам, які розвозять гуманітарну допомогу, а також персоналу критично важливих служб у містах і громадах України, постраждалих від російської військової агресії. Станом на сьогодні до кампанії #BikesForUkraineдолучились уже понад 30 амбасадорів з 10 країн світу, завдяки яким вдалося передати в громади України 606 велосипедів.
  • Підготували поради про світло в темний час для велосипедистів, пішоходів і водіїв авто, щоб зберегти життя в умовах блекауту. Текстом у Facebook, карусель в Instagram.

 

МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ЧЛЕНІВ УКМ

Підписатися на телеграм-канал УКМ

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6