Підсумки стратегічної зустрічі УКМ: 2-4 листопада 2023 рік

Початок листопада розпочався для Української кліматичної мережі дуже жваво: ми нарешті зустрілись у режимі реального часу, щоб обмінятись ідеями та постратегувати в колі колег-однодумців.

Зустріч відбувалася у Києві протягом 2-4 листопада. Розпочали з обміну новинами: Секретаріат УКМ поділився своїми підсумками роботи, а також планами на залишок робочого року. Серед основних пріоритетів в роботі на найближчий час  – підготовка до СОР28, оновлення переліку членів, підвищення впізнаваності мережі в цілому та кожного окремого члена та налагодження міжнародної співпраці.

Також обговорили актуальні виклики, серед яких найбільш серйозними члени визнали відсутність кадрового резерву, некомпетентність деяких представників профільних органів влади, применшення масштабів екологічних загроз і, звісно, виклики воєнного часу. 

Однак спільнота налаштована позитивно і рішуче: “Історичний момент нам не сприяє. Нас завтра не почують! Проте не варто зупинятись. Треба повторювати тричі та гучно доносити екологічні істини, щоб нас почули”, – такого висновку дійшли присутні.

 

Другий день ми присвятили обговоренню варіантів розвитку мережі, а також пріоритетів роботи на 2024 рік. Окрема увага була присвячена протидії атомній енергетиці, адаптації до зміни клімату та кліматичній освіті. Діалог призвів до того, що члени мережі домовились одразу про кілька нових спільних проєктів та ще більш тісний обмін можливостями. 

Ну а третій день нашої зустрічі ми присвятили саморозвитку. Завдяки запрошеній спікерці, Альоні Луньовій, адвокаційній директорці ZMINA. Центр прав людини, ми не лише розвинули свої навички в адвокації, але й спробували застосувати отримані знання на практиці: промоделювали адвокаційні компанії щодо протидії знищення територій Смарагдової мережі, розв’язання проблеми того, що плани відновлення громад не базуються на ОВЗК, та протидії зведення в Україні нових блоків АЕС.

Впевнені, що набуті навички обов’язково допоможуть нам при реалізації нових гучних проєктів Української кліматичної мережі.

Від імені Секретаріату УКМ, ми дякуємо всім присутнім делегатам від членських організацій та сподіваємось на наступну скору зустріч!

 

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6